El Maresme serà pioner en el desplegament comarcal de la xarxa de banda ampla

En paraules del conseller delegat de Cooperació Municipal i Planificació del Consell Comarcal, Alfons Molons, el desplegament de la banda ampla situarà el Maresme com a “comarca puntera en tecnologia tota vegada que es podrà desenvolupar el concepte Smart County (comarca intel·ligent)”. Molons va fer aquesta valoració a la presentació de la jornada “Les xarxes de fibra òptica i el paper de les administracions locals” que es va dur a terme al Consell Comarcal el 26 de juny. Hi van assisistir una quarentena de representats polítics i técnics municipals.

El projecte d’interconnexió dels 30 ajuntaments del Maresme mitjançant una xarxa de telecomunicació comarcal de banda ampla es realitzarà en diferents fases. A la primera es contempla l’arribada de la banda ampla a 19 municipis: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Calella, Canet de Mar, El Masnou, Malgrat de Mar, Mataró, Montgat, Palafolls, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Santa Susanna, Tordera, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.

Els convenis amb aquests ajuntaments ja s’han signat i en aquests moments s’estan tramitant els permisos per tal de poder iniciar l’obra que ha estat adjudicada a la UTE (Unió Temporal d’Empreses) formada per Agustí Masoliver, SA (AMSA) i Electromecánica Soler, SA. Es calcula que els treballs es podran executar en 8 mesos.

La interconnexió de la comarca amb fibra òptica permetrà prestar serveis de més qualitat a un cost més reduït i farà el territori més atractiu per a les empreses tecnològiques. A més, es podrà oferir la gestió intel·ligent de la mobilitat urbana, eficiència energètica, seguretat, sanitat, salut i un ampli ventall de serveis TIC.

A tot això es pot afegir que, segons Marc Realp, representant d’Optixcat, “cada euro invertir en banda ampla genera 1,83 euros de retorn” i, segons els estudis realitzats a Catalunya, cada milió euros invertits en banda ampla genera 52 llocs de treball. Realp va aprofitar la seva intervenció a la jornada per encoratjar els ajuntaments a “ser proactius i actuar en noves urbanitzacions, infraestructures addicionals, operadors d’empreses de serveis, obres municipals en sól urbà consolidat“.