El Maresme tanca 2018 amb un descens interanual de l’atur del 6,75%

 

2018 ha estat positiu per al Maresme pel que fa a reducció de l’atur i, especialment dins el col·lectiu masculí. Segons el seguiment que realitza l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, la llista de demandants d’ocupació s’ha reduït el darrer any de 1.828 persones, el 60% de les quals són homes.

L’atur masculí i el femení van a diferents velocitats al Maresme i durant els darrers 12 mesos s’ha intensificat la feminització de la desocupació a la comarca. Mentre el desembre de 2017, el percentatge de dones demandants de feina representava el 56,09% del total d’inscripcions al SOC, aquest 2018 s’ha elevat al 57,25%. De les 25.262 persones que, oficialment, consten com a aturades, 14.464 són dones, una xifra que en valors interanuals ha disminuit un 4,81% davant del descens del 9,22% registrat entre el col·lectiu masculí.

Tot i el balanç anual, el comportament dels dos sexes durant el mes de desembre es va capgirar i mentre l’atur femení va baixar l’1,53% la reducció de l’atur del masculí va ser inferior (el 0,90%). La disminució de la desocupació masculina es va veure alterada per un important increment (2,94%) a la construcció. De fet, aquest és l’únic sector econòmic que va registrar un increment de l’atur durant el passat mes de desembre. L’agricultura va comptabilitzar un descens del 4,64%; els serveis de l’1.64% i la indústria del 0,84%. La xifra de persones desocupades dins el col·lectiu SOA (sense ocupació anterior) també va registrar una disminució de l’1,50%.

Tot i que la mitjana comarcal és positiva tant en termes interanuals com en la comparativa mensual, no tots els municipis han tingut el mateix comportament. 

L’anàlisi interanual indica que dels 30 municipis de la comarca, tots han disminuït la llista de persones aturades a excepció de 4: Arenys de Mar, Cabrera de Mar, Caldes d’Estrac i Sant Cebrià de Vallalta. En la comparativa mensual, són 13 els municipis que han vist incrementar l’atur: Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Canet de Mar, El Masnou, Montgat, Palafolls, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Tiana, Tordera i Vilassar de Mar. Dosrius no ha registrat cap variació i a la resta de localitats hi ha hagut descens de la desocupació. 

Podeu ampliar aquesta informació consultant el Report d’Atur elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme: