El Maresme tanca l’any aconseguint una reducció de l’atur del 6,81%

 

2017 ha tancat amb resultats positius per l’atur al Maresme. Les xifres, analitzades per l‘Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, apunten una reducció del 6,81% en l’atur interanual. El col·lectiu que ha tingut un descens més destacat ha estat el dels homes d’entre 35 i 44 anys.

Comencem any nou i toca fer balanç de l’anterior. En matèria d’atur, el 2017 ha tingut un comportament positiu en xifres generals, tot i que encara hi ha 27.090 maresmencs i maresmenques cercant feina, són  1.979 menys que a finals de 2016.

L’anàlisi de les dades de 2017 ens indiquen que els mesos en què va baixar la xifra de persones aturades van ser gener, març, abril, maig, juny, juliol i desembre, sent l’abril el període en què es va comptabilitzar un descens més destacat (el 4,95%). Per contra, a l’octubre va haver-hi una repuntada de la desocupació del 4,16% respecte el mes anterior.

El descens interanual de l’atur al Maresme, que arriba a un percentatge del 6,81%, ha afavorit més als homes. En aquest col·lectiu, la reducció de l’atur ha estat del 9,62% davant del descens del 4,48% registrat entre el col·lectiu de dones.De fet, l’atur a la comarca està força feminitzat. Representa gairebé el 60% del total de persones inscrites a les oficines d’ocupació com a demandants de feina.

L’anàlisi sectorial indica que només el col·lectiu SOA (sense ocupació anterior) manté sense moviments la xifra global de persones que cerquen treball. La resta han baixat el volum de persones aturades en percentatges que oscil·len entre el 12,40 de la indústria i el 5,48 del sector serveis. La reducció a l’agricultura ha estat del 10,94% i a la construcció del 10,28%.

Pel que fa al detall municipal, només 3 de les 30 poblacions del Maresme han tancat any amb més persones aturades. Són Òrrius, Sant Vicenç de Montalt i Santa Susanna. Entre tots 3 sumen 458 persones sense feina.

Sant Iscle de Vallalta i Dosrius són els municipis que han registrat descensos interanuals més destacats. En el cas de Sant Iscle arriba fins el 17,17% i en el de Dosrius se situa en el 16,67%. 

Mentre la taxa d’atur comarcal se situa en el 13,23%, a Pineda de Mar s’enfila fins el 19,04% i no arriba al 7% en els municipis d’Alella, Cabrera de Mar i Tiana.

Podeu consultar l’evolució de les dades d’atur en AQUEST DOCUMENT preparat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal.

En la següent infografia interactiva podeu veure les dades corresponents al mes de desembre en què es va registrar un descens intermensual de l’atur comarcal de l’1,16%: