El Museu de Mataró exhibirà dos dibuixos de Dalí que acaben de ser autentificats

Mataró celebra l’Any Dalí amb exposicions, tallers didàctics, conferències divulgatives, l’edició d’una guia de lectura, teatre i d’altres activitats adreçades als infants. El Patronat Municipal de Cultura ha presentat avui el programa complet d’iniciatives destinades a difondre la figura i l’obra de l’artista empordanès.


El cicle s’obrirà amb l’exposició Els Dalí del Museu de Mataró, on s’exhibiran les obres de l’artista que es conserven al seu fons d’art i que, alhora, han estat seleccionades com les “Joies del Museu 2004” dins del programa d’actes del 18 de maig, Dia Internacional dels Museus.

Es tracta, en concret, de dos dibuixos sobre paper signats per Salvador Dalí, sense data (s’apunta com a factible els anys vint del segle passat), els retrats dels figuerencs Josep Puig Pujades (polític republicà i escriptor) i de Josep (Pep) Ventura i Casas (músic i compositor de sardanes), obres procedents del Patrimonio Artístico Nacional i que van ingressar al Museu de Mataró a principis dels anys quaranta del segle passat. Els “Dalí de Mataró” es van exposar a la planta segona del museu fins la seva retirada l’any 1983 arran la seva remodelació.

En un primer estudi per a completar la catalogació d’aquestes obres realitzat l’any 1994, el crític d’art i especialista en el moviment surrealista i, sobretot, en l’obra de Salvador Dalí, Rafael Santos-Torroella, va expressar alguns dubtes d’autoria sobre aquest dibuixos, malgrat identificar-ne els personatges i apuntar una possible data d’execució pel retrat de Puig Pujades: 1928.

Per aclarir els dubtes plantejats, des del Museu de Mataró es van establir contactes tècnics amb la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres perquè els experts en l’obra daliniana que els assessoren, poguessin estudiar aquestes obres i emetre’n dictamen d’autoria.

Finalment, coincidint amb l’Any Dalí 2004, la Comissió d’Acreditació i Catalogació de la Fundació Gala-Salvador Dalí, ha acreditat l’originalitat d’aquestes dues obres, verificant-ne l’autoria de Salvador Dalí i ha ratificat, alhora, la identificació dels personatges retratats.