El sector serveis capitaneja la baixada de l’atur al Maresme del mes de març

 

Després de dos mesos consecutius d’increment de l’atur, el Maresme ha registrat durant el mes de març una baixada en les xifres de desocupació. Segons el Report d’Atur que elabora l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, al Maresme hi ha 36.315 demandants de feina, un 0,79% menys que el mes de febrer i un 7,94% menys que en el mateix període de 2014. 

Només ha crescut la xifra de persones aturades dins la construcció i el col·lectiu SOA (Sense ocupació anterior). El saldo, però, és positiu i el volum de persones aturades s’ha reduït en 288 gràcies al descens en els sectors serveis, indústria i agricultura. El sector serveis és el que ha experimentat un descens quantitatiu i percentual més important donat que ha registrat 280 aturats menys, una xifra que en el conjunt del sector representa una disminució de l’1,18%.

Pel que fa a la indústria, s’han comptabilitzat 47 persones aturades menys ( un descens percentual del 0,81%) i a l’agricultura 12 desocupats menys ( una reducció de l’1,26%). Cal destacar que en la comparativa interanual, el sector de la construcció és el que lidera la baixada percentual més destacada en la desocupació. En concret, registra un descens de l’atur del 19,01%. Li segueix la indústria amb una baixada del 10,92% i el sector serveis amb una reducció del 6,08%. En canvi, les xifres interanuals evidencien un augment en la demanda d’ocupació a l’agricultura del 4,10% i entre el col·lectiu SOA de l’1,62%. 

El descens de l’atur registrat al Maresme durant el mes de març segueix la tendència provincial i catalana, encara que el percentatge de recuperació de l’ocupació és més lenta a la nostra comarca. Mentre al conjunt de Catalunya el descens mensual de l’atur s’eleva a l’1,63% i a la província de Barcelona arriba al 0,96%, al Maresme ha estat del 0,79%. També la nostra taxa d’atur (16,0%) es manté per sobre de la provincial (14,7%) i de la catalana (14,5%).

També continua a diferent ritme la recuperació del mercat laboral entre els col·lectius masculí i femení. Mentre el descens mensual de l’atur entre els maresmencs ha estat de l’1,13%, la reducció entre les maresmenques ha estat del 0,47%. La comparativa interanual ratifica aquestes diferències. L’atur masculí ha baixat un 10,50% mentre el femení ho ha fet en un 5,44%. De fet, la taxa d’atur entre les dones al Maresme arriba al 17,7% i entre els homes se situa en el 14,4%. 

DADES PER MUNICIPIS:

El Report d’Atur del mes de març recull una reducció en les xifres de persones aturades en 20 municipis del Maresme. En canvi, ha pujat a Arenys de Munt, Cabrera de Mar, Canet de Mar, El Masnou, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Iscle de Vallalta, Teià i Vilassar de Dalt. A Vilassar de Mar no s’han registrat moviments respecte al mes anterior. 

Els descensos més destacats s’han registrat a Mataró (-71), Pineda de Mar (-62) i Malgrat de Mar (-59). Tot i això, Pineda de Mar i Mataró són els municipis de la comarca que presenten una taxa d’atur més elevada. En el cas de Pineda arriba al 21,62% i a la capital del Maresme es situa en el 20,13%.

Alella, Cabrera de Mar, Cabrils, Òrrius, Sant Vicenç de Montalt, Teià i Tiana tenen una taxa d’atur inferior al 10%. 

Podeu ampliar aquesta informació consultant el Report d’Atur del mes de març elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme: