La Biblioteca i Arxiu Municipals de Can Figueres de Premià de Dalt ja ha entrat en funcionament

Des del passat 28 de juny, el nou equipament de Can Figueres és obert als usuaris en horari de 17 a 21 hores, de dilluns a divendres. La inauguració de la Biblioteca i Arxiu Municipals va tenir lloc el mateix dissabte en un acte al qual van assistir el Diputat President de l´Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan F. Marco, el Director General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Josep M. Sans, l´alcalde de Premià de Dalt, Joan Baliarda, la Cap de Serveis de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació, Assumpta Bailach, i la Cap del Servei de Biblioteques i del Patrimoni Bibliogràfic de la Generalitat, M. Dolors Portús.


El primer en prendre la paraula va ser el Diputat President de l´Àrea de Cultura de la Diputació, Joan F. Marco, per a explicar que la finalitat d´una biblioteca consisteix “en garantir el fet que des de les administracions es doni l´accés a la cultura per a tothom, perquè aquest és un dret fonamental de totes les persones”. Marco va destacar l´important paper que juga la incorporació de les noves tecnologies de la informació al món de les biblioteques i de la cultura en general.

El Director General del Patrimoni Cultural de la Generalitat, Josep M. Sans, per la seva banda, va destacar la col·laboració de les tres administracions implicades en la Biblioteca i Arxiu Municipals de Premià de Dalt, Diputació, Generalitat i Ajuntament, per a fer un equipament de qualitat. Sans va explicar que “és important que els diners que gestionen les administracions i que paguen els ciutadans, reverteixin en els propis ciutadans, com és el cas d´aquest equipament”. Sans va destacar “el canvi en el concepte de biblioteca que s´ha produït en els darrers anys i que ha permès que actualment, aquest centre d´informació sigui també un punt de trobada, un centre social en el qual també es dóna coneixement”. El representant de la Generalitat també va reconéixer la importància de gaudir d´un Arxiu Municipal perquè “en ell s´hi enregistrala nostra identitat col·lectiva de poble”.

Finalment, l´alcalde de Premià de Dalt, Joan Baliarda, va explicar que el nou equipament “ha estat llargament esperat per tothom i consolidarà la zona de la Casa de Cultura Can Figueres com a àrea d´equipaments culturals de primer ordre”. L´alcalde va recordar que l´inici del projecte de la Bibioteca comença l´any 1995, quan l´Ajuntament li encarrega al prestigiós arquitecte Lluís Cantallops. Joan Baliarda va destacar “la col·laboració obtinguda de les administracions, Diputació i Generalitat”, per a fer realitat el projecte, que ha cotat 250 milions de pessetes, 100 dels quals ha pagat la Diputació i 63 milions, la Generalitat. L´Ajuntament de Premià de Dalt, per la seva banda, ha pagat 83 milions de pessetes per l´obra.

L´acte de dissabte va servir també per a presentar el llibre editat per l´Ajuntament L´Espolsada de Premià de Dalt, que explica la història d´aquesta dansa típica del poble. La seva autora, la Mercè Vilar, va agrair la col·laboració de l´Ajuntament, així com les persones del municipi que l´han ajudat en la tasca d´investigació per a fer possible el llibre. Tot seguit, l´Esbart l´Espolsada de Premià de Dalt va ballar la dansa abans que tots el presents en l´acte –va assistir un gran nombre de gent- iniciessin una visita a les noves instal·lacions de la Biblioteca i Arxiu Muncipals.

La nova Biblioteca Municipal pertany a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació, disposa de més de 15.000 volums i més de 3.000 documents audiovisuals (cd, cassets i cintes de video). Està situada al costat de la Casa de Cultura Can Figueres (Riera de Sant Pere, 88), en un edifici nou obra del prestigiós arquitecte Lluís Cantallops. L´edifici té uns 1.000 m2 construïts, els quals allotgen més de 15.000 volums de temàtica diversa, més de 3.000 documents audiovisuals, 5 capçaleres de diari, una setantena de revistes, i d´altres materials informatius com ara guies o dossiers. De l´antiga biblioteca popular, situada al costat de la plaça de la Vila, el nou centre conserva uns 1000 llibres i tota la col·lecció local.

L´edifici té dues plantes, la principal amb una superfície de 521.17 m2, que acull la biblioteca pública, i la planta semisoterrada de 474.35 m2 on hi ha la zona infantil –la sala de petits lectors- el dipòsit de la biblioteca, la sala d´actes i l´arxiu municipal. La biblioteca disposa de 14 ordinadors (entre internet, treball i catàleg) i d´un sistema informàtic que permet consultar el fons documental del centre i el de la resta de biblioteques de la Xarxa de la Diputació de Barcelona. En aquest sentit, la Diputació ha fet una inversió inicial de 167.529,42 euros entre fons documental, equipament audiovisual i equipament informàtic), i d´aquí a dos anys el fons documental l´aportaran, a parts iguals, l´Ajuntament de Premià de Dalt i la Diputació.

Una altra de les novetats tecnològiques d´aquest equipament que es va inaugurar dissabte és que disposa d´accés a internet per als usuaris. A banda, el nou edifici compta amb un espai per als més petits, la sala de petits lectors, situada a la planta baixa, amb llibre si materials diversos pensats de forma específica per als infants.

Al jardí d´entrada a la biblioteca, en el recinte de la Casa de Cultura Can Figueres, l´Ajuntament ha instal·lat l´escultura Dona jacent (2001) de l´artista local recentment desapareguda Ester Albardaner. Dona jacent representa una dona que jeu sobre un peix, un dels elements característics en l´obra d´Albardaner i que simbolitza les idees, les emocions i els sentiments; l´interlocutor de la nostra realitat més profunda. La peça forma part d´una àmplia col·lecció dedicada a la dona en estat de repòs.