Les dones impulsen la reducció de l’atur al Maresme

 

L’atur al Maresme, marcat per una forta feminització, ha experimentat una lleugera davallada durant el mes de febrer. L’augment de la desocupació entre el col·lectiu masculí ha estat compensat per la reducció de la xifra de dones inscrites com a demandants d’ocupació. Aquest comportament sol ser a la inversa, segons es desprèn del seguiment mensual que du a terme l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme. Les darreres dades indiquen que a la comarca hi ha 25.558 persones aturades, un 0,28% menys que el mes anterior i un 5,84% inferior en la comparativa interanual.

L’atur al Maresme presenta quatre característiques ben marcades: Es superior al provincial i a la mitjana catalana, manté una elevada feminització (el 57% de les persones sense feina són dones), té un important pes l’atur de llarga durada (el 39,6% de les persones inscrites com a demandants d’ocupació porten inscrites al SOC més de 12 mesos) i una especial incidència entre les persones majors de 45 anys (el 56,22% del total de persones aturades). 

El mes de febrer ha tingut un comportament diferents als mesos anteriors, no tant per les xifres, ja que el conjunt de persones sense feina només ha baixat en 72, com per les dinàmiques. El descens maresmenc es contraposa a l’increment provincial i català; s’ha focalitzat en el col·lectiu femení, la baixada s’ha concentrat en les persones majors de 35 anys i el descens més pronunciat ha estat entre les persones que portaven entre 21 i 24 mesos com a demandants d’ocupació. 

Pel que fa a sectors econòmics, la indústria i els serveis són els que han generat més ocupació, mentre l’agricultura i el col·lectiu SOA (sense ocupació anterior) són els que han registrat uns increments de la desocupació més intensos ( el 12,47% i el 8,61% respectivament). La construcció, de la seva banda, també ha tingut un lleuger increment del 0,24%. 

Les dades per municipis presenten comportaments molt diferenciats. 16 municipis registren un descens en el nombre de persones sense feina, 13 comptabilitzen més demandants d’ocupació i Sant Pol de Mar no presenta cap variació respecte al mes anterior. 

Els quatre municipis amb una taxa d’atur més elevada són Pineda de Mar (19,94%), Santa Susanna (19,08%), Tordera (16,99%) i Calella (16,62%). Molt allunyats queden els municipis amb les taxes més baixes: Alella (6,05%), Tiana (6,31%) i Cabrera de Mar (6,59%). La taxa d’atur del Maresme és del 12,46%.

Podeu ampliar aquesta informació consultant el Report d’Atur del Maresme elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme: