Primer intercanvi juvenil internacional al Maresme del programa de mobilitat i joventut europea Joventut en Acció

 

De l’11 al 21 d’abril es realitzarà al Maresme el primer intercanvi juvenil impulsat pel Servei de Mobilitat Internacional Jove del Maresme que coordina el Consell Comarcal i en el qual hi participen 19 municipis de la comarca. Durant 10 dies, un total de 25 joves de Sinzing (Alemanya), Scunthorphe (Anglaterra), Pàdua (Itàlia) i del Maresme conviuran a la nostra comarca i realitzaran diferents activitats d’intercanvi cultural que els permetran compartir i aprendre els uns dels altres.

Aquest intercanvi juvenil internacional s’emmarca en el programa Europeu de Joventut Youth in Action (actual Erasmus+) i té com a objectiu que els joves adquireixin competències d’iniciativa i lideratge, entrin en contacte amb alternatives al món laboral tradicional i s’enriqueixin amb la creació d’espais de col·laboració mútua i intercanvi de coneixements. També és una oportunitat per visualitzar altres valors que aporta la mobilitat internacional als joves més enllà del seguiment d’uns estudis o la recerca de feina.

Aquesta filosofia és la que guia al Servei de Mobilitat Internacional Jove del Maresme que, coordinat pel Consell Comarcal del Maresme, va entrar en funcionament el 2012 com a prova pilot amb la participació de 8 municipis. El 2013 el nombre d’adherits va pujar fins a 17 i aquest 2014 ja són 19 els municipis maresmencs que hi participen. 

Els joves participants a l’intercanvi internacional que es durà a terme el mes d’abril realitzaran activitats d’intercanvi cultural on aprendran a cuinar plats dels altres països, practicaran idiomes i crearan tallers de diverses temàtiques que es realitzaran en diferents municipis de la comarca. Uns tenen un format tancat i altres són oberts a la participació de joves i entitats del territori. Amb aquests darrers es vol donar l’oportunitat a qualsevol jove o entitat del Maresme de conèixer de primera mà el funcionament dels intercanvis juvenils, a la vegada que apropa els joves d’altres països a la realitat local.

En aquest intercanvi juvenil internacional hi participen activament els municipis de Cabrera de Mar, Calella, Malgrat de Mar, Mataró, Premià de Dalt i Vilassar de Mar i compta amb el suport de la resta de municipis adherits al Servei de Mobilitat Internacional Jove del Maresme: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Cabrils, Canet de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Iscle de Vallalta, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Tordera i Vilassar de Dalt.

PROGRAMA:

Divendres 11 d’abril: Arribada dels participants. S’allotjaran a Malgrat de Mar.

Dissabte 12 d’abril: Durant el dia: activitats, team-building i gimcana per conèixer Malgrat de Mar. Al vespre: Correfoc i tabalada amb el grup de Diables de Malgrat de Mar. (lloc per confirmar) Després fem sopar tots junts… 

Diumenge 13: Conèixer les habilitats i interessos dels participants. Confecció de grups i primeres idees de tallers. 

Dilluns 14: Conèixer la realitat local i anunci dels tallers al Facebook

Dimarts 15: Bici-Tour a Barcelona. Conèixer la ciutat.

Dimecres 16: Preparació dels tallers i Recepció oficial a l’Ajuntament de Malgrat de Mar.

Dijous 17: Tallers a Calella ( 11-13h.- Curs de monitors de lleure al Centre d’Acció Jove), Mataró (12-14h.- Curs de monitors de lleure al Sidral), Cabrera de Mar (11-13h.- Casal d’infants a Can Martinet i de 12-14h.- Curs de monitors de lleure a Can Martinet), Premià de Dalt (17-19h.- Festival d’infants “Divertit” al Pavelló Poliesportiu).

Divendres 18: 17h.- Taller obert per a joves i entitats del Maresme a Can Jorba (Vilassar de Mar). Inscripcions:http://goo.gl/XmpPFX .

Dissabte 19: 17h.- Activitat oberta a joves i entitats del Maresme per aprendre a realitzar intercanvis juvenils i donar l’oportunitat de crear futurs projectes en conjunt (Centre Cívic de Malgrat de Mar). Inscripcions:http://goo.gl/XmpPFX

Diumenge 20: Actvitats de reflexió sobre l’aprenentatge, realització de Youthpass i avaluació de l’intercanvi.

Dilluns 21: Partida dels joves.