8 municipis del Maresme registren un saldo positiu de població estacional

 

L’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme ha fet públic l’anàlisi de les dades de població estacional a la comarca. L’informe, basat en les darreres xifres publicades per l’IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya), corresponents a 2013, reflecteix una caiguada del 12,31% respecte a l’any anterior. Tot i això, el saldo global a la comarca és positiu. El Maresme es manté com a territori receptor de població estacional, principalment pel turisme i les segones residències.

Les dades de població estacional mesuren el nombre de persones que hi ha en un territori i serveixen per veure les càrregues reals de població que suporten els municipis. En el càlcul s’hi inclouen les persones que hi resideixen, hi treballen, hi estudien o hi passen algun període de temps (vacances, estiueig, cap de setmana…etc). Segons aquests paràmetres, l’any 2013, el Maresme va registrar una població estacional a temps complet anual (ETCA) de 6.356 persones per dia, el que representa en termes relatius un descens del 12,31% respecte a l’any anterior.

Dels 30 municipis del Maresme, 8 registren una població estacional ETCA positiva, és a dir, que hi entren més persones (a temps complet anual) de les que en surten: Calella, amb 6.362 prsones/dia encapçala la llista. Segueix Santa Susanna (5.031), Malgrat de Mar (3.863), Pineda de Mar (2.681), Sant Pol de Mar (787), Tordera (380), Arenys de Mar (68) i  Canet de Mar (57).

D’altra banda, hi ha 9 municipis que són indubtables emissors de població donat que la seva població estacional és negativa tots els trimestres de l’any: Mataró (-4.211), Premià de Mar (-2.424), el Masnou (-1.203), Tiana (-992), Montgat (-991), Premià de Dalt (-709), Teià (-419), Alella (-298) i Vilassar de Dalt (-177). 

Parlant en termes de població ETCA, és a dir, de la població present al municipi tenint en comptela xifra d’empadronats i els fluxos d’entrada i sortida del municipi, Santa Susanna és el municipi de Catalunya amb una fluctuació més intensa, amb una població de 8.356 persones,  el 251% de la població empadronada. En el costat oposat se situa Tiana amb una proporció de població ETCA del 87,9% sobre la població empadronada. És a dir, la població present en mitjana anual és un 12,2% inferior a la població empadronada cosa que significa que al municipi hi ha més sortides que entrades a temps complet anual.

Les dades de població ETCA són importants per als municipis tota vegada que els ajuda a planificar millor els serveis en funció de la seva població real en diferents époques de l’any.

Podeu ampliar la informació consultant l’anàlisi de població estacional elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme: