El Maresme duplica els registres de pluja de l’any passat

 

Encara no ha finalitzat l’any i el Maresme ja acumula un 206% més de pluja que al llarg de 2017. Seguint els registres de 7 estacions que formen part de la xarxa meteorològica del Consell Comarcal, els mesos d’octubre i novembre han fet incrementar la mitjana dels darrers anys i, en alguns municipis s’estan batent rècords mensuals. És el cas, per exemple de Tordera, localitat on gairebé el 35% del total de pluges acumulades de l’any s’han registrat en el que portem del mes de novembre.

La primavera va ser plujosa i la tardor també ho està sent. A més, sembla que s’estan complint els pronòstics dels experts que anuncien, com a efecte del canvi climàtic, episodis de pluges torrencials provocades per l’augment de la temperatura del mar. Aquesta és la situació que ha viscut aquest cap de setmana el Maresme, i amb més intensitat els municipis del nord de la comarca.

Segons explica el meteoròleg del Consell Comarcal Joaquim Serra, el mes d’octubre va ser més plujós als municipis del centre i sud de la comarca, en canvi, aquest mes de novembre ho està sent a les poblacions del Maresme Nord. A títol d’exemple, el 29% de la pluja anual recollida a Mataró i el 25% de Premià de Mar es van registrar el mes d’octubre. En canvi, Tordera ha acumulat en el que portem de novembre el 34,6% dels 1.011 litres comptabilitzats aquest 2018.

El seguiment de les dades recollides per les estacions meteorològiques de Tordera, Palafolls, Dosrius, Mataró, Premià de Dalt, Tiana i El Masnou, indiquen que aquest 2018 ja ha superat en un 38% la pluviometria mitjana registrada els darres anys. La comparativa directa amb l’any 2017 és més espectacular: els registres s’han duplicat. 

El clima mediterrani ja es caracteritza per una elevada variabilitat de la pluviometria, però el realment preocupant són els episodis de pluges torrencials que desborden la capacitat de recollida i evacuació de les aigües pluvials. Aquests fenòmens aniran en augment com a conseqüència de l’increment de la temperatura de l’aigua del mar. Així ho pronosticava el catedràtic en Geografia Física de la Universitat de Barcelona i director de l’Institut d’investigació de l’Aigua, Javier Martín Vide, a la conferència “Maresme i canvi climàtic. Ha arribat el moment d’actuar” que va organitzar el Consell Comarcal a finals de setembre.

 

Comparativa de pluges d’aquest 2018 en relació a l’any passat i a la mitjana climàtica

                       mitjana           2017              2018

Tordera               650              520                1011

Premià de Dalt     641              444                 916

Mataró                645              404                 774

Tiana                  622              362                 828

Palafolls              620              419                 736

Masnou               525              298                 814

Dosrius               660              472                 935