Acció conjunta per lluitar contra la plaga de mosca blanca

 
 

Diferents ajuntaments del Maresme Sud ja han rebut les primeres trucades d’alarma veïnal per la detecció de mosca blanca. Aquest insecte que ataca les figueres de moro ha avançat dos mesos la seva aparició com a conseqüència de l’augment de les temperatures. Tècnics i polítics municipals han expressat la seva preocupació davant la dificultat de control de la plaga que, tot i no ser nociva per a la salut de les persones, provoca gran alarma, altera el normal desenvolupament d’activitats en els espais públics i, fins i tot, travessa les mosquiteres envaint els espais privats (a la imatge de la dreta es pot veure una acumulació d’aquests insectes al marc de la finestra d’un habitatge)

La forma més ràpida d’acabar amb la plaga de mosca blanca que afecta diferents municipis del Maresme és eliminar les figueres de moro. Això, però, s’ha demostrat que no és feina fàcil. És una espècie invasora que s’ha estès ràpidament per la conca mediterrània, es reprodueix a gran ritme, es mostra resistent a molts herbicides i és capaç de rebrotar després d’haver estat triturada i enterrada.

 
Ajuntaments que ja fa un any que estan lluitant contra aquesta plaga, com és el cas de Tiana i Premià de Dalt, han explicat avui la seva experiència en la jornada tècnica que ha organitzat el Consell Comarcal amb la intenció, tal i com ha explicat el president Miquel Àngel Martínez i Camarasa de “sumar esforços, posar en comú els coneixements que cadascú ha adquirit i començar a pactar actuacions per frenar la propagació d’aquesta plaga”. Martínez i Camarasa també ha al·lertat que “tots els indicis apunten que cada vegada hi ha més terreny afectat” i ha demanat als ajuntaments que si detecten figueres de moro afectades ho comuniquin al Consell Comarcal per tal de tenir un cens actualitzat de la presència de mosca blanca al Maresme. El Consell Comarcal té constància d’afectació en els municipis de Tiana, Teià, Premià de Dalt, Vilassar de Dalt, Mataró i Sant Andreu de Llavaneres.

A la reunió d’avui s’ha posat sobre la taula que la mosca blanca és el remei per frenar l’expansió de figueres de moro, un cactus molt invasor que ja comença a causar problemes a la flora autòctona. En aquest sentit, és una plaga beneficiosa per l’ecosistema. Esdevé un problema quan les figueres afectades es troben properes als nuclis urbans i la plaga d’insectes envaeix carrers, places i habitatges. També és un problema l’eliminació de les figueres de moro afectades. 

Tots els assistents han coincidit en la necessitat de treballar conjuntament i aplicar la mateixa metodologia en tots els municipis. Per avançar, el Consell Comarcal elaborarà protocols d’intervenció en espais públics i en terrenys privats; cercarà plantes de residus preparades per tractar els residus vegetals i negociarà perquè el tractament tingui el mínim cost per als ajuntaments.