Alta Alella i Pastisseria Sala participen a la XVII Trobada Gastronòmica organitzada pel CETT-UB

Dos productors de la Xarxa de Productes de la Terra Maresme han participat a la XVII Trobada Gastronòmica, concretament a l’espai de productes singulars. Aquest esdeveniment l’impulsa el CETT-UB (centre universitari -adscrit a la Universitat de Barcelona- de referència de Turisme, Hostaleria i Gastronomia) i se centra en mostrar com la creativitat afavoreix l’aparició de nous models de negoci que són clau en el turisme gastronòmic català.

Els 2 productors maresmencs: Josep Mª Pujol-Busquets (del celler Alta Alella) i Joan Ramon Sala (de la pastisseria Sala de Sant Andreu de Llavaneres) van ser convidats, donada la singularitat dels seus negocis, per impartir tallers gastronòmics.

Sota el títol de “El vi, una manera d’entendre el territori“, Josep Mª Pujol-Busquets -propietari d’Alta Alella- va explicar la singularitat de les seves vinyes ubicades en un entorn gairebé urbà i molt properes al mar. Aquest entorn, conjuntament amb les peculiaritats de la terra , atorguen una personalitat pròpia a la DO Alella. A més, Alta Alella destaca per haver sigut el primer celler a tota Espanya en haver elaborat vins 100% ecològics i sense sulfits.

Pujol-Busquets -amb més de 50 anys reinventant els seus vins i apostant per l’enoturisme- va explicar la necessitat d’adaptar-se als nous temps. “abans feies un vi i el tenies per tota la vida, però ara ja no és així. La gent vol novetats, coses diferents  i això és precisament el que aporten els productes singulars. Hi ha vins més “generalistes” que es poden trobar a totes les cartes de vins i els especials/ diferents que són els que els bons sommeliers busquen viatjant per tot el  món“. 

Igual que Alta Alella, pastisseria Sala és un negoci familiar i amb una tradició que es remunta a 1867. Ja són 6 generacions dedicades al món de la pastisseria en un municipi que dona nom propi a un dels dolços més apreciats i que forma part dels “productes singulars” de la Xarxa de Productes de la Terra: la coca de Llavaneres.

La coca de Llavaneres i el pastisser Joan Ramon Sala van ser els protagonistes del taller ” Els dolços: tradició, festa i història” amb una classe magistral en què es va anar explicant una per una les diferents fases de l’elaboració d’aquest reconegut dolç. El secret, per la pastisseria Sala és utilitzar productes de qualitat i de proximitat. Farina, ous i mantega són del Maresme, només els pinyols són de fora de la comarca. Utilitzen els del Montseny.

Pel que fa a l’elaboració, segueix la recepta de l’avi, deixant fermentar la massa, pintant la coca amb un massapà rebaixat (també recepta pròpia de l’avi) que fa que la coca no agafi sabor d’ou.

La qualitat del producte ressultant ha fet que la coca de Llavaneres hagi superat l’estacionalitat de les revetlles i es consumeixi durant tot l’any.