Inici Documents InfoProductes

Dues emprenedores maresmenques presenten els seus productes alimentaris a la Fira d’economia verda i circular de Granollers

L’emprenedoria femenina dedicada al sector agroalimentari va guanyant pes i les dones cada vegada tenen un paper més actiu a la Xarxa de Productes de la Terra Maresme.

Dues maresmenques que s’han reinventat laboralment apostant per un negoci de proximitat, qualitat i amb productes de la terra, la Cristina Martorell (Melmelària) i la Serena Cantieri (El Desig Pastissers), han estat presents a la Fira d’economia verda i circular de Granollers.

Concretament, han presentant amb força éxit els seus productes al pavelló Menjar Bé destinat a mostra agroalimentària del producte local per fer arribar al públic la cultura d’una alimentació responsable. Uns valors amb els quals encaixen a la perfecció els productes eleborats per Melmelària i El Desig Pastissers.

Melmelària

Desde Tiana, la Cristina Martorell elabora des de 2013 melmelades, chutneys i salses artesanals que comercialitza sota la marca de Melmelària. Molt curosa amb l’origen i la qualitat de la matèria prima, ofereix més de 70 referències amb productes tant innovadors com la melmelada de calçots i la incorporació recent d’una línia de melmelades sense sucre.

Aquesta emprenedora que fa 10 anys va fer una aposta per convertir la seva passió en lloc de treball ja va marcar la singularitat del seu negoci amb la seva primera i icònica melmelada elaborada amb maduixes del Maresme.

El negoci està en expansió i col.labora activament amb altres productors de la Xarxa de Productes de la Terra.

El Desig Pastissers

Amb seu a Canet de Mar, El Desig Pastissers també celebra aquest any el seu desè aniversari utilitzant en les seves elaboracions productes exclusivament catalans (farines de Girona, xocolata Blanxart de la línia per professionals, maduixes del Maresme….).

La Serena Cantieri, elaboradora i cara visible del negoci que comparteix amb la seva parella, ha sabut donar un nou enfocament a la pastisseria amb productes aptes per tot tipus de paladars i necessitats ja que molts són sense lactosa i vegans, però sense sacrificar ni una mica de sabor.

El currículum de la Serena Cantieri està ple d’èxits. Va ser la primera de la seva promoció a l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona i primer premi al millor treball d’investiació científica del Grau Superior de Pastisseria pel seu estudi sobre l’aplicació de noves proteïnes vegetals per la elaboració de pastisseria vegana. A més, els seus productes han assolit una molt bona puntuació en tots els concursos als quals s’han presentat.

Igual que Melmelària, El Desig Pastissers comparteix secrets culinaris oferint tallers per mostrar el procés d’elaboració dels seus productes.


Alta Alella i Pastisseria Sala participen a la XVII Trobada Gastronòmica organitzada pel CETT-UB

Dos productors de la Xarxa de Productes de la Terra Maresme han participat a la XVII Trobada Gastronòmica, concretament a l’espai de productes singulars. Aquest esdeveniment l’impulsa el CETT-UB (centre universitari -adscrit a la Universitat de Barcelona- de referència de Turisme, Hostaleria i Gastronomia) i se centra en mostrar com la creativitat afavoreix l’aparició de nous models de negoci que són clau en el turisme gastronòmic català.

Els 2 productors maresmencs: Josep Mª Pujol-Busquets (del celler Alta Alella) i Joan Ramon Sala (de la pastisseria Sala de Sant Andreu de Llavaneres) van ser convidats, donada la singularitat dels seus negocis, per impartir tallers gastronòmics.

Sota el títol de “El vi, una manera d’entendre el territori“, Josep Mª Pujol-Busquets -propietari d’Alta Alella- va explicar la singularitat de les seves vinyes ubicades en un entorn gairebé urbà i molt properes al mar. Aquest entorn, conjuntament amb les peculiaritats de la terra , atorguen una personalitat pròpia a la DO Alella. A més, Alta Alella destaca per haver sigut el primer celler a tota Espanya en haver elaborat vins 100% ecològics i sense sulfits.

Pujol-Busquets -amb més de 50 anys reinventant els seus vins i apostant per l’enoturisme- va explicar la necessitat d’adaptar-se als nous temps. “abans feies un vi i el tenies per tota la vida, però ara ja no és així. La gent vol novetats, coses diferents  i això és precisament el que aporten els productes singulars. Hi ha vins més “generalistes” que es poden trobar a totes les cartes de vins i els especials/ diferents que són els que els bons sommeliers busquen viatjant per tot el  món“. 

Igual que Alta Alella, pastisseria Sala és un negoci familiar i amb una tradició que es remunta a 1867. Ja són 6 generacions dedicades al món de la pastisseria en un municipi que dona nom propi a un dels dolços més apreciats i que forma part dels “productes singulars” de la Xarxa de Productes de la Terra: la coca de Llavaneres.

La coca de Llavaneres i el pastisser Joan Ramon Sala van ser els protagonistes del taller ” Els dolços: tradició, festa i història” amb una classe magistral en què es va anar explicant una per una les diferents fases de l’elaboració d’aquest reconegut dolç. El secret, per la pastisseria Sala és utilitzar productes de qualitat i de proximitat. Farina, ous i mantega són del Maresme, només els pinyols són de fora de la comarca. Utilitzen els del Montseny.

Pel que fa a l’elaboració, segueix la recepta de l’avi, deixant fermentar la massa, pintant la coca amb un massapà rebaixat (també recepta pròpia de l’avi) que fa que la coca no agafi sabor d’ou.

La qualitat del producte ressultant ha fet que la coca de Llavaneres hagi superat l’estacionalitat de les revetlles i es consumeixi durant tot l’any.

El calendari de Productes de la Terra 2023 convida a “menjar Maresme”

Un nou any, i ja en van 12, el Consell Comarcal del Maresme edita el calendari de Productes de la Terra amb l’objectiu de donar a conèixer la producció i elaboració agroalimentària que es fa a la comarca i promoure el consum de proximitat.

El Maresme és un territori privilegiat que permet les compres Km0 amb un complet abastiment de productes de temporada i de proximitat que, a més, faciliten poder portar a taula producte fresc, madurat fins al seu punt òptim de consum i acabat de collir o elaborar.

Amb una horta en plena producció durant les quatre temporades de l’any, una ramaderia compromesa amb el benestar animal i un mar que ens aporta preuats aliments, el Maresme omplena el rebost amb quantitat i qualitat. A més, cal afegir la creixent xarxa d’empreses que, amb l’elaboració artesanal i la innovació com a consigna, afegeixen la denominació Maresme a formatges, mel, pa i pastisseria, vins, cervesses i altres productes preparats.

El calendari 2023 convida a menjar Maresme fent un recorregut fotogràfic mes a mes pels forns de pa, les taules de formatge, les granges d’aviram, els panells de mel, l’horta amb els seus productes de temporada, la pesca, la DO Alella, les melmelades, la ramaderia i els turrons.

Identifica, a més, les empreses productores i elaboradores que formen part de Productes de la Terra Maresme i situa els diferents mercats setmanals d’alimentació que hi ha a la comarca.

El Consell Comarcal ja ha començat a repartir el calendari entre les empreses associades i els ajuntaments. La versió online es pot descarregar CLICANT AQUÍ

9 empreses maresmenques participen al Fòrum Gastronòmic

El 7, 8 i 9 de novembre se celebra al Recinte Montjuïc de Fira de Barcelona el Gastronòmic Fòrum-Barcelona, el gran aparador que mostra al món les novetats d’empreses nacionals i internacionals relacionades amb el món de la cuina i l’alimentació.

En aquesta edició, el Maresme -una comarca que destaca per la seva gran riquesa gastronòmica- comptarà amb la presència de 9 empreses que formen part de la xarxa de Productes de la Terra.

Les persones que visitin l’espai Catalunya del Fòrum trobaran 14 empreses i 3 institucions en representació de 16 productors de la província de Barcelona. 9 d’aquestes empreses són maresmenques. Es tracta de:

Carns Boher (elaboració pròpia de preparats de carn) – Vilassar de Mar

Botànic Gastronòmic – Elaboració de coques salades- Mataró

Coc Delicatessen– Elaboració artesana de croquetes i canelons – Mataró

Marmitus– La cuina de la Iaia- Elaboració de croquetes gourmet- Mataró

Forn de pa Can Puig– Pa artesanal elaborat en forn de pedra- Arenys de Munt

Molí de Pomerí- Radi SL– Elaboració d’espècies i condiments amb certificació ecològica- Premià de Mar

Licors Onalic– Licors ecològics amb fruites naturals del Maresme- Montgat

Melmelària– Elaboració artesana de melmelades i chutneys- Tiana

Tomàquet Puxic– Productora de tomàquets-  Premià de Dalt

A més de presentar els seus productes, Coc Delicatessen, Forn de pa Can Puig i Licors Onalic participaran a l’espai INNOFORUM on es premien els productes gourmet més innovadors en artesania alimentària i sostenibilitat. I l’empresa Tomàquets Puxic estarà present a l’espai de l’Aula Cuina on es realitzaran demostracions i tasts de producte en col·laboració amb Prodeca, Diputació de Girona i Diputació de Lleida. 

8 explotacions maresmenques participen a l’edició 2022 del Benvinguts a Pagès

La gran festa de la pagesia catalana tornarà els dies 1 i 2 d’octubre amb un cap de setmana de portes obertes i visites gratuïtes a les explotacions agroalimentàries de Catalunya.

El Maresme no hi podia faltar i en aquesta edició seran visitables 8 explotacions maresmenques, 7 de les quals formen part de la Xarxa de Productes de la Terra Maresme

  • ALTA ALELLA – Alella
  • CELLER QUIM BATLLE- Tiana
  • CELLER TAL COM RAJA- Arenys de Munt
  • HORTA ECOLÒGICA PLA DE MUNT- Palafolls
  • ESQUÍS FRUITS – CAN PINS- Argentona
  • MELMELÀRIA- Tiana 
  • AGRÀRIA BAIXA TORDERA.- Oferirà una degustació de productes de Tordera i una breu explicació del poble i la Cooperativa.

Les visites es programen de 10h a 14h i de 16h a 19h i cal reservar dia i hora a la pàgina benvingutsapages.cat

Els productors ecològics demanen la creació al maresme de mercats de pagès amb certificat ecològic, de temporada i de proximitat

5 explotacions agràries del cens de Productes de la Terra Maresme han format part d’un estudi que ha analitzat la comercialització i la distribució dels productes ecològics en circuits curts (venda directa del productor/a). El treball ha estat elaborat com a projecte de Dinamització Local Agroecològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha comptat amb la col·laboració del Consell Comarcal del Maresme i el programa Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona.

Les conclusions han estat presentades en una jornada en la qual han participat les 5 explotacions que han estat objecte d’estudi: La Magalla (Cabrera de Mar), El Petit Bané (Vilassar de Mar), Ecotràmec (Tordera), l’Horta d’Òrrius (Òrrius) i els Horts de l’Alegria (Tiana) i l’explotació Mas Roca (Palafolls) convidada a la sessió participativa. En el decurs de la trobada s’han posat en comú els reptes de la distribució i les accions que caldria engegar per posar en valor el producte ecològic, de proximitat i de temporada.

Una de les qüestions que s’ha posat sobre la taula és la necessitat de fer una aposta territorial per la producció ecològica impulsant la creació de mercats de pagès al Maresme amb comercialització exclusiva de producte certificat ecològic, de temporada i de proximitat.

D’altra banda, els petits productors ecològics consideren que caldria millorar els canals de distribució dels productes establint rutes compartides de transport que minimitzin els costos i crear un sistema de punts de recollida.

Nova edició del catàleg de productes gastronòmics locals “Tasta el Masnou”

L’Ajuntament del Masnou, amb la col·laboració de Productes de la Terra Maresme, acaba de publicar la nova edició del “Tasta el Masnou”, un catàleg que ofereix una mostra de
productes únics i propis de la vila, a través dels quals es pot resseguir la història i l’evolució
d’aquesta municipi i que són una porta d’entrada per descobrir el territori des de
la vessant de la gastronomia i l’enoturisme.

El catàleg dona a conèixer les exquisideses que s’elaboren al Masnou, úniques i pròpies d’una vila que “té gust de mar, del sauló dels seus sòls i d’ambient saludable”, tal com es destaca al text de presentació del catàleg. A més a més, en el cas de les menges, s’hi detalla amb quin vi de la DO Alella es poden acompanyar. No en va, el Masnou és un dels municipis que integren la DO Alella des de la seva creació, l’any 1953.

El catàleg es pot trobar en dues versions. L’una està escrita en català i anglès. L’altra, en castellà i francès. Ambdues es poden consultar a www.elmasnou.cat/turisme.

Bona part dels professionals que hi apareixen formen part de Productes de la Terra Maresme, el servei de suport que ofereix el Consell Comarcal a productors i elaboradors del sector agroalimentari del Maresme. Actualment en formen part propo de 140 professionals.

Podeu consultar el Catàleg de productes gastronòmics locals “Tasta el Masnou”, clicant aquí

Al maig, temps de maduixes al Maresme

Les maduixes prenen el relleu al pèsol aportant el seu característic color, aroma i sabor a les parades de mercat i a taula. Del 29 d’abril al 29 de maig és temps de Maduixes al Maresme!

Ja fa dies que podem trobar aquesta fruita tan primaverenca al mercat, però paga la pena conèixer el seu origen. Si les maduixes són del Maresme l’èxit està assegurat. El microclima i l’orografia del territori són perfectes per al seu desenvolupament. Ja siguin de la varietat “pájaro”, “Albion”, “Gaviota”, “Monterrey”… es caracterítzen per un gust molt dolç, amb un puntet d’acidesa, una textura carnosa i una aroma de maduixa tradicional.

Les jornades gastronòmiques, que aquest any se celebren a 19 dels 30 municipis de la comarca, posen en valor aquesta fruita que ha donat renom internacional al Maresme i que cada vegada té més entrada a les cuines professionals de la restauració i als obradors pastissers.

Es pot comprovar a l’edició 2022 del Temps de maduixes amb la variada oferta gastronòmica que presenten els establiments participants (restaurants, pastisseries i establiments d’elaboració de productes agroalimentaris)

Restaurants i hotels participants

Empreses elaboradores. Carns, Ous i Derivats

Empreses elaboradores. Mels i melmelades

Empreses elaboradores. Pa i dolços

El Consorci de Turisme i el Consell Comarcal del Maresme organitzen aquestes jornades gastronòmiques també per impulsar els productes agroalimentaris de proximitat tot apostant per un consum Km0.

Podeu veure l’explotacions agràries productores i comercialitzadores de maduixes del Maresme en aquest enllaç. A més, tindreu informació de les varietats de maduixa que cadascuna d’elles produeix.

Temps de pèsols al Maresme

Arrenca la temporada de pèsols, un dels productes gastronòmics que dona entitat pròpia al Maresme i atreu a la comarca els paladars més exquisits. Des d’avui i fins al proper 1 de maig és Temps de Pèsols al Maresme.

Les jornades gastronòmiques del pèsol del Maresme posen en valor la qualitat del producte, la feina de les explotacions agràries que el produeixen i la professionalitat de la restauració i elaboració de productes agroalimentaris que acaben de donar el toc personal al plat o producte que posem a taula.

En aquesta edició -organitzada pel Consorci de Turisme i el Consell Comarcal del Maresme a través de Productes de la Terra Maresme– hi participen 24 productors i elaboradors i 29 restaurants de 17 municipis: Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Mataró, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar.

Paral·lelament, Temps de pèsols ofereix un ventall d’activitats com la visita a les produccions agrícoles que han preparat visites guiades als seus horts per donar a conèixer el procés de creixement del pèsol i el procés fins que aquest llegum arribi al plat. També algunes finques, que fan venda directa, posaran al vostre abast el producte fresc, acabat de collir.

A banda d’assaborir les elaboracions gastronòmiques preparades per la restauració i els establiments elaboradors, Temps de pèsols també convida a escollir en el mercat “la perla verda del Maresme” i ofereix un ampli receptari per posar en pràctica les nostres habilitats culinàries i preparar a casa uns pèsols ofegats, pèsols amb calamars, pèsols llàgrima amb bacallà esqueixat, tosta de salmó amb melmelada de pèsol del Maresme, pèsols a l’estil Sant Pau, pèsols estofats amb botifarres, menta i anís; crema freda d’espàrrecs amb pèsols i salmó; crema de pèsols del Maresme; coca de pèsols i micuit; crema freda de pèsols amb escuma de formatge manxego; fals taco de pèsols i saquets de sípia amb aire de pèsols.

Totes les receptes han estat aportades per restaurants maresmencs.

Trobareu tota la informació de l’edició 2022 de Temps de Pèsols del Maresme en aquest enllaç

Mengem Maresme, el nou segell dels productes de proximitat

El Consell Comarcal del Maresme dona un nou pas en la promoció dels productes locals amb el segell “Mengem Maresme” que vol impulsar el consum de proximitat de productes agroalimentaris. La marca, que té el seu principal canal de promoció a l’instagram de Productes de la Terra Maresme, identifica la producció agroalimentària dels i les professionals que formen part del cens de Productes de la Terra Maresme facilitant la seva identificació per part de la persona consumidora.

Mengem Maresme és el fil conductor del tradicional calendari que edita el Consell Comarcal per recordar-nos que vivim en un comarca que destaca al llarg de tot l’any per la seva riquesa agroalimentària i pels seus productes singulars.

Aquest any, a més, el calendari 2022 vol retre homenatge i agrair més que mai l’esforç i
l’adaptabilitat que han tingut els nostres productors/es i elaboradors/es per garantir-nos “el rebost de casa com si fos el nostre hort durant tot el temps de confinaments i restriccions“.

El calendari 2022 de Productes de la Terra Maresme el distribueixen els i les professionals adherits als projecte. El Consell Comarcal també l’ha fet arribar als ajuntaments i oficines de turisme de la comarca i també està disponible en versió online que us podeu descarregar des d’aquest enllaç.