JORNADA “L’ús de recobriments comestibles per millorar la qualitat i segurett alimentària de la maduixa i fruits vermells”

6 de juny a les 12h a l’hotel Atenea de Mataró

La seguretat alimentària és fonamental i, d’especial rellevància en aquells aliments que es consumeixen en cru com la fruita fresca. A més, aquest és un aliment que tendeix a deterior-se i al qual es poden aplicar processos de conservació que permeten mantenir la seva qualitat, facilitar el seu consum fora de temporada i obrir més possibilitats de comercialització al sector primari.

La maduixa és el producte estrella del Maresme, un aliment però molt perible que ha trobat en la congelació una alternativa de durabilitat. Aquest procés, que requereix de recobriments, s’ha de dur a terme amb totes les garanties perquè el producte mantingui la seva qualitat i, sobretot, per assegurar la seva inocuïtat.

Per donar-hi resposta, el grup de recerca de Microbiologia i Tecnologia de Postcollita de la Universitat de Lleida ha desenvolupat un recobriment comestible antimicrobià. Aquest avanç tecnològic té com a objectiu minimitzar els riscos associats al consum de maduixes i fruits vermells congelats, millorant així la seva qualitat i seguretat.

Tenint en compte el pes del sector maduixaire al Maresme, el Consell Comarcal -a través del projecte Productes de la Terra Maresme- ha organitzat per al 6 de juny la jornada “L’ús de recobriments comestibles per millorar la qualitat i seguretat alimentària de la maduixa i fruits vermells” en el decurs de la qual es presentarà aquest nou tipus de recobriment a base de pectines anomenat RP-7 que ha estat dissenyat per minimitzar el risc microbiològic de Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Esteichia coli O157:H7 i norovirus en maduixes i fruits vermells destinats a congelació.

La jornada tindrà lloc a l’Hotel Atenea de Mataró

INSCRIPCIONS: cliqueu aquí

PROGRAMA DE LA JORNADA

12:00h.- Presentació de la jornada a càrrec de la Sra. Carme Ponsa Monge, consellera de Teixit productiu del Consell Comarcal del Maresme

12:10h.- Ponència “Qualitat i seguretat alimentària de maduixes i altres fruits vermells. Estratègies de control del camp a la taula”, a càrrec de Pilar Colás Medà, membre del Grup de Recerca de Microbiologia i Tecnologia de Postcollita de la Universitat de Lleida

12:40h.- Ponència “Aplicació d’un recobriment comestible per reduir el risc microbiològic en fruits vermells congelats”, a càrrec d’Anna Pié Amill, membre del Grup de Recerca de Microbiologia i Tecnologia de Postcollita de la Universitat de Lleida

13:05h.- Coffee break

13:35h.- Ponència “Millora de la qualitat de maduixa i fruits vermells mitjançant l’aplicació d’un recobriment comestible”, a càrrec d’Isabel Alegre Vilas, membre del Grup de Recerca de Microbiologia i Tecnologia de Postcollita de la Universitat de Lleida

13:50h.- Taula Rodona moderada per Inmaculada Viñas Almenar, directora del Grup de Recerca de Microbiologia i Tecnologia de Postcollita de la Universitat de Lleida

14.30h.- Cloenda de la jornada