Continuen augmentant els accidents laborals al Maresme

2 persones van perdre la vida en sinistres laborals

 

Les darreres dades de sinistralitat laboral corroboren la tendència a l’alça dels accidents laborals. Durant el segon trimestre de l’any, tal i com recull l’informe realitzat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, es van comunicar 923 sinistres a llocs de treball del Maresme. Aquesta xifra representa un increment de l’1,88% respecte al trimestre anterior i d’un 6,71% en comparació amb el mateix període de l’any anterior. Tot i que gairebé el 99% dels treballadors i treballadores accidentades van patir lessions de pronòstic lleu, es va haver de lamentar la mort de dues persones. 

L’increment de la sinistralitat laboral al Maresme gira les tendències provincials i del conjunt català. Tant Barcelona província com Catalunya registren descensos intertrimestrals i interanuals que se situen, en el cas provincial en el 4,95% respecte al trimestre anterior i en el 4,88% interanual; Els descensos pel conjunt català són del 2,81% (intertrimestral) i del 2,64% (interanual). 

Les dades del segon trimestre són especialment preocupants per la pèrdua de 2 persones que han elevat a 3 el nombre de víctimes mortals en accident laboral al Maresme durant 2017. Aquesta xifra ja supera la de l’any passat en què es van registrar 2 morts. De la resta de treballadors i treballadores accidentades, 8 van patir lesions greus i 913 lleus. 

L’augment de la sinistralitat laboral es centra en el col·lectiu d’homes amb un increment intertrimestral del 3,50%, en canvi, les dones han patit menys accidents (-0,90%). La comparativa interanual es reparteix en els dos col·lectius amb més incidència en el femení que registra un increment del 15,28% davant del 2,43% masculí.

Pel que fa a la distribució per sectors econòmics, una vegada més el gruix dels accidents laborals amb resultat de baixa per al treballador/a que l’ha patit es concentra en el sector serveis (65%). Segueix la indústria (20%), construcció (13%) i agricultura (2%).

L’anàlisi de l’Índex d’incidència (índex de sinistralitat laboral que relaciona el número d’accidents per cada 100.000 afiliats al règim de la Seguretat Social) manté el Maresme al capdavant de Barcelona província i Catalunya en accidents laborals. La comarca té un registre de 959,45 sinistres per cada 100.000 afiliats que en el cas provincial és de 838,07 i de 877,93 en el conjunt de Catalunya.

Podeu ampliar aquesta informació consultant l’Informe de sinistralitat elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local i en la següent infografia interactiva: