Inici Documents Actualitat destacada

Lleu repunt de l’atur al Maresme

Després de 8 mesos consecutius s’ha frenat la tendència. L’atur torna a pujar al Maresme, encara que ho fa lleument. Les oficines d’ocupació de la comarca van comptabilitzar 13 inscripcions més el mes d’octubre el que representa un increment de la desocupació del 0,05% respecte al mes anterior. En canvi, la comparativa interanual marca una substancial recuperació de l’ocupació a la comarca. En concret, al Maresme hi ha un 20,04% menys de persones sense feina que fa un any.

Les dades del mes d’octubre situen en 23.753 el nombre de persones que cerquen feina, 873 menys que durant el mateix període de 2019. La comparativa apunta a la recuperació i, fins i tot millora, dels indicadors del mercat laboral previs a la caiguda provocada per la pandèmia.

L’augment de la desocupació al Maresme s’ha concentrat en els sectors primari i serveis. També s’ha registrat increment en el col·lectiu de persones sense ocupació anterior (SOA). En canvi, hi ha hagut descens en la indústria i la construcció.

Tal i com apunta la sèrie històrica de dades recollides mensualment per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, el mal endèmic de la desocupació al Maresme és la llarga i molt llarga durada. Les xifres del mes d’octubre indiquen que 8.519 persones (el 35,8% del total) porten més de 24 mesos cencant feina. A més, el volum de població que es troba en aquesta situació ha crescut tant respecte al mes de setembre com en comparació amb l’any anterior.

D’altra banda, gairebé el 60% del total de persones aturades al Maresme es consideren de llarga durada ja que porten més de 12 mesos inscrites a les oficines d’ocupació com a demandants de feina.

L’atur als municipis del Maresme

Com és habitual, el comportament dels 30 municipis de la comarca és desigual. En 14 ha baixat, en 15 ha pujat lleugerament i Sant Andreu de Llavaneres manté les xifres del mes de setembre. En canvi, la comparativa interanual és positiva per a tots registrant descensos de l’atur que oscil·len entre el 30,90% de Caldes d’Estrac i el 14,89% de Tordera.

Pel que fa a la taxa d’atur, que a nivell comarcal se situa en l’11,16%, Alella, Cabrera de Mar i Tiana són els municipis que registren un índex més baix (poc més d’un 5%) i Pineda de Mar és la localitat amb la taxa d’atur més elevada de la comarca (16,03%).

Podeu ampliar aquesta informació en la següent infografia interactiva:


Consell Comarcal i Interior es comprometen a posar en marxa la Borsa comarcal de policies locals l’any vinent

Es reactiva el projecte pilot de selecció conjunta d’agents de policia local al Maresme amb el compromís de tenir enllestida tota la tramitació abans de finalitzar l’any.

Aquest és l’acord a què han arribat el Consell Comarcal del Maresme i el Departament d’Interior en la reunió que han mantingut avui el conseller delegat de Serveis als Municipis, Andreu Bosch, la directora general d’Administració de la Seguretat, Sonia Andolz, i la subdirectora general de Suport al Sistema de Seguretat en l’Àmbit Local, Begoña Curto.

El projecte, pioner a Catalunya, ajudarà els ajuntaments a cobrir d’una manera ràpida les baixes d’agents policials i agilitzarà la contractació de nous efectius per a períodes en què els municipis necessiten més reforços com, per exemple, a la temporada estiuenca quan la població s’incrementa substancialment en moltes localitats de la comarca.

Seguint un model similar al que s’aplica en el conjunt de borses comarcals de personal que ofereix el CCM als ajuntaments maresmencs, el Consell Comarcal del Maresme durà a terme un procés de selecció de policies locals, sota la supervisió i els criteris establerts pel departament d’Interior. Les persones que superin les proves passaran a formar part d’una borsa de personal que es posarà a disposició dels ajuntaments que necessitin agents de policia local. D’aquesta manera, s’agilitza i se simplifica el procés de contractació.

Andreu Bosch ha valorat positivament la predisposició de la Generalitat a tirar endavant aquest projecte que serà “un referent a Catalunya i ajudarà els municipis a millorar la seguretat ciutadana“. Bosch també ha explicat que en els propers dies s’informarà a les alcaldies del Maresme sobre les modalitats d’adhesió i que l’objectiu és que la borsa comarcal de policies locas estigui en funcionament l’estiu vinent.

En aquests moments s’està acabant de definir el conveni que s’haurà de signar a 4 bandes: Consell Comarcal, Direcció General d’Admininstració de Seguretat, Institut de Seguretat Pública de Catalunya i els ajuntaments adherits.

També s’estan perfilant les bases que regiran les proves de selecció de personal amb l’objectiu d’activar les proves de selecció d’agents a finals del primer trimestre de l’any vinent.