El Consell Comarcal actua contra el mosquit tigre a 17 municipis del Maresme

 

Amb l’arribada del bon temps revifa el mosquit tigre i és el moment d’actuar per evitar la seva propagació. El Consell Comarcal del Maresme ha signat conveni amb 17 municipis per controlar els espais públics que poden ser un focus de cria de mosquit. S’han localitzat entre 1.800 i 2.000 punts de retenció d’aigua que aprofiten les femelles per dipositar els ous. Aquests espais s’han començat a tractar amb un larvicida. Paral·lelament, el Consell Comarcal fa una crida a la població perquè no baixi la guàrdia i mantingui secs els recipients i objectes on se sol acumular aigua i es converteixen en punt de cria.

 
En el transcurs d’una setmana, una femella, alimentada amb sang humana, és capaç de pondre entre 80 i 200 ous de mosquits. La meitat seran femelles que, en set dies més, hauran criat 3.200 mosquits tigre. Aquestes xifres ja apunten la necessitat de mantenir un control sobre tots els punts susceptibles d’acumular aigua, es trobin a l’espai públic o al privat. De fet, el Consell Comarcal del Maresme alerta que el 80% dels focus de cria es troben en àmbits privats. Testos, gerros, galledes, cendrers, abeuradors, utensilis de jardineria, piscines mig buides, mobiliari exterior…. i, en general, qualsevol objecte que pugui acumular aigua és susceptible de convertir-se en punt de cria. Per això, cal revisar periòdicament casa nostra.

Pel que fa a l’espai públic, el Consell Comarcal del Maresme ha començat a actuar en 17 municipis aplicant larvicides a embornals sifònics, fonts, estancaments… La seva efectivitat és de sis setmanes, fet pel qual s’ha d’anar repetint el tractament fins el moment en què la baixada de les temperatures provoqui la mort de les larves i dels mosquits adults.

Els municipis en els quals s’està actuant són: Alella, Teià, Premià de Dalt, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrera de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Caldes d’Estrac, Òrrius, Dosrius, Arenys de Mar, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Calella, Pineda de Mar i Santa Susanna

QUÈ ES POT FER A L’ÀMBIT PRIVAT?

• Cal buidar i posar sota cobert tots els objectes i contenidors on es pugui acumular aigua (gerros, galledes, cendrers, joguines, plats d’animals domèstics, plats de test, etc), i evitar que s’inundin, per exemple, capgirant-los.

• En el cas d’elements fixos i objectes que no es poden retirar, s’han de revisar atentament com a mínim dues vegades cada setmana i eliminar-ne qualsevol cúmul d’aigua, netejant els recipients i evitant que es tornin a omplir.

• En el cas dels plats de test, quan no es puguin retirar cal mantenir-los secs.

• Els pneumàtics s’han de mantenir secs i sota cobert.

• En els casos en què es consideri imprescindible tenir alguna mena de recipient amb aigua i a l’exterior, cal que es mantinguin tapats amb una tapa o una tela de mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima).

• En recipients destapats (per exemple, abeuradors d’animals) cal que l’aigua es renovi dues vegades cada setmana, com a mínim.

• Les canaleres de recol·lecció d’aigua de les teulades s’han de mantenir netes de restes vegetals. Així mateix, s’ha de fer el manteniment dels embornals dels patis.

• Cal evitar els forats i les depressions del terra on s’hi pugui acumular aigua, i l’acumulació d’aigua als forats dels arbres (dessecant-los o col·locant-hi algun material inert que tapi el forat, com ara sorra, per evitar que hi entri l’aigua).

• En el cas concret de les piscines, cal que l’aigua que continguin no esdevingui un focus de cria de mosquits. Quan estiguin buides, s’han de mantenir del tot eixutes. En el cas de piscines plenes d’aigua, s’han de mantenir en condicions higièniques i sanitàries mitjançant els tractaments de l’aigua adequats per evitar la proliferació de larves de mosquits.

• Les basses o els estanys també han d’estar en condicions que no suposin un focus de cria per a aquests mosquits.

 
 
 
 

LES PICADES

Amb una picada de mosquit tigre cal actuar, en general, com en la resta de picades de mosquits. Cal rentar i desinfectar bé la zona de la picada i tractar-ne els símptomes:

  •  Renteu la zona afectada amb aigua i sabó com més aviat millor.
  •  No us fregueu la pell: remulleu-la en lloc de fregar-la i eixugueu-la.
  • Tracteu de mantenir la zona neta i eixuta fins que disminueixi la irritació.
  • Eviteu de rascar-vos.
  • Apliqueu una compresa de gel o gel embolicat en un drap a l’àrea de la picada.
  • En cas que persisteixin les molèsties, truqueu a CatSalut Respon.
  • No feu torniquets.
  • No preneu estimulants, aspirines ni qualsevol medicament per al dolor que no us hagi prescrit el metge.
  • En la majoria de casos, les picades es poden tractar a casa fàcilment. Hi ha productes comercials i productes casolans com el vinagre, l’alcohol de curar  o el gel, que disminueixen la picor.  No obstant això, algunes persones tenen reaccions al·lèrgiques que poden ser greus.