El Consell Comarcal del Maresme ja ho té tot a punt per a l´inici del curs escolar 2005-2006

El compte enrera ha començat i el dilluns, 12 de setembre, els alumnes d´infantil, primària, secundària i educació especial tornaran a les aules. Mentre les famílies maresmenques es preparen per la tornada al cole, el Consell Comarcal del Maresme ja ho té tot a punt perquè el curs escolar 2005-2006 comenci amb total normalitat pel que fa a aquells aspectes en què té competència: transport escolar, menjador escolar i atorgament de beques i ajuts socioeconòmics a alumnes que utilitzen el menjador escolar. Aquest curs, però, el CCM ofereix un nou servei als ajuntaments i a les associacions de mares i pares: el Servei de Suport a la Gestió de les Activitats Extraescolars.


El conseller delegat de Serveis Personals del CCM, Xavier Serra, ha explicat les novetats per aquest nou curs escolar. El Consell Comarcal del Maresme es continua plantejant com a repte la millora constant dels serveis que presta i, especialment, en tot allò que afecta directament a les persones. És per això que els diferents serveis que ofereix estan sotmesos a periòdics controls per part dels usuaris. A banda d´aquests controls, que es van començar a implementar el curs passat i que s´intensificaran al llarg del 2005-2006, el CCM ofereix aquest curs als ajuntaments i a les associacions de mares i pares el servei d´avaluació de la qualitat de les activitats extraescolars.

Autocars adaptats per als alumnes d´educació especial
El Consell Comarcal del Maresme gestiona el transport escolar per aquells alumnes que s´han de traslladar d´un municipi a un altre per assistir al centre docent. Aquesta modalitat de transport, anomenat “obligatori”, està subvencionat al 100%. Pel que fa al transport escolar anomenat “no obligatori”, és a dir aquell que es realitza dins d´un mateix municipi per traslladar els alumnes que viuen molt allunyats del centre docent, el Consell Comarcal assumeix el 70% del cost i el 30% restant l´aporten els ajuntaments i les famílies.

Per aquest curs escolar 2005-2006, el servei de transport escolar comptarà amb 51 autocars que traslladaran a 39 centres docents de la comarca a 2.700 escolars (1.300 alumnes de primària, 1.100 alumnes de secundària i 300 alumnes d´educació especial). 70 monitors i monitores acompanyaran els estudiants en els trajectes.

La principal novetat del servei és que el 100% dels autocars que traslladin els alumnes d´educació especial estaran adaptats amb mecanismes que faciliten l´accés als vehicles  a persones amb mobilitat reduïda.

2.200 menús escolars cada dia
El servei de menjador escolar s´ha convertit en una necessitat social per a les famílies. El Consell Comarcal del Maresme ofereix als centres docents i a les associacions de mares i pares la gestió integral d´aquest servei. Aquest curs 2005-2006, 24 escoles (3 més que el curs passat) han confiat en el Consell Comarcal la gestió del seu menjador escolar

En total se serviran uns 2.200 menús diaris que s´elaboraran en la cuina del mateix centre escolar o se serviran de càtering per a aquelles escoles que no disposen de cuina a les seves instal·lacions. El concessionari d´aquest servei és Cuina Serhs.

En els menjadors gestionats pel CCM se serveixen menús avalats per la Generalitat de Catalunya, basats en la dieta mediterrània i que intenten introduir hàbits alimentaris saludables en els infants i en els joves. A més, s´atén la diversitat, tot respectant les situacions personals dels comensals en funció de prescripcions mèdiques o costums religiosos. El preu del menú, establert pel Departament d´Ensenyament de la Generalitat serà de 5.20 euros. Aquest preu inclou el cost del menú i el del monitoratge que cobreix les hores de lleure del nens i nenes durant el migdia.

690.000 € per a beques
Les beques i ajuts socioeconòmics (ajuts individuals de menjador per necessitats socioeconòmiques i/o geogràfiques) que concedeix el Consell Comarcal del Maresme serà de 690.000 euros, igual que el curs passat. Aquests ajuts es concedeixen, com el seu nom indica, per ajudar aquells nens i nenes que els necessiten per la sistuació socioeconòmica de la seva família. L´atorgament es fa en estreta col·laboració amb els departaments de serveis socials dels ajuntaments.

El curs passat es van presentat 2.362 ajuts i se´n van atorgar 1.669. Aquest curs s´han rebut, 2.760 sol·licituds.


Suport a la Gestió d´Activitats Extraescolars
De moment 5 ajuntaments: Alella, Teià, Sant Vicenç de Montalt, Arenys de Munt i Caldes d´Estrac s´han adherit al servei que ofereix el CCM de Suport a la Gestió de les Activitats Extraescolars. Aquest nou servei farà un seguiment d´aquelles activitats previament acordades per tal de garantir-ne la seva qualitat educativa.

A més, el servei proporcionarà atenció personalitzada i recursos tècnics a les associacions de mares i pares per ajudar-los en la gestió de les activitats extraescolars. D´entre els recursos que s´hi ofereixen destaca l´accés a un cercador d´entitats que presten activitats fora de l´horari lectiu i que hagin obtingut la certificació QAI10. Aquest segell de qualitat analitza 10 punts que es consideren bàsics per assolir un nivell òptim de qualitat.  A través d´aquest cercador també es podrà accedir a una borsa de personal qualificat i disponible per treballar en aquest àmbit i a un catàleg de propostes complementàries en l´àmbit educatiu. També es proporcionarà formació complementària als talleristes i monitors/es.