El Consell Comarcal del Maresme posa en marxa una campanya d’educació ambiental a 14 municipis

 

El Consell Comarcal del Maresme comença una campanya per conscienciar la població de la necessitat no només de reciclar, sinó de fer-ho bé: dipositant cada residu en el contenidor que li pertoca. La campanya, que segueix la filosofia de l’endegada l’any passat, porta per eslògan: Apunta-t’ho: Recicla bé!. Compta amb un pressupost de més de 65.000 euros i està finançada per ECOEMBES i ECOVIDRIO.

Apunta-t’ho: Recicla bé! és l’eslògan de la campanya d’educació ambiental que el Consell Comarcal del Maresme porta a terme des d’avui (28 de juny) i durant el mes de juliol als 14 municipis que tenen delegada la gestió de la recollida selectiva a aquesta administració supramunicipal.

Els objectius de la campanya, finançada per les societats ECOEMBES i ECOVIDRIO en virtut del conveni que ambdues mantenen amb l’Agència de Residus de Catalunya i al qual es troba adherit el Consell Comarcal, són els següents:

  • Reduir els impropis (deixalles que no corresponen al contenidor on han estat abocades) que es generen en els contenidors d’envasos/embalatges lleugers, vidre i paper/cartró.
  • Promoure una correcta separació dels residus en origen per, així, garantir la seva màxima recuperació.
  • Promoure la recollida selectiva.
  • Fomentar l’ús de les deixalleries i, especialment, la recentment incorporada deixalleria mòbil.

Per desenvolupar aquests objectius, la campanya combina tres estratègies complementàries i d’execució simultània:

1.- El desplegament en el territori d’educadors ambientals.
 Els educadors ambientals, tots ells qualificats professionalment i formativa, tenen la missió de, a cada municipi, donar a conèixer a la ciutadania els beneficis de reciclar, separar els residus en origen, dipositar-los correctament al contenidor corresponent i resoldre qualsevol dubte que pugui tenir la ciutadania. Per fer-ho es despleguen pel municipi, prenent com a referència aquells contenidors on s’ha detectat la presència d’impropis i visitant els habitatges i comerços del veïnat. Per reforçar aquesta acció és compta amb la presència d’una carpa fixa a la zona cèntrica i/o comercial del municipi des d’on s’ofereixen les oportunes explicacions als vianants. Per complementar l’actuació dels educadors ambientals s’ha editat un tríptic específic que es repartirà entre els veïns.

2. La sensibilització de la població mitjançant la utilització dels mitjans de comunicació d’àmbit comarcal i telemàtica.

La campanya de comunicació, amb vocació de continuïtat respecte a la realitzada al 2010, utilitza com a elements bàsics un espot per ser emès a les televisions comarcals, una falca per a les emissores de ràdio municipals i insercions en mitjans escrits. Cal destacar la participació desinteressada de l’actor mataroní Roger Pera, així com dels mitjans locals i comarcals que van col·laborar en la producció dels espots (Televisió Maresme i ràdio Premià de Mar).

Per altra banda, també s’activa el web “Apunta-t’ho bé: Recicla!” que compta amb nous continguts i una plana facebook, www.facebook.com/#!/reciclabe, pensada per interactuar amb els usuaris del sistema de recollida selectiva a qui se’ls oferirà informació puntual no només de la campanya sinó també d’aspectes relacionats amb els residus i el medi ambient en general.

3. Accions concretes d’educació ambiental adreçades a col·lectius organitzats.

Per completar la campanya també s’adrecen accions específiques a centres d’ensenyament (Segon Cicle d’Educació Infantil i Educació Secundària Obligatòria) i a entitats i associacions ciutadanes dels 14 municipis on el Consell Comarcal presta el servei de recollida selectiva. En ambdós casos es proposa una activitat pràctica sobre producció, minimització, reutilització i reciclatge de residus així com de compra ambiental i una visita guiada i optativa a la deixalleria mòbil del Consell.

La campanya, que s’inicia el dia 28 de juny i finalitza el 30 de juliol, es portarà a terme als següents municipis:

MUNICIPI DATES NOMBRE D’EDUCADORS NOMBRE DE DIES HORES/DIA TOTAL HORES
ALELLA 19-21 de juliol 4 3 5 60
ARENYS DE MAR 12-16 de juliol 4 5 5 100
ARENYS DE MUNT 15-17 de juliol 4 3 5 60
CALDES D’ESTRAC 1 i 2 de juliol 4 2 5 40
DOSRIUS 19-21 de juliol 4 3 5 60
EL MASNOU 28 de juny-1 de juliol 8 5 5 200
ÒRRIUS 17 de juliol 4 1 5 20
PALAFOLLS 12-14 de juliol 4 3 5 60
PINEDA DE MAR 25-30 de juliol 8 5 5 200
PREMIÀ DE MAR 4-8 de juliol 8 5 5 200
SANT CEBRIÀ DE VALLALTA 22 i 23 de juliol 4 2 5 40
SANT ISCLE DE VALLALTA 22 i 23 de juliol 4 2 5 40
SANTA SUSANNA 9-11 de juliol 4 3 5 60
TEIÀ 25 i 26 de juliol 4 2 5 40
41 1.180

La campanya, però es perllongarà després de l’estiu. Concretament, durant els mesos de setembre i octubre es programaran accions a les escoles. El pressupost total de la campanya és de 65.207,56€.

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA

Tríptic de la campanya

APUNTA-T’HO: RECICLA BÉ!

 
EL CONSELL COMARCAL I LA GESTIÓ DE RESIDUS  CLIQUEU AQUÍ
DADES SOBRE RESIDUS AL MARESME (2009) CLIQUEU AQUÍ