El festival solidari “Mataró x Tamassint” pretén donar a conèixer el projecte que s´està fent en aquesta zona del Marroc

El diumenge 23 de març tindrà lloc al Teatre Monumental el festival solidari “Mataró x Tamassint”. Aquesta festival està organitzat per la Federació d´Associacions de Veïns de Mataró (FAVM) i compta amb el suport de l´Ajuntament.


L´objectiu de l´acte, que començarà a les 11.30 h, és explicar i sensibilitzar a la població de Mataró sobre totes les accions i activitats del projecte que s´estan portant a terme a Tamassint (Marroc). El projecte porta per nom “Tamassint: promoció de l´agricultura sostenible i desenvolupament rural a la plana d´Izoughar”.

“Mataró x Tamassint” consistirà en la projecció d´un vídeo on es relata el projecte des dels seus inicis fins ara i després hi haurà l´actuació musical de dos grups: D´Luna i Partidaris de la Paraula.

El preu de l´entrada és de 3 euros i es pot adquirir a la Federació de Veïns de Mataró (carrer Nàpols, 18 baix) i a totes les seus de les associacions de veïns de la ciutat; a la Botiga Solidària (carrer Barcelona, 59); a la Llibreria Robafaves (carrer Nou, 9) i a la taquilla del Teatre Monumental (La Riera, 169 ) mitja hora abans d´iniciar-se el festival.

Els diners que es recullin de la taquilla es destinaran al projecte.

“Tamassint: promoció de l´agricultura sostenible i desenvolupament rural a la plana d´Izoughar”

Aquest projecte pretén transformar les terres de la Plana d’Izoughar, unes terres que avui resten ermes i que són explotades ocasionalment i amb mètodes molt rudimentaris, en conreus de regadiu.

Izoughar és una plana explotada per 80 famílies que tenen parcel.les de terra que van de les 0,5 ha a les 2 ha. El seu nivell econòmic és baix, la taxa d’atur és molt alta i l’únic recurs és l’agricultura. L’organització ecologista AZIR ha estat en contacte amb els habitants d’aquesta regió i ha constatat l’interès de la població de constituir-se com a comunitat d’agricultors per mantenir i tenir cura de les infrastructures.

A partir d’una estada a la zona per part de representants d´Associacions Marroquins de Catalunya (AMIC) i la FAVM, juntament amb la contrapart local l´associació AZIR, van constatar la possibilitat de millorar les condicions de sòl. A més, la Unió de Pagesos i Codesema van aportar coneixements específics i experiència en l’agricultura en clima mediterrani, en sistemes de rec i amb un enfocament basat en criteris ecològics i de sostenibilitat.

Així, la FAVM i AMIC van presentar aquest projecte a l’Ajuntament de Mataró l’any 1998 i ha rebut aportacions econòmiques cada any per un total de 137.385,23 euros. El pressupost total del projecte és de 886.298,97 euros.