El II Fòrum de Joves Emprenedors del Maresme anima a trasformar les idees en negoci

 
Detectar un problema pot ser una oportunitat de negoci“, aquest és un dels missatges que més es va repetir en el decurs del II Fòrum de Joves Emprenedors del Maresme al qual van assistir 450 estudiants de la comarca. Totes les ponències van animar els joves a  explorar el món de l’emprenedoria i descobrir que està al seu abast convertir en negoci allò que més els apassiona. I un altre consell: “les idees s’han de compartir per poder-les fer realitat“.

El II Fòrum de Joves Emprenedors del Maresme és un punt de trobada entre emprenedors que han aconseguit muntar el seu propi negoci i joves que estan acabant una etapa docent i s’estan plantejant cap a on volen enfocar la seva vida professional. L’objectiu és, que a partir d’experiències professionals, els estudiants puguin visualitzar les diferents alternatives que tenen al seu abast. Tots els ponents van animar els joves a mirar al seu entorn, detectar les necessitats, estudiar de quina manera es podrien cobrir i intentar transformar aquestes idees en negoci. El camí no és fàcil, però hi ha diferents serveis, com el d’Emprenedoria del Consell Comarcal, que ajuden i assessoren en el camí per “convertir les idees en projectes viables“, el gran repte de l’emprenedoria en paraules de Pedro Olivares, CEO de l’empresa Salto con Red.

Tots els ponents que van passar per l’escenari de la Sala Cabanyes de Mataró van animar els joves a perdre la por al fracàs perquè “el món no s’acaba amb una fallida. És molt important enfocar la vida cap allò que realment ens agrada i ens apassiona i dels fracassos sempre s’aprèn“. En aquesta línia, Santi Pozo va explicar com va canviar la seva vida a partir d’un greu accident que va patir mentre practicava longboard. Quan es va recuperar va muntar l’empresa Yaya Design i a l’estiu presentarà un prototipus de casc per practicar esports de risc amb seguretat. Enric Cervera, de la fundació FEDEMAR d’Arenys de Mar, va parlar de l’emprenedoria social a partir de l’experiència d’aquesta fundació que ajuda a la inserció esportiva de les persones amb discapacitat física o psíquica. El pilot del Dakar  Joan Pedrero, padrí d’honor de la Fundació, també va explicar la seva vivència personal on el valor de l’esforç és una constant.

De la seva banda, Vicenç LLobet de CETEMMSA, va posar molt d’èmfasi  també en la necessitat de ser innovadors i va posar els exemples de la gran revolució que està vivint el món tèxtil a partir de la incorporació de teixits intel·ligents a la moda. El grup de teatre Magatzem d’Ars van escenificar la importància de com argumentar i defensar davant d’altres persones les idees de negoci. Tanmateix, EduCaixa va presentar CaixaLab Experience, un espai innovador al servei de l’educació i la formació dels joves en l’àmbit de l’emprenedoria.

El grup premianenc Coriolà, finalista del concurs Sona 9 del 2012, va tancar el II Fòrum de Joves Emprenedors del Maresme explicant com els seus components han fet de la música el seu treball i presentant el seu nou disc “El debut”.

El Consell Comarcal defensa que la via de l’emprenedoria s’ha de començar a treballar des de l’escola. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez i Camarasa, va inaugurar el Fòrum agraint la col·laboració de la comunitat educativa i la seva participació activa en aquests projectes de sensibilització i foment a l’emprenedoria. Des de fa quatre anys el Servei Comarcal d’Emprenedoria imparteix als centres docents que ho sol·liciten els Tallers d’emprenedoria per a joves estudiants. El projecte ha tingut una evolució força positiva. El Conseller de Promoció Econòmica del CCM, Santi Fontbona, ha explicat que “any rere any notem que les escoles aposten més per incorporar les habilitats i capacitats emprenedores. Hem passat d’impartir 40 tallers el 2010, a 160 el 2013“.