El Maresme estrena mandat amb canvis en 13 de les 30 alcaldies

Els 30 consistoris maresmencs es van constituir dissabte (17 de juny) amb la presa de posessió dels 458 electes (4 més que en el mandat 2019-2023) i el nomenament dels alcaldes i alcaldesses.

Aquest mandat s’inicia al Maresme amb 21 alcaldes i 9 alcaldesses. Repeteixen en el càrrec 17 i 13 s’estrenen com a màxim representant del municipi. Són Estanis Fors (Arenys de Mar), Montse Capdevila (Argentona), Òscar Fernández (Cabrera de Mar), Albert Batlle (Caldes d’Estrac), Pere Xirau (Canet de Mar), Andreu Absil (Montgat), Xavier Masgrau (Òrrius), Àlex Neira (Sant Andreu de Llavaneres), Montserrat Garrido (Sant Pol de Mar), Javier Sandoval (Sant Vicenç de Montalt), Gemma Rosell (Teià), Elisabet Megias (Tordera) i Laura Martínez (Vilassar de Mar).

Tot i això, no tots completaran el mandat de 4 anys. Els pactes de govern a Caldes d’Estrac entre Gent d’Estrac i JxCat estableix que a mig mandat l’alcaldia que ara ocupa Albert Batlle (Gent d’Estrac) passarà a mans d‘Elisabeth Segura, cap de llista de Junts per Caldes d’Estrac.

El mateix passarà a Teià. En aquest cas, fruit del pacte entre Gent de Teià i ERC, el mandat comença al municipi amb Gemma Rosell (Gent de Teià) com a alcaldessa i el finalitzarà Èrica Busto (Compromís amb Teià-ERC).

Podeu veure el llistat complet d’alcalides CLICANT AQUÍ

Junts x Cat s’imposa amb 10 alcaldies

Tot i que el PSC va ser la llista més votada al Maresme, JxCat ha assolit un terç de les alcaldies de la comarca (10) mentre els socialistes en tenen 7 igual que ERC. Per la seva banda els Comuns mantenen l’alcaldia de Sant Iscle de Vallalta on Eduard Turón renova càrrec amb la candidatura Som-hi per Sant Iscle. La batllia dels 5 municipis restants: Argentona, Caldes d’Estrac, Canet de Mar, Teià i Tiana està en mans de candidatures locals independents.

Els resultats electorals han facilitat el canvi de color polític en 11 municipis: Arenys de Mar, Argentona, Caldes d’Estrac, Canet de Mar, Montgat, Òrrius, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Teià i Vilassar de Mar.

La fotografia dels pactes ha assegurat la presència de JxCat en 14 governs locals. El PSC estarà en 11 governs municipals, igual que ERC; els Comuns en 3 Ara Pacte Local (PdCAT) en 1 la CUP en 1 i el PP també en 1. Aquest repartiment pot variar els propers mesos perquè hi ha municipis on encara s’estan negociant pactes de legislatura que donin més estabilitat al govern local.

A hores d’ara, en 4 municipis hi ha hagut pacte entre JxCat i PSC (Calella, Dosrius, Montgat i Tordera); en 2 muncipis han pactat ERC i PSC (Alella i El Masnou) i en Premià de Mar s’ha signat pacte de govern entre JxCat i ERC. Aquests 2 partits també compartiran govern a Canet de Mar amb Canetencs i Som Canet. L’únic pacte que ha donat entrada al govern municipal a la CUP ha sigut a Arenys de Munt on han arribat a un acord amb ERC.

En 8 municipis no s’han necessitat cap pacte electoral perquè les urnes van donar majories absolutes. Es tracta d’Arenys de Mar, Cabrera de Mar, Òrrius, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Sant Iscle de Vallalta, Santa Susanna i Tiana.