El nombre de maresmencs i maresmenques que viuen a l’estranger creix un 9%

 

Segons recull l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal a l’informe 2014 sobre el Padró d’habitants residents a l’estranger, en el darrer any ha crescut en un 9,23% el nombre de maresmencs i maresmenques que han establert el seu domicili fora d’Espanya. França, Argentina, Alemanya, Suissa i Estats Units són els principals països de destinació.

A 1 de gener de 2014, les diferents oficines consulars tenien registrats 7.879 maresmencs i maresmenques. Aquí estan incorporades les persones que viuen habitualment a l’estranger, tenen la nacionalitat espanyola (sigui aquesta única o no) i l’últim municipi al qual estan incrites és algun dels 30 de la comarca, dels quals es continuen considerant veïnes només a efectes del dret a vot.

La xifra ha augmentat un 9,23% respecte a l’any anterior i manté França com a principal país de destinació. Per ordre segueix Argentina, Alemanya, Suïssa, Estats Units, Regne Unit, Bèlgica, Andorra i Xile. Tot i que les posicions dels països no ha canviat respecte a l’any anterior, destaca l’increment de residents a Bèlgica (18,9%), Regne Unit (11,76%) i Argentina (10,84%).

També com l’any anterior, el 44,23% de les persones residents a l’estranger i que tenen un municipi de darrera inscripció al Maresme són persones nascudes al país en el qual resideixen a l’actualitat (3.485). D’entre aquestes, destaquen les que han establert el seu lloc de residència a l’Amèrica del Sud i a l’Àfrica. De les dades es pot concloure que són persones que han decidit retornar al seu país d’origen. D’altra banda, el 40,51% dels residents a l’estranger són nascuts a Catalunya (3.192) i la majoria viuen en països membres de la Unió Europea (el 41,87%). El 16,89% ho fa en països de l’Amèrica del Sud i un 14,25% a l’Amèrica Central i Nord.

L’anàlisi municipal fet per l’Observatori de Desenvolupament Local del CCM, constata que Calella és el municipi que té una major proporció de persones inscrites al municipi vivint permanentment a l’estranger. Segueix Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Caldes d’Estrac, Arenys de Mar i Alella. Superen el 2% dels padrons municipals quan el percentatge comarcal és de l’1,79%. Òrrius, Dosrius, Palafolls, Santa Susanna i Tordera són els que tenen un percentatge inferior de residents a l’estranger.

Podeu ampliar aquesta informació, consultant l’Informe: