El Pla d´Acció Ambiental de l´Agenda 21 de Mataró ha assolit el 71,25% de desenvolupament

L´Ajuntament ja ha assolit un 71,25% del desenvolupament del Pla d´Acció Ambiental (PAA) de l’Agenda 21 Mataró que defineix les accions que cal dur a terme per aconseguir el desenvolupament de la ciutat amb els criteris de sostenibilitat marcats a la Carta d´Aalborg, a la que Mataró està adherida des de 1996.


El PAA, que té una durada de 10 anys i promou la regidoria de Ciutat Sostenible, es va iniciar al 1999 i s´han fet diverses modificacions i ampliacions des de llavors. Precisament, el Ple municipal del mes de març va aprovar la segona modificació del PAA, la qual incorpora noves accions, algunes relacionades amb la prevenció de riscos de la salut comunitària en relació amb el brot de legionel·losi de l´agost passat.

El balanç del grau d´implantació del PAA a Mataró durant 2002 indica que del conjunt d´actuacions previstes per al període 1999-2008 ja s´han assolit un 71,25% de desenvolupament. Les actuacions realitzades durant l´any passat van suposar una despesa associada de 12.993.029 euros. Els percentatges del grau d´implantació segons els tres terminis d´execució de les diferents accions han evolucionat com segueix:

Modificacions introduïdes al 2002

El Pla d´Acció Ambiental és una eina que ha estat modificada en dues ocasions pel Ple municipal per tal d´adaptar-la a les noves necessitats de la ciutat i poder reflectir totes les actuacions que s´estan realitzant en el marc del compromís que Mataró va adquirir a l´aprovar la seva Agenda 21. Així, a la darrera sessió plenària, corresponent al mes de març, es va aprovar la darrera modificció del PAA. Aquesta modificació incorporava un annex de 103 noves accions, realitzades el 2002 i no contemplades inicialment pel Pla, que suposen una despesa addicional d´1.199.489 euros. Algunes d´aquestes accions són les següents:

– Utilització de plantes autòctones en espais verds per estalviar aigua de reg

– Instal·lació d´aixetes amb airejador i cisternes de wc de doble descàrrega als edificis de promoció municipal

– Catalogació de l´arbrat de la ciutat

– Promoció, mitjançant campanyes publicitàries, de l´estalvi energètic

– Treballs de neteja de les lleres de rieres i execució de treballs de restauració de marges i llit de les rieres de Mata i Sant Simó

– Incorporació a projectes de reurbanització de l´acondicionament de les línies aèries elèctriques i telefòniques

– Soterrament de contenidors de brossa al carrer Pablo Picasso i Can Xammar

– Noves senyalitzacions de carril bus (Via Europa, Camí Ral, carrer Sant Felicià i avinguda Gatassa)

L´altra modificació del PAA que s´ha dut a terme respon a l´aplicació de l´acord que el 12 de setembre de 2002 va prendre el Ple en relació amb el brot de legionel·losi que va afectar la ciutat l´agost passat. L´acord establia que la regidoria de Ciutat Sostenible havia de redactar i aplicar noves propostes per prevenir riscos de la salut comunitària i estudiar les mesures per a la revisió dels sistemes de refrigeració industrial.

Aquesta modificació del PAA implica que la revisió dels protocols i sistemes d´inspecció i control de les activitats que puguin tenir un risc associat a l´aparició de casos de legionel·losi. A més, s´incorpora també la necessitat d´informar les empreses de les obligacions legals sobre els manteniments a que estan subjectes les instal·lacions d´alt risc, susceptibles de convertir-se en focus per a la propagació del bacteri, i de la conveniència de buscar sistemes alternatius. Aquestes actuacions estan considerades com a prioritat 1, a executar a termini mitjà, en el que ja estem, i afecta els serveis de Llicències i Sanitat i Serveis Socials de l´Ajuntament, a més del departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya.

La darrera actuació en el compromís de Mataró amb la sostenibilitat va tenir lloc el passat 2 d´abril a Almeria, on es va iniciar la Campaña Española de Ciudades y Pueblos Sostenibles. La regidora de Ciutat Sostenible, Montserrat López, va assistir a l´acte de presentació per manifestar la voluntat de Mataró de formar part d´aquest projecte.