El reciclatge dels residus orgànics ha arribat a Premià de Mar

A Premià ha arribat el moment de separar la matèria orgànica. Des del dia 13 d´abril i fins a finals de juny s’està fent una campanya perquè els veïns i les veïnes coneguin com s’ha de fer la recollida orgànica i quins avantatges té per al medi ambient. A més, per facilitar-los la separació de la matèria orgànica, se’ls regalarà un cubell i unes bosses compostables.


Premià de Mar sempre ha estat capdavantera en la recollida selectiva de residus i en la preservació del medi ambient. Es va començar amb el vidre, els plàstics, el paper,… i ara s´implantarà la recollida selectiva orgànica a tots els habitatges del municipi.

Quins passos s’han de seguir?
Primer de tot, cal separar la matèria orgànica, és a dir, les restes de menjar com ara restes de verdura, fruita, peix, carn i ossos, marro de cafè, restes d’infusions, menjar sòlid en mal estat, restes de flors i plantes, serradures de fusta natural, closques de fruita seca, ous i marisc, taps de suro, paper de cuina i tovallons de paper usats. És recomanable utilitzar una bossa compostable que es pot trobar a molts supermercats i botigues de neteja.

A continuació, cal llençar la bossa als nous contenidors de color marró. Als contenidors de color gris hi llençarem els residus no aprofitables com burilles, compreses, bolquers, pols d’escombrar, papers transparents, cotó fluix, bolígrafs i llapis usats, i si tenim algun dubte amb algun producte, millor llençar-lo a la bossa que tirarem al contenidor gris.

On aniran aquestes restes orgàniques?
Uns camions porten les restes orgàniques a la planta de compostatge de Granollers, on es realitza el procés de compostatge.

En què es transforma?
Del compostatge de la brossa orgànica s’obté un adob útil per a l’agricultura i la jardineria (el compost) i també es produeix electricitat.

Campanya de comunicació
La campanya s´adreça a tots els agents socials del barri i a la població (als veïns, a les activitats econòmiques, a les escoles i a les entitats).

En el cas dels veïns es posen cartells a les escales dels edificis. S´envia una carta a totes les bústies de la zona i es fa una trucada telefònica de reforç a tots els veïns. A la carta que ha rebut cada veí hi ha una butlleta amb la que es pot anar a recollir el cubell i les bosses compostables a les reunions i punts informatius que detallem a continuació.

A més, es fan reunions amb totes les entitats i associacions de la zona que hi estiguin interessades i es proposen diferents activitats relacionades amb els residus. En el cas de les escoles, es proposen activitats adaptades a les diferents edats, Als comerços de la zona se´ls informa sobre el nou sistema de recollida de la brossa orgànica i sobre la recollida comercial.

Reunions informatives
Del 4 al 7 de maig de 20 a 21h i el 8 de maig de 12 a 13h.
Al Col.legi La Salle i al Museu de l´Estampació de Premià de Mar.

Punts informatius
Dissabte 12 de maig de 10 a 14 h i de 17 a 20:30 h, i dilluns 14 i dimarts 15 d´11 a 14 h i de 17 a 20:30 h.
A la Plaça de Joan Font i a la Plaça dels Països Catalans.

Normativa europea
L’Ajuntament ha impulsat el programa de recollida de restes orgàniques, per tal que, entre tots, fem un pas endavant i col·laborem en el compliment de la Llei 6/1993*, que regula la recollida selectiva de residus, i així seguir també la normativa que estan seguint tots els països membres de la Unió Europea.