El Servei de Primera Acollida del Consell Comarcal ha realitzat 2.854 intervencions al Maresme

L’acollida i acompanyament és un procés a través del qual les persones immigrades adquireixen progressivament els recursos socials necessaris per desenvolupar-se de manera autònoma i en igualtat d’oportunitats a la societat receptora. El Consell Comarcal ofereix el servei de Primera Acollida en els 25 municipis del Maresme de menys de 20.000 habitants i – mitjançant conveni amb els respectius ajuntaments- a Vilassar de Mar, Premià de Mar i El Masnou.

Les seves funcions s’enfoquen en facilitar l’acollida de qualsevol nou ciutadà al municipi informant i assessorant sobre la xarxa pública de serveis, derivant la persona als serveis que la poden ajudar, oferint formació ( mòdul C de coneixement de la societat catalana) i tramitant les altes i certificats de Primera Acollida que són d’utilitat en els processos d’estrangeria.

L’any passat, el Servei de Primer Acollida del Consell Comarcal va realitzar 2.854 intervencions, de les quals 2.280 s’han centrat en l’atenció, assessorament i derivació a serveis públics. També es van dur a terme 17 formacions del Mòdul C i es va tramitar l’alta al Servei de Primera Acollida de 524 persones i de proposta de certificat de 33.

Atenció individualitzada

L’any passat, el Servei de Primera Acollida del Consell Comarcal va atendre individualment 1.491 persones de 61 nacionalitats diferents i va realitzar 2.280 intervencions d’assessorament principalement en temes vinculats als informes d’estrangeria, empadronament, arrelament social, habitatge i renovació de la residència temporal.

Percentualment, predominen les nacionalitats llationamericanes (49%), seguit de les africanes (33%), europees(13%) i asiàtiques (5%).

El 52% de les persones ateses són dones i el 48% restant homes i majoritàriament tenen entre 26 i 45 anys (el 66%). Les majors de 46 anys representen el 24% i les menors de 26 anys el 15%. Pel que fa a la seva situació laboral, el 66% es troben actives, el 32% inactives, l’1% aturada i també l’1% jubilada.

Municipis de residència:

El 20% de les persones que han utilitzat el servei de Primera Acollida viuen a Premià de Mar, el 18% a Calella i l’11% al Masnou, Segueixen amb el 8% Canet de Mar i Tordera i amb el 7% Arenys de Mar, Malgrat de Mar i Vilassar de Mar; el 2% a Montgat, Premià de Dalt, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Pol de Mar i el 7% restant es distribueix entre els 18 municipis restants.

Les xifres totals per municipis són les següents:

Alella (15), Arenys de Mar (97), Arenys de Munt (7), Argentona (11), Cabrera de Mar (2), Cabrils (14), Caldes d’Estrac (12), Calella (270), Canet de Mar (120), Dosrius (2), Malgrat de Mar (99), El Masnou (157), Mataró (2), Montgat (33), Òrrius (3), Palafolls (5), Pineda de Mar (1), Premià de Dalt (23), Premià de Mar (298), Sant Andreu de Llavaneres (25), Sant Cebrià de Vallalta (2), Sant Iscle de Vallalta (2), Sant Pol de Mar (33), Sant Vicenç de Montalt (13), Santa Susanna (11), Teià (1), Tiana (4), Tordera (118), Vilassar de Dalt (3) i Vilassar de Mar (108).

Altes i certificacions del Servei de Primera Acollida

El Consell Comarcal del Maresme també ofereix informació i assessorament sobre la possibilitat de registrar la sol·licitud del Servei de Primera Acollida per tal d’obtenir, en el termini de 2 anys, el Certificat de Primera Acollida i ajuda en la seva tramitació. Així, al llarg de 2023 ha tramitat l’alta a 524 persones i ha fet 33 propostes de certificat.

Mòduls d’Acollida

Per aconseguir el certificat de primera acollida, s’ha d’acreditar haver cursat 3 mòduls: A (coneixements lingüístics), B (coneixements del món laboral) i C (coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic). Des del Consell Comarcal es facilita informació sobre els recursos que hi ha al territori per realitzar els mòduls A i B i es programen formacions del mòdul C.

L’any passat es van programar 17 cursos (13 presencials i 4 telemàtics) que van ser seguits per 270 persones de 23 nacionalitats diferents.

El 26% de les persones que van cursar el mòdul C resideixen a Calella , a Premià de Mar l’11%, a Malgrat de Mar el 10%, a Vilassar de Mar el 10%, a Montgat el 9%, a Tordera el 7%, a Canet de Mar el 6%, al Masnou també el 6%, a Arenys de Mar el 5% i el 12% es distribueixen en Alella, Argentona, Cabrils, Caldes d’Estrac, Premià de Dalt, Sant Andreu de Llavaneres i Tiana.

En aquest vídeo, enregistrat en una sessió de formació celebrada a Tordera, s’explica el funcionament d’aquesta formació: