Inauguració de l’exposició del pergamí 436 “Les franqueses de la Baronia del Maresme. Segle XV”

 

El ja conegut com a “pergamí 436” ha tornat a l’Arxiu Comarcal del Maresme després del procés de restauració i conservació al que ha estat sotmès pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Aquest important document històric per als municipis del Maresme central es podrà visitar del 19 al 22 de juliol a Can Palauet. La inauguració de l’exposició es farà divendres, 15 de juliol, a partir de les 19:00h.

El pergamí, que pertany al fons de l’ajuntament de Mataró, és un important document històric que deixa constància del procés que va viure el territori central del Maresme durant el segle XV que va culminar amb l’afranquiment de la vil.la de Mataró i les parròquies d’Argentona, Cabrera, Premià i Vilassar (actualment: Premià de Dalt, Premià de Mar, Argentona, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrera de Mar, Cabrils, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d’Estrac) i la seva incorporació al carreratge de Barcelona l’any 1485.

A banda de l’exposició, l’Arxiu Comarcal, amb la col·laboració dels municipis, ha creat el web: historiacomarcal.ccmaresme.cat. En aquest espai es troba una transcripció literal del contingut del pergamí i de la seva importància històrica ja que és la clau que va permetre als habitats de mitja comarca d’alliberar-se del jou feudal i esdevenir súbdits directes del rei. També hi ha una galeria d’imatges i una explicació del procès de restauració.

El pergamí, que té unes dimensions de 1972 x 612 mm, es podrà visitar a Can Palauet del 19 al 22 de juliol de 10:30h a 13:30h i de 18:00h a 21:00h. El tret de sortida de l’exposició es donarà el divendres 15 de juliol. La inauguració es farà a partir de les 19:00h.

Data: 2016-07-15

Lloc: Can Palauet

Adreça: Carrer d’en Palau 32-34 (Mataró)