L’ACA desviarà el clavegueram d’Arenys de Munt perquè no saturi la xarxa d’Arenys de Mar

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de la Generalitat s’ha compromès amb l’Ajuntament d’Arenys de Mar a posar-se mans a la feina per desviar el clavegueram d’Arenys de Munt, que ara connecta amb el col·lector de la Riera. És una de les conclusions de la reunió que va mantenir dijous l’alcalde, Miquel Rubirola, amb tècnics de l’ACA.
En la trobada, Rubirola va exposar amb detall la denúncia efectuada pels abocaments de residus industrials al clavegueram. L’ACA va anunciar que la depuradora es podrà inaugurar cap a final d’any ara que s’han superat esculls d’última hora. També es va repassar la canalització pendent als carrers Andreu Guri i de l’Església, al rial del Bareu i al rial de Sa Clavella. A més, l’alcalde va demanar que s’estudiï el cobriment de 150 metres dels 200 que hi ha descoberts en el tram de la Riera d’entre el carrer Santa Clara i el pont de Lourdes.


El primer tema que Rubirola va plantejar va ser la problemàtica del clavegueram i de les pudors del tram final de la Riera. L’alcalde va demanar que la canalització de la Riera no s’utilitzi com un clavegueram encobert i va exposar la intenció de tapar els forats per on ara vessen les aigües residuals quan la canonada està saturada. També va explicar fil per randa la denúncia que ha formulat el consistori arenyenc perquè s’investiguin els abocaments de residus industrials a la xarxa. En aquest punt, va destacar la importància de desviar el clavegueram d’Arenys de Munt cap a la depuradora -una petició que l’alcalde d’Arenys de Munt, Andreu Majó, ja va formular el juliol de 2002-i l’ACA va estar d’acord a tirar endavant el projecte. En segon lloc, Rubirola va sol·licitar a l’ACA que estudiï el cobriment de 150 dels 200 metres que hi ha descoberts en el tram de la Riera que va del carrer de Santa Clara al pont de Lourdes.

Canalització de carrers
La reunió també va servir per posar sobre la taula en quin moment es troben els projectes de canalització de diferents carrers adjacents a la Riera. Pel que fa al carrer Andreu Guri, que l’ACA financia al 100%, les obres de soterrament de les aïgues pluvials estan a punt -s’han adjudicat a l’empresa Elecnor- però abans de posar-les en marxa el nou equip de govern vol revisar el sistema que es farà servir. L’alcalde ha manifestat també que abans que comenci l’actuació hidràulica vol tenir lligada la urbanització superficial que s’hi haurà de fer a continuació i que, segons els tècnics, està pendent de concretar.

En quant al rial de sa Clavella, l’ACA va comunicar a l’alcalde que el projecte de canalització del tram superior ja està redactat i que ara s’ha d’elaborar el del tram que uneix el carrer Hospital amb la Riera. També van parlar del carrer de l’Església, que en aquest cas l’ha d’assumir l’Ajuntament. Rubirola va assegurar que serà una prioritat dels pressupostos municipals de l’any que ve.

Finalment, els tècnics de l’ACA van confirmar que la redacció del projecte de canalització del rial del Bareu està molt avançat. Del tram inferior, se n’encarrega l’ACA, que ha delegat l’actuació a l’empresa Iberinsa, i del tram superior es farà càrrec la promotora de la nova urbanització de la zona del Bareu, Felipromo. L’alcalde d’Arenys de Mar, Miquel Rubirola, va aclarir que aquesta canalització disminuirà el cabal hidràulic en cas de tempesta però va dir que el rial mantindrà cert risc en cas de rierada. Segons preveuen els tècnics, el tram final d’aquest rial, a tocar de l’N-II, continuarà tenint un espai obert o bé enreixat.

La depuradora, a final d’any
També hi ha bones notícies en relació a les obres de la depuradora, que Arenys de Mar compartirà amb Arenys de Munt i amb Canet de Mar. Els tècnics de l’ACA van explicar a l’alcalde arenyenc que la previsió és que la planta s’inauguri entre final d’aquest any i principi del 2004. L’alcalde ha assenyalat que el calendari d’obres s’ha endarrerit perquè hi havia un problema amb l’accés de camions fins a les instal·lacions. Eren uns terrenys privats i fa tot just uns dies s’ha arribat a un acord amb els propietaris.