L’accés a l’habitatge és el principal problema de pobresa al Maresme

El Consell Comarcal demana que els requisits de les convocatòries d’ajuts tinguin en compte els preus reals de lloguer

 

La primera radiografia de la pobresa i vulnerabilitat social al Maresme, encarregada pel Consell Comarcal al Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona, estableix en 5 les causes que aboquen la població de la comarca a situacions d’emergència social. La principal, però, segons es va avançar ahir al Ple del Consell Comarcal, és l’accés a l’habitatge.

En aquesta primera fase, la investigació que està duent a terme el Centre d’Estudis Demogràfics està posant el focus en la localització i investigació de les causes de la pobresa al Maresme. L’anàlisi de la realitat dels 30 municipis de la comarca, de les diferències entre poblacions i, fins i tot, entre barris d’un mateix municipi, estan permetent una geolocalització molt precisa de la població que es troba en situació de pobresa o de vulnerabilitat social.així com de les causes que l’han abocat a aquestes circumstàncies. El treball serà bàsic per poder tenir dades objectives i fer-hi front d’una manera eficaç i coordinada entre les diferents administracions. 

L’estudi encara no està acabat, però ja s’han avançat les primeres conclusions, segons les quals, la recuperació econòmica no s’està traslladant al dia a dia dels maresmencs i maresmenques. De fet, els serveis socials municipals continuen desbordats i no donen abast per atendre les situacions d’emergència social. Fins i tot, segons han manifestat els autors de la diagnosi, s’hi ha detectat un increment.

El principal problema que viu el Maresme és el de l’accés a l’habitatge. Els preus de lloguer s’han disparat i estan deixant moltes famílies al carrer. Aquesta informació corrobora les dades de l’Oficina Comarcal d’Habitatge que ha incrementat en un 21% les tramitacions que realitza sol·licitant  ajuts de lloguer.  Aquestes prestacions encaminades a evitar que les persones perdin la seva llar per motius econòmics estableixen, entre d’altres requisits per poder accedir a l’ajut econòmic, que el preu del lloguer mensual no sigui superior als 600 € o als 900€ en el cas de les famílies nombroses. 

Els requisits, establerts per tota la província de Barcelona, exclouen moltes famílies del Maresme que tot i viure en una situació de vulnerabilitat no poden accedir als ajuts perquè el preu mensual de lloguer que estan pagant supera els 600€. Les dades que facilita l’Oficina Comarcal d’Habitatge és que el preu mig de lloguer a la comarca durant el primer trimestre de 2018 era de 681€.

 Per donar resposta a aquesta situació, el Ple del Consell Comarcal del Maresme va aprovar ahir sol·licitar a l’Agència d”Habitatge de Catalunya que, tenint en compte la realitat del Maresme i el context generalitzat de preus de lloguer a l’alça,   augmenti  l’import màxim de lloguer o renda mensual per facilitar que més famílies s’hi puguin acollir. 

A banda de l’habitatge, l’estudi sobre la pobresa al Maresme identifica 4 circumstàncies més que estan abocant una part de la població a situacions de vulnerabilitat. Aquestes són la precarització del mercat de treball, la pobresa energètica, l’increment de problemes de salut mental i la situació d’il·legalitat de molts ciutadans.

Es preveu que la diagnosi i implementació d’accions per fer front a la pobresa i la vulnerabilitat social al Maresme estigui acabada el darrer trimestre d’aquest any.