L´alcalde visita les obres de la plaça de Can Xammar i la reurbanització de més carrers per a vianants del centre

Avui, dilluns 20 de gener, l´alcalde, Manuel Mas, ha visitat les obres de construcció de la plaça de Can Xammar i la reurbanització dels carrers Na Pau, Sant Cristòfor, d´en Xammar i Baixada de les Espenyes. L´ha acompanyat el regidor d´Urbanisme i Obres i president de l´empresa municipal d´urbanisme, PUMSA, Arcadi Vilert.


Amb aquestes obres l´Ajuntament fa més visible la transformació urbanística iniciada l´any passat amb la modificació del pla general en l´àmbit de Can Xammar, dissenyada per incorporar al centre de la ciutat més serveis i zones de lleure i passeig destinades als vianants. En aquest àmbit, la primera operació d´envergadura va ser la construcció de la primera fase de l´aparcament subterrani de Can Xammar, que ja està en servei.

La urbanització de la plaça i la reurbanització dels entorns, que ara estan en marxa, impliquen l´enderroc d´alguns habitatges de la zona, com ara tres cases de la Baixada de les Espenyes i dos més de la Baixada de les Escaletes. Els treballs d´enderroc de les cases de la Baixada de les Espenyes ja han començat, després que l´Ajuntament hagi acordat el trasllat dels inquilins, i el de la Baixada de les Escaletes s´iniciarà properament seguint negociacions similars amb els propietaris.

Característiques de les obres

Les obres van ser adjudicades a l´empresa IOMSA i tenen un pressupost d´ 1.145.370 euros, dels quals 516.870 euros corresponen a la urbanització de la plaça i 628.500 euros a la reurbanització dels carrers esmentats.


L´àmbit d´actuació total dels treballs és de 4.201 m2 i, actualment, ja es pot veure el tipus de paviment que tindran la plaça i els carrers, els llocs on aniran els talussos enjardinats i els arbres, els diferents itineraris per a vianants i alguns elements d´il·luminació. Per altra banda, estan marcats sobre el paviment els indrets on es col·locaran les reproduccions arqueològiques d´interès (banys romans) o on es deixaran restes al descobert.


Les característiques finals de cada un dels sectors seran:


URBANITZACIÓ DE LA PLAÇA. Superfície: 1.905 m2

-Fàcil accés des del carrer d´en Xammar i des de la Baixada de les Espenyes.

-Accés directe a la Baixada de les Escaletes a través del traçat de la muralla.

-Integració a la plaça del conjunt de les restes arqueològiques trobades a les excavacions que s´han realitzat.

-Talussos enjardinats com a resolució de la geometria de diversos desnivells.


REURBANITZACIÓ DELS CARRERS NA PAU, SANT CRISTÒFOR, D´EN XAMMAR I BAIXADA DE LES ESPENYES. Superfície: 2.296 m2

-Accés rodat des del carrer Hospital a través de la Baixada de les Espenyes amb horari comercial i targeta acreditativa.

-Creació d´espais residencials amb presència mínima de vehicles.

-Eliminació de voreres. Calçades i voreres amb pavimentació única.

-Línies d´arbrat i mòduls de contenidors soterrats per a la recollida de brossa.