La Conreria de Tiana serà un dels 3 centres d’acollida inicial per als refugiats de guerra

El CCM ofereix suport als ajuntaments a través de l’àrea de Benestar Social

El Consell Comarcal ha traslladat als alcaldes i alcaldesses del Maresme la informació que el Fons Català de Cooperació ha facilitat sobre l’arribada a Catalunya, en els propers mesos, d’entre 3.000 i 6.000 refugiats de guerra. Tot i que encara no hi ha dates concretes, es calcula que els primers grups arribaran abans de finalitzar l’any. El que sí està establert són els tres centres d’acollida on s’ubicaran inicialment. Un d’ells és La Conreria de Tiana.

El Consell Comarcal del Maresme, que ha expressat la seva voluntat d’acturar com a coordinador en el territori de l’acollida de refugiats sirians, ha comunicat als alcaldes i alcaldesses que la Generalitat contactarà amb cada ajuntament les properes setmanes perquè expliciti els recursos disponibles al municipi: habitatge, escolarització, formació, ocupació… Aquests recursos, que hauran de ser addicionals respecte als ja existents, es tindran en compte a l’hora de decidir el lloc més adient per ubicar les famílies, en funció de les seves necessitats. Per exemple, es calcula que un terç dels nouvinguts podrien necessitar tractament psicològic per haver rebut directament l’impacte de la guerra; i . A més, es recorda que els refugiats sirians hauran d’cupar habitatges buits i, a més, no podran ser acollits per famílies. 

Quan arribin a Catalunya seran ubicats inicialment en tres centres d’acollida: La Casa Bloc de Barcelona, l’edifici de les Germanetes dels pobres de Manresa i La Conreria de Tiana. 

Per la seva banda, el Consell Comarcal del Maresme ofereix als ajuntaments el suport de l’Àrea de Benestar Social a partir del servei de Ciutadania i Immigració:

  • Servei d’acollida per donar una atenció individualitzada en quant a documentació, informació de recursos, valoració d’acreditacions, mòduls de formació en quant a llengua, coneixements laborals i socio-jurídics.
  • Servei de traducció de fins a 28 llengües
  • Assessorament als municipis pel que fa a la gestió de la diversitat i la promoció de la convivència intercultural.

COM ES POT AJUDAR ARA?:

En aquest punt del procés, a l’espera de l’arribada dels refugiats, des dels municipis es poden endegar les següents accions:

  • Ajudar econòmicament a l’atenció dels refugiats en ruta, destinant una partida econòmica al Fons Català de cooperació al desenvolupament.
  • Comunicació amb la població a través del microsite www.monlocalrefugiats.weebly.com on es va actualitzant la informació diàriament.