La contractació indefinida continua sent l’assignatura pendent de la recuperació econòmica al Maresme

 

L’any 2016 es van formalitzar al Maresme 103.820 contractes laborals, una xifra que supera en un 3,86% el registre de l’any 2015. Del total de contractacions, però, només el 15% van tenir caràcter indefinit. Aquesta és una de les principals dades que s’extreu de l’estudi Contractes per Ocupacions al Maresme realitzat per l’Observatori de Desenvolupament Local. És el segon any consecutiu que el Consell Comarcal posa a l’abast dels ajuntaments i agents socioeconòmics de la comarca aquesta eina que permet analitzar a fons el comportament del mercat laboral i fer una planificació de polítiques d’ocupació ajustades a les necessitats del territori.  

L’estudi del Consell Comarcal analitza quin tipus d’ocupacions primàries es contracten al Maresme, en quines seccions econòmiques i amb quin tipus de contracte. A més, compara les contractacions dels homes i les dones i dels dos col·lectius d’atenció especial: joves i majors de 45 anys. I, per facilitar la feina dels serveis locals d’ocupació, fila prim dividint la comarca en 3 àmbits territorials: Baix Maresme, Maresme Centre i Alt Maresme. 

El document constata que el 2016 va augmentar la contractació al Maresme. Dels 99.965 contractes fets el 2015 es va passar als 103.820. El 42,06% dels contractes es van signar al Maresme Centre, el 37,30% a l’Alt Maresme i el 20,64% al Baix Maresme.

El tret més significatiu és l’elevada temporalitat de les contractacions. Només el 15% dels contractes formalitzats van tenir caràcter indefinit. Baixant la lupa als 3 àmbits geogràfics, el percentatge de contractacions indefinides oscil·la entre el 12,44% registrat a l’Alt Maresme i el 17,58% del Baix Maresme. Al Maresme Centre va ser del 16,01%.

Les tres ocupacions que a nivell comarcal van generar més contractes el 2016 va ser la de peons de les indústries manufactureres (12.490 contractes), cambrers assalariats (12.268) i venedors de botigues i magatzems (6.612). 

Analitzant les ocupacions que van generar més contractes indefinits, els tres primers llocs corresponen a cambrers, venedors de botigues/magatzems i empleats domèstics.

Pel que fa a subsectors, els que van fer més contractacions van ser l’hostaleria i turisme, el comerç i l’edició, cultura i lleure. Tot i això, els que van generar més contractació de caràcter indefinit van ser les TIC (43,5%), l’automoció (36,5%) i el tèxtil-confecció (34,1%). 

Per conèixer amb detall totes les dades, consulteu l’informe: CONTRACTES PER OCUPACIONS AL MARESME. 2016