La mediació per la convivència centra les setenes Jornades Ferrer i Guàrdia d’innovació educativa

A Alella els dies 23 i 24 d’octubre, estan obertes a tothom i són gratuïtes

La mediació per la convivència és l’eix central de les setenes Jornades Ferrer i Guàrdia que se realitzen a Alella els dies 23 i 24 d’octubre. Enguany la reflexió i el debat entorn a l’educació es fixarà en un conjunt d’experiències i reflexions sobre com la mediació pot esdevenir una eina de prevenció i de canvi per afavorir la convivència als centres educatius o a nivell comunitari. Les jornades estan obertes a tothom, tant a alumnes com a professors, pares i mares, i a tots els ciutadans interessats en aquesta temàtica. Són gratuïtes, no cal inscripció prèvia i es facilitarà certificat d’assistència.
El món educatiu i totes aquelles persones interessades en conèixer experiències i debatre un dels grans reptes de l’ensenyament i de la societat com és la convivència, tenen una cita a les setenes Jornades Ferrer i Guàrdia d’innovació educativa que se celebren a Alella el 23 i 24 d’octubre. 

La mediació per la convivència és l’eix central de les jornades que estan obertes a tothom i que se realitzaran a la biblioteca municipal Ferrer i Guàrdia. Enguany la reflexió i el debat entorn a l’educació es fixarà en un conjunt d’experiències i reflexions sobre com la mediació pot esdevenir una eina de prevenció i de canvi per afavorir la convivència als centres educatius o a nivell comunitari. 

 Les jornades arrenquen dijous 23 d’octubre a les 18h amb una taula rodona moderada per Enric Badal, membre del Centre de Recursos Pedagògics del Masnou, en la qual professors de tres centres educatius del Maresme explicaran experiències de mediació escolar: el projecte d’adaptació curricular com a prevenció del conflicte de l’IES Alella;  el projecte educar en la igualtat i la no violència de l’IES Maremar del Masnou i el pla de convivència de l’IES Serra Marina de Premià de Mar. La sessió del primer dia finalitzarà amb la ponència El clima dels centres en la prevenció dels conflictes, del catedràtic de Teoria i Història de l’Educació de la UB Josep M. Puig Rovira, autor d’Aprenentatge Servei. Educar per a la ciutadania (2006), entre d’altres.

A la segona jornada de divendres 24 d’octubre, la mediació sortirà de les aules i s’exposaran iniciatives de convivència promogudes per diverses institucions. La sessió s’iniciarà amb una taula d’experiències de mediació comunitària dinamitzada pel professor de la UB Àngel Marzo. A la taula rodona s´exposaran diverses experiències de mediació comunitària promogudes per l´Hospitalet, el Prat de Llobregat i Alella.  Òscar Negredo, coordinador del Servei de Mediació Comunitària de l´Ajuntament de l´Hospitalet parlarà sobre la mediació, gestió alternativa del conflicte; Xavier Jiménez, tècnic responsable de Mediació Ciutadana de l´Ajuntament del Prat de Llobregat explicarà la iniciativa de mediació i accions cíviques a la comunitat; i s’abordarà el projecte de mediació comunitària joves, nit i espai públic promogut per l’Ajuntament d’Alella. Seguidament, es presentarà el joc Fets per viure. Encaixa’t a Cat, un recurs audiovisual i interactiu  per donar a conèixer les pautes de convivència i civisme en la societat catalana.

Les jornades conclouran amb la ponència La mediació, eina transversal en diferents àmbits d’intervenció, a càrrec de Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista, ex adjunt al Síndic de Greuges per a la defensa dels drets dels infants i adolescents.


PROGRAMA DE LES JORNADES: “La mediació per la convivència”