Les alcaldesses del Maresme volen repetir com a cap de llista

 

6 de les 10 alcaldesses del Maresme van participar divendres a la tertúlia “Dones i política. La veu de les alcaldesses del Maresme” que va organitzar el Consell Comarcal com a tret de sortida de la celebració del seu trentè aniversari. En un amè col·loqui, totes elles es van mostrar predisposades a repetir com a cap de llista a les eleccions municipals que se celebraran l’any vinent.

El Maresme és una comarca que destaca per l’elevada participació femenina a la política local. Tal i com va avançar el president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez, a l’inici de l’acte, al Maresme hi ha 452 càrrecs electes i d’aquests, 174 són dones, el que representa un percentatge de participació femenina del 38,5%, gairebé 3 punts per sobre de la mitjana catalana (35,2%). Destaquen, a més, 3 municipis amb plenaris on les dones són majoria: Alella, Cabrera de Mar i Malgrat de Mar.

En el cas de les alcaldesses la diferència és força superior. Dels 30 municipis de la comarca, 10 estan liderats per dones (33,3%), mentre el percentatge català es queda en el 18,4%. De fet, la història ja atorga un paper rellevant al Maresme en participació política femenina. A títol d’exemple, la primera vegada que les dones van poder votar a Espanya va ser en un plebiscit que es va fer a Canet de Mar el 16 d’abril de 1933. 

Pel que fa a altres àmbits de la política, el Parlament de Catalunya és la institució amb més presència femenina (42,96%). En el Congrés és del 41,42% i en el Parlament Europeu del 36,6%.

 

De les 10 alcaldesses amb que compta el Maresme, 6 van participar a la tertúlia “Dones i política. La veu de les alcaldesses del Maresme”: Lina Morales (Cabrils), Blanca Arbell (Canet de Mar), Montserrat Candini (Calella), Montserrat Garrido (Sant Pol de Mar), Carme Ponsa (Malgrat de Mar) i Sònia Scafa (Sant Cebrià de Vallalta). Cadascuna d’elles va arribar a la primera línia de la política local per diferents camins, però totes elles es van mostrar satisfetes de la feina feta i, amb matissos, es van manifestar disposades a tornar a repetir l’any vinent com a cap de files. 

Carme Ponsa, Montserrat Garrido i Lina Morales van ser les més contundents. Blanca Arbell va puntualitzar que “jo em vull presentar, però ha de decidir el partit” i Sònia Scafa va dir que li agradaria però “s’hauria de tornar a crear una agrupació d’electors”. Per la seva banda, Montserrat Candini va ser la única que encara no havia pres la decisió, però va expressar que 2 mandats es queden curts per tirar endavant un projecte polític. “Sempre he defensat dues legislatures, però haurien de ser més llargues. La dinàmica administrativa fa que els 8 anys, a la pràctica es quedin reduïts a 6 de feina efectiva”, va dir Candini.  Aquest punt va generar força consens entre les participants.

També va haver-hi força sintonia, malgrat representar a diferents opcions polítiques, a l’hora de definir els principals valors que la dona aporta a la política. L’empatía i la perseverança van ser els més aclamats.

La tertúlia es va fer a la Sala d’actes de l’Arxiu Comarcal del Maresme.