Premià de Dalt i Cabrera de Mar deleguen al Consell Comarcal la recollida, acollida i atenció dels animals abandonats

Un servei 24 hores, 365 dies a l’any

 

Premià de Dalt i Cabrera de Mar se sumen als 12 municipis que ja havien delegat al CCM les competències en matèria de recollida, acollida i atenció dels animals abandonats. El servei comarcal es presta a través del CAAD Maresme, el Centre d’atenció que, anualment, recull una mitja de 600 gossos i gats perduts o directament abandonats pels seus propietaris.

L’entrada d’aquests dos municipis coincideix amb l’ampliació del servei ordinari de recollida d’animals. Fins ara, s’efectuava en horari diürn i es comptava amb un servei d’urgències nocturn per atendre els casos d’animals ferits o potencialment perillosos. A partir de febrer, però, el servei ordinari de recollida d’animals serà de 24 hores durant els 365 dies a l’any. Segons ha explicat el president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez i Camarasa, “amb aquesta ampliació d’horari donem resposta a les peticions que hem rebut per part dels ajuntaments que ens han delegat el servei“.

 
Amb la incorporació de Premià de Dalt i Cabrera de Mar ja són 14 els municipis usuaris del Centre d’Atenció d’Animals Domèstics de Companyia (CAAD) Maresme i, segons ha indicat el conseller delegat de Medi Ambient, Josep Triadó, “hi ha un parell més d’ajuntaments que ens han comunicat que estan interessats en el nostre servei“.

Actualment utilitzen aquest servei els municipis d’Argentona, Cabrera de Mar, Malgrat de Mar, Montgat, Òrrius, Pineda de Mar, Premià de Dalt,Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Santa Susanna, Tiana i Tordera.

El CAAD Maresme és un servei públic mancomunat que es va inaugurar fa 10 anys per donar resposta a les necessitats dels municipis de la comarca que no disposaven de nucli zoològic per atendre els animals abandonats i gestionar-ne la seva adopció.

El Centre es troba ubicat a Argentona, a la zona de Can Carmany, i té una capacitat per acollir 243 animals (198 gossos i 45 gats). L’ocupació a 31 de desembre era de 97 animals. Les memòries dels darrers 3 anys indiquen que, tot i que han augmentat les recollides, la xifra final d’animals al CAAD s’ha anat reduint progressivament. Aquesta disminució ha estat possible per l’increment en el nombre de sortides (adopcions/recuperacions)

2013 2014 2015
Cens a principis d’any 217 159 106
Entrades d’animals 561 600 642
Sortides d’animals 619 653 651
Animals al CAAD  159 106 97

La xarxa de voluntariat que dóna suport al CAAD Maresme ha estat una peça clau per aconseguir que els animals aconsegueixin un llar en el mínim temps possible. Hi ha dues entitats que col·laboren amb el CAAD: Amics del CAAD Maresme (ACAAD) i Voluntaris del CAAD (VOLCAAD). Tant el president del CCM com el conseller delegat han agraït la feina del voluntariat i han fet un reconeixement de l’equip professional que treballa a diari en la prestació d’aquest servei que cobreix les necessitats dels municipis de la comarca.