Premià de Dalt inaugura dissabte 28 de juny la nova biblioteca, al recinte de Can Figueres

L´acte d´inauguració del nou equipament cultural es farà a les 12 del migdia i comptarà amb la presència del Diputat President de l´Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan F. Marco, el Director General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Josep M. Sans, l´alcalde de Premià de Dalt, Joan Baliarda, la Cap de Serveis de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació, Assumpta Bailach, i la Cap del Servei de Biblioteques i del Patrimoni Bibliogràfic de la Generalitat, M. Dolors Portús.


La biblioteca municipal pertany a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació, disposa de més de 15.000 volums i més de 3.000 documents audiovisuals (cd, cassets i cintes de video). Està situada al costat de la Casa de Cultura Can Figueres (riera de Sant Pere, 88), en un edifici nou obra del prestigiós arquitecte Lluís Cantallops. L´edifici té uns 1.000 m2 construïts, els quals allotgen més de 15.000 volums de temàtica diversa, més de 3.000 documents audiovisuals, 5 capçaleres de diari, una setantena de revistes, i d´altres materials informatius com ara guies o dossiers. De l´antiga biblioteca popular, situada al costat de la plaça de la Vila, el nou centre conserva uns 1000 llibres i tota la col·lecció local.

Aquest equipament té un cost de 1.454.351,92 euros (uns 247 milions de pessetes) que financien l´Ajuntament de Premià de Dalt i la Diputació de Barcelona.

L´edifici té dues plantes, la principal amb una superfície de 521.17 m2, que acull la biblioteca pública, i la planta semisoterrada de 474.35 m2 on hi ha la zona infantil –la sala de petits lectors- el dipòsit de la biblioteca, la sala d´actes i l´arxiu municipal. La biblioteca disposa de 14 ordinadors (entre internet, treball i catàleg) i d´un sistema informàtic que permet consultar el fons documental del centre i el de la resta de biblioteques de la Xarxa de la Diputació de Barcelona. En aquest sentit, la Diputació ha fet una inversió inicial de 167.529,42 euros entre fons documental, equipament audiovisual i equipament informàtic), i d´aquí a dos anys el fons documental l´aportaran, a parts iguals, l´Ajuntament de Premià de Dalt i la Diputació.

Una altra de les novetats tecnològiques d´aquest equipament que s´inaugura dissabte és que disposarà d´accés a internet per als usuaris. A banda, el nou edifici disposa d´un espai per als més petits, la sala de petits lectors, situada a la planta baixa, amb llibre si materials diversos pensats de forma específica per als infants.

Com explica l´alcalde, Joan Baliarda, “la Biblioteca i Arxiu municipals que s´inauguren dissabte 28 de juny consolidaran la zona de Can Figueres com a àrea d´equipaments culturals de primer ordre”. En aquest sentit, l´alcalde afegeix que “l´Ajuntament ha instal·lat l´escultura Dona jacent (2001) de l´artista local recentment desapareguda Ester Albardaner, al jardí d´entrada a la biblioteca, en el recinte de la Casa de Cultura Can Figueres”.

Dona jacent representa una dona que jeu sobre un peix, un dels elements característics en l´obra d´Albardaner i que simbolitza les idees, les emocions i els sentiments; l´interlocutor de la nostra realitat més profunda. La peça forma part d´una àmplia col·lecció dedicada a la dona en estat de repòs.

Coincidint amb la inauguració de la Biblioteca i Arxiu municipals, l´Ajuntament de Premià de Dalt presentarà el llibre L´Espolsada de Premià de Dalt, de la Mercè Vilar, el qual pertany a la col·lecció del museu local que edita el consistori.