Pugen els accidents a la feina, però baixa l’Índex d’Incidència al Maresme

 

El Maresme ha tancat 2018 amb un nou increment de la sinistralitat laboral. El nombre total d’accidents en el lloc de feina ha augmentat en un 2,28% respecte a l’any anterior. Tot i això, l’Índex d’Incidència, que és el que mesura el nombre de sinistres laborals per cada 100.000 afiliats a la Seguretat Social, s’ha reduït en un 3,46%. La comarca, segons l’estudi fet per l’Observatori de Desenvolupament Local, manté un Índex de sinistralitat laboral superior al provincial i al català.

És el cinquè any consecutiu que el Maresme registra un increment de la sinistralitat laboral en termes absoluts. Concretament, al llarg de 2018 es van comunicar 3.716 baixes laborals com a conseqüència d’accidents a la feina, 83 més que l’any anterior. Aquest augment es va concentrar en els sinistres que van ocasionar ferides de pronòstic lleu a les treballadores i treballadors. En canvi, van baixar els greus i, sortosament, no es va registrar cap víctima mortal. De fet, el 99,41% del total d’accidents laborals a la comarca són lleus.

Per sectors econòmics, els serveis són els que registren un volum més important (el 64,65% del total). Segueix la indústria (18,27%), la construcció ( 14,99%) i l’agricultura (2,09%). La indústria és l’únic sector que, en el darrer any, va tenir una reducció de la sinistralitat i la construcció és el que va registrar un increment més destacat.

L’anàlisi de les dades a partir de l’Índex d’Incidència capgira els resultats i és el sector primari el que ocupa el primer lloc en sinistralitat laboral. Concretament, l’Índex  de l’agricultura al Maresme és de 46.290,80 accidents per 100.000 afiliacions. Segueix la contrucció amb 10.115,78 sinistres, la indústria (4.128,66) i els serveis (3.039,63). L’Índex d’Incidència global a la comarca se situa en 3.673,97. Aquesta xifra és superior en un 12,8% al provincial i en un 6% a la mitjana catalana.

Les dades per municipis, indiquen que les poblacions amb un major Índex d’Inciència d’accidents són Teià, Montgat, Dosrius, Tordera i Caldes d’Estrac. I els municipis amb menor incidència són Tiana, Mataró, Sant Iscle de Vallalta, Calella i El Masnou

Podeu ampliar aquesta informació consultant l’informe elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme:

 

Infografia amb les dades més destacades: