Repunta l’atur al Maresme entre els joves i les persones majors de 45 anys

 

Setembre és un dels mesos on, una vegada acabada la temporada estiuenca, augmenta l’atur. Aquesta tendència no s’ha complert aquest any ni a Catalunya ni a la província de Barcelona, però sí al Maresme. Les dades de les oficines d’ocupació reflecteixen l’increment de 130 persones. Segons l’anàlisi fet per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, els col·lectius on ha augmentat l’atur han estat el de persones més joves (16-24 anys) i el de majors de 45 anys.

De les 24.029 persones que es troben aturades al Maresme, 14.149 (el 58,8%) tenen més de 45 anys i 1.303 (el 5,42%) es troben en la franja d’edat de 16 a 24 anys.

Tot i l’increment registrat el mes de setembre, la comparativa interanual surt força positiva. Al Maresme hi ha 1.534 persones menys a l’atur, una xifra que percentualment equival a una disminució interanual de l’atur del 6%.

La radiografia de l’atur maresmenc, a més de la concentració en els col·lectius de més de 45 anys, apunta un alt índex de feminització (el 57,9%) i un important focus d’atur de molt llarga durada (el de les persones que porten inscrites a les oficines d’ocupació més de 2 anys) que, percentualment, se situa en el 28,84%.

Pel que fa als sectors econòmics, tots ells, han tingut una evolució positiva en termes interanuals, però només la construcció i la indústria han registrat descensos d’atur durant el mes de setembre. On més ha augmentat l’atur ha estat a l’agricultura (7,14%), seguit del col·lectiu SOA (sense ocupació anterior) que ha registrat un increment del 4,65%. L’augment en el sector serveis ha estat del 0,94%.

El comportament municipal ha estat desigual. L’atur ha augmentat en 14 municipis, no hi ha hagut cap variació respecte al mes anterior a Sant Iscle de Vallalta, i els 15 municipis restants han registrat un descens en la llista de persones desocupades. 

Amb les dades del mes de setembre, la taxa d’atur comarcal se situa en l’11,52%. El Maresme continua un punt per sobre de la taxa provincial (10,57%) i la catalana (10,46%). Alella, Cabrera de Mar i Tiana són els municipis amb menys població aturada. La seva taxa d’atur no arriba al 7%. En canvi, Tordera, Sant Cebrià de Vallalta, Santa Susanna, Sant Iscle de Vallalta, Pineda de Mar i Mataró registren valors entre el 14,06% i el 14,96%. 

Podeu ampliar aquesta informació consultant el Report d’Atur elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme: