TecnoCampusMataró s´integra a la primera Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya

La presidenta de la Fundació TecnoCampusMataró, Pilar Gonzàlez-Agàpito, assistirà avui dimecres, 22 de gener, a l´acte de presentació de la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (XPCAT). L´acte, que tindrà lloc a l´Auditori del Palau de la Generalitat de Catalunya a les 18.30 h, el presidiran el conseller del DURSI, Andreu Mas-Colell, i el de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernández Teixidó. També hi intervindrà el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Tugores, i el director del Parc d´Innovació Tecnològica i Empresarial La Salle, Josep M. Piqué, que serà el primer president de l´XPCAT.


L´objectiu d´aquesta nova associació, que posa en contacte els grans espais de producció i transferència científica i tecnològica del país, és el de crear sinergies i dinàmiques comunes, compartir recursos i informació, i establir fórmules de col·laboració en àmbits diversos. L´XPCAT, de la qual TecnoCampusMataró en forma part juntament amb 10 parcs més, està destinada a convertir-se en un actor primordial del sistema de ciència, tecnologia i empresa de Catalunya.

Els 11 membres de l´XPCAT, que és la primera associació d´aquest tipus de Catalunya, se situen a Mataró, Barcelona, Castelldefels, Reus, Cerdanyola del Vallès i Girona.

L´XPCAT és, doncs, una fórmula de col·laboració per al futur científic i tecnològic de Catalunya. Es configura com un instrument fonamental del sistema de ciència, tecnologia i empresa que actua com enllaç entre la comunitat investigadora i innovadora. Gestionat per professionals especialitzats, l´integren grups i centres de recerca universitaris així com empreses i instituts de recerca amb l´objectiu d´impulsar noves empreses basades en el coneixement capaces de crear valor a les seves activitats.

La participació del TecnoCampusMataró en l´XPCAT es va materialitzar recentment mitjançant la signatura d´un acord.

Incrementar la riquesa de la comunitat

Entre els avantatges que ofereix l´XPCAT destaquen el fet de comptar amb les millors infrastructures, disposar de serveis especialitzats en noves estructures, així com de nous sistemes de gestió per respondre als reptes tecnològics internacionals i a les necessitats sòcioeconmiques del país.

D´aquesta manera, els parcs científics i tecnològics creen sinergies que incrementen la riquesa de la comunitat mitjançant la promoció de la cultura de la innovació i la competitivitat entre empreses i institucions generadores de coneixement. Es tracta d´estimular i gestionar el flux de coneixement i tecnologia entre universitats, institucions de recerca, empreses i mercats; d´impulsar la creació i el creixement d´empreses innovadores mitjançant mecanismes d´incubació i generació centrífuga (spin-off), i de proporcionar altres serveis de valor afegit així com els espais i les instal·lacions de qualitat. (IASP).

Els 11 integrants de l´XPCAT

TecnoCampusMataró (TCM)

Parc Científic de Barcelona – UB

Parc Científic i Tecnològic de la UAB

Parc Científic i Tecnològic de la UdG

Parc d´Innovació Tecnològica i Empresarial La Salle

Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) – UPF

Parc Mediterrani de la Tecnologia – UPC

Parc Tecnològic de Barcelona – UPC

Parc Tecnològic del Camp Tecnop@rc – URV

Parc Tecnològic del Vallès (PTV)

Parc Tecnològic de Girona – UdG.