VII festival de Titelles a Vilassar de Mar

Els propers 3, 4 i 5 d´octubre els carrers, places i equipaments culturals de Vilassar de Mar s´ompliran de titelles amb la setena edició del Festival de Titelles Firobi. Enguany un total d´onze espectacles de companyies d´arreu de l´Estat i també internacionals formaran el cartell d´una programació que com ja és habitual combina espectacles per a grans i petits.


Una gran cercavila amb la companyia Scena Difusió i un berenar a la plaça del Círcol donaran el tret de sortida del festival que un any més comptarà amb tallers de titelles organitzats pel Firobi, gràcies a la col·laboració de diferents entitats locals, que permetran als més petits entrar de franc als espectacles de tarda, sempre això sí, que portin el seu titella a la mà.

El festival es fa realitat cada any gràcies al grup Firobi i al suport de l´Ajuntament de Vilassar de Mar. Enguany el pressupost inicial del Festival és de 16.000 euros i compta amb la col·laboració de la Fundació Sánchez Llibre.

Firobi és un grup que des de fa 26 anys es dedica a fomentar activitats culturals i lúdiques entre els infants del municipi. No només ha consolidat el Festival de Titelles sinó que ha portat l´alegria als nens i nenes amb altres activitats com el cagatió al Nadal i les contribucions en diverses festes populars i espectacles del poble.

PROGRAMACIÓ VII FESTIVAL DE TITELLES FIROBI

3 d´octubre
17.30 h Berenar del Firobi i inauguració amb la companyia Scena Difusió
Pl. del Círcol
22 h Quantum, companyia Marionetes Toni Zafra. Carpa Patronat Parroquial

4 d´octubre
matí i tarda Actuació de titellaires Nucli antic
11 h Taller de titelles Pl. Era
12 h Actuació de titelles a càrrec de Rosa Miquela Pl. d´en Rufau
13 h Animalets, companyia Galiot Pl. Era
17 h La formiga Pipa, companyia La Closca Carpa Patronat Parroquial
18.30 h Les 3 bessones i l´enigma de Gaudí, companyia Per Poc Ateneu Vilassanès
18.30 h La formiga Pipa, companyia La Closca Carpa Patronat Parroquial
21 h Sopar i espectacle amb el titellaire Mauricio Carpa Patronat Parroquial
23.00 h Cabaret Decadanse, companyia Soma del Canadà Carpa Patronat Parroquial

5 d´octubre
11.30 h En Patufet, companyia Centre de Titelles de Lleida Pl. Era
12.30 h Aventuras con Ratamarina, companyia Calidoscopio Pl . Círcol
17.30 h No em prenguis el número, companyia Teia Moner Ateneu Vilassanès
19 h Cloenda amb la companyia Scena Difusió Pl. Ajuntament

Tots els nens i nenes que portin un titella a la mà (de casa o feta als tallers) tenen entrada de franc als espectacles de tarda
PREUS ENTRADES ADULTS: 5 EUROS
PREUS ENTRADES INFANTS: 2 EUROS{N}ESPECTACLES{N}
SCENA DIFUSIÓ

ESPECTACLE INAUGURACIÓ I CLOENDA DEL FESTIVAL

Es tracta d´una cercavila que farà participar a tothom al voltant d´un tema relacionat amb el medi ambient que pretén conscienciar sobre la importància del reciclatge.

Sinopsi: El senyor Draparola, un drapaire del segle XXI, atura el seu carro al carrer, tip de veure els residus a terra. Però els seus residus decideixen acostar-s´hi, per tal de reduir-se, reutilitzar-se i reciclar-se. Mentrestant, tots plegats canten i ballen amb el públic per celebrar-ho però el senyor Natura apareix perseguit pel senyor Fumarola. Necessita acabar amb aquest personatge fosc i contaminant que el persegueix sense treva. Per això reclama l´ajut de la gent, que tot reduint, reutilitzant i reciclant, aconseguirà acabar amb el senyor Fumarola i els seus fums contaminants.


-QUÀNTUM. Companyia Teatre Tradicional de Marionetes de Toni Zafra
Espectacle de teatre tradicional de marionetes en el qual es recullen diferents atraccions clàssiques per a solista i a on es fa referència, principalment, al món del circ i les varietats.
Sinopsi: Quàntum és una exposició de la faceta més popular del Teatre de Marionetes que des de finals del segle XVIII fins a mitjan del segle XX es podia veure a carrers, places, fires i mercats d´Itàlia, Europa Central i Anglaterra. Entre els titelles es podrà veure un goril·la polar, un bufó, acròbates, crancs, esquelets…


-QUÈ FA UN COCODRIL PER LA NIT? Rosa Miquela, titellaire local
SINOPSI: En Coco és un cocodril molt tímid que li agrada anar a gronxar-se per la nit. Una història basada en el conte de Kathrin Kiss.


-ANIMALETS. Companyia Galiot
Sinopsi:
Enmig d´un bosc hi viu el Sr. Natura, el Gall serà l´encarregat de despertar-lo. Poc a poc, aniran apareixent els diferents animals que hi viuen.


-LA FORMIGA PIPA. Companyia La Closca
La companyia de titelles La Closca dóna vida als personatges d´aquesta faula de nens escrita per Pilar Casalengua i dirigida per Xavier Garcia.
Fitxa artística:
Autora: Pilar Casalengua
Manipuladores: Pilar Casalengua i Mercè Framis
Tècnic de llum i so: Sergi Nicolau
Percussió i efectes de so: Ito González
Escenografia i Direcció: Xavier Garcia
Sinopsi: La formiga Pipa està cansada de tant treballar. Un matí més, Pipa surt a continuar treballant amb les seves amigues però quan els parla dels seus somnis elles se´n riuen. Pipa decideix escapar-se del formiguer, i en la seva aventura, troba una lluèrnaga, Misto, que es perd poc després. Llavors Pipa es queda sola, cau la nit i la petita formiga s´enfronta a la seva primera nit sola i lluny del seu formiguer. Al matí següent, descobreix el pa de formiga i decideix tornar al formiguer, convençuda que la reina no ha tastat res tan bo.


-LES TRES BESSONES I L´ENIGMA DE GAUDÍ. Companyia Per Poc
Espectacle de titelles de fil basat en els personatges de les tres bessones de la il·lustradora Roser Capdevila i en la vida i obra d´Antoni Gaudí. L´espectacle tracta de donar a conèixer d´una forma divertida l´obra d´aquest arquitecte mitjançant uns personatges propers i entranyables pels més menuts que ve de la mà de la companyia Per Poc.
Fitxa Artística:
Director: Santi Arnal
Director musical: Pep Lladó
Intèrprets: Anna Fernández, Neus Mayolas i Susanna Rubio
Autor: Albert Plans


-CABARET DÉCADANSE. Companyia Soma.
Espectacle de titelles per a adults
Primer treball de la companyia Soma i amb el qual van obtenir en 1999 el Gran Premi del públic, en el festival de Montreal (Canadà).
Sinopsi:
L´espectacle condueix a un univers estrany i decadent dels cafè-teatre on es tramen intrigues entre bastidors i es viuen petits drames que adquireixen proporcions desmesurades. Format per petits números de varietats, l´espectacle està interpretat per suggestives titelles, que saben seduir amb voluptuosos moviments. Els titelles són caricatures d´autèntiques “vedettes”, amb carisma i personalitat; Conrad, el transvestit francès; Lorraine, la diva; Mauve, l´estrella; Kiko, l´amant llatí i Silba, la “cosa”, captiven els espectadors.


-EN PATUFET. Companyia Centre de Titelles de Lleida
Fitxa Artística:
Intèrprets: Jordi Pérez i Maria Santallússia
Músic: Elisabet Vallvé
Concepció i direcció: Joan Andreu Vallvé
Sinopsi:
La història i les trifulques d´un infant, menut, coratjós i despert que com a qualsevol altre infant experimenta el desig de valdre´s per si mateix i fer-se gran. I malgrat tot, En Patufet sempre és petit.


-AVENTURAS CON RATAMARINA. Companyia Caleidoscopio
Fitxa Artística:
Autor: Roberto Barra
Direcció artística: Azucena Gimeno
Escenografia: Sergio Abraín
Actors: Marta Cortel, Raúl Ortega, Azucena Gimeno, Vicente Martínez i Roberto Barra
Sinopsi:
Espectacle de teatre de carrer de gran format, participatiu i visual. De forma dinàmica i lúdica proposa una aventura interactiva per descobrir que el millor tresor és tenir un munt d´amics amb els que jugar. Per fer-ho realitat utilitza elements de gran força visual: escenaris realistes, una gran goleta pirata de 5 metres de llarg per 4 metres d´alt, màscares, inflables, gegants i l´estètica que caracteritza el treball de Caleidoscopio.


-NO EM PRENGUIS EL NÚMERO. Companyia Teia Moner
Fitxa Artística:
Disseny personatges: Montse Baquès
Il·luminació, so i músiques: Miquel Espinosa
Construcció: Montse Baquès i Teia Moner
Interpretació i manipulació: Teia Moner
Direcció: Miquel Espinosa
Sinopsi:
L´espectacle és una reconciliació amb el món de les matemàtiques perquè ens demostra que és possible parlar d´una matemàtica divertida. Teia Moner fusiona amb aquest espectacle la ciència de les matemàtiques amb la poesia. Ens endinsa en els càlculs a través d´històries plenes d´humor, humanitat i poesia, sempre amb un fons matemàtic al qual es pot entrar amb plaer i satisfacció. L´espectacle està realitzat amb titelles i actors. Els protagonistes són els números i les accions són les operacions matemàtiques.