Xarxa de Centres d’Atenció d’Animals de Companyia: 262 municipis adherits, 10 centres en xarxa


El Programa d’Atenció Local als Animals de Companyia (PALAC), posat en marxa l’any 2000, preveu mesures per tal de prestar suport i assessorament als municipis adherits al programa, garantint la salubritat pública i donant una resposta adequada a les necessitats actuals de la societat envers la tinença d’animals domèstics i la convivència d’aquests a les ciutats. La Xarxa de Centres d’Atenció d’Animals de Companyia, és la consecució de la primera línia estratègica del programa. Està formada per 10 Centres, 9 en funcionament, distribuïts per la província de Barcelona, que amb uns equipaments adequats i una gestió eficient proporcionen als ciutadans, d’acord amb les competències municipals, uns serveis de qualitat en l’atenció integral als animals de companyia. La Xarxa, gestionada per l’Àrea de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, disposa de dues eines bàsiques: Programa informàtic per a la gestió dels centres Aquest programa, elaborat específicament per a la normalització del model de gestió dels centres permet, alhora, la seva interconnexió, a la vegada que ofereix els mitjans per dur a terme, entre altres, les tasques de ressenya dels animals acollits, incorporació de les corresponents històries clíniques, la programació de tasques, control d’estocs, suport en la gestió comptable, així com la inclusió d’imatges dels animals.

Cercador www.diba.es/gosgat
Pàgina web que actua com a suport de la xarxa oferint la possibilitat de consulta de dades i imatges dels animals acollits en els diferents centres de la xarxa, fet que ha de permetre una més fàcil localització dels animals perduts per part dels propietaris, així com facilitar les tasques a les persones que vulguin adoptar un animal. Aquest portal ha rebut més de 36.000 visites durant l´any 2005. {-50} Tots els CAACs disposen d´infraestructures i característiques comunes Zona de recepció i quarantena dels animals
-Àrea clínica amb zona d’hospitalització
-Zona de boxes i pati d’esbarjo
-Zona d’estada de gats
-Àrea d’oficines i serveis d’atenció als vianants
-Zona de magatzem
-Àrea d’aparcament {-50} Carta de Serveis: Recollida, transport i estada dels animals
-Recuperació d’animals extraviats
-Atenció clínica veterinària
-Foment de l’adopció dels animals acollits
-Atenció al ciutadà
-Activitats i campanyes d’educació i promoció, sobre la tinença responsable d’animals
-Col·laboració i assessorament amb els ajuntaments del seu àmbit territorial
-Servei d’emergència
-Sistema informàtic en xarxa {-50} 10 centres acollits a la Xarxa, 9 en funcionament: CAAC del Berguedà CAAC de Castellbisbal CAAC del Maresme CAAC d’Osona CAAC Penedès CAAC de Sabadell CAAC del Vallès Occidental CAAC de Vilanova i la Geltrú CAAC del Vallès Oriental El que està en projecte és el següent: CAAC del Barcelonès {-50} Inversions 2000-2005 La Xarxa CAAC és una de les eines que Diputació de Barcelona posa a l’abast dels ajuntaments per donar resposta a dues necessitats socials: la tinença responsable dels animals domèstics i la convivència d’aquests a les ciutats. En el període 2000-2005 s’ha fet una inversió de 2.272.223 euros, en la creació de centres i de 315.480 euros en millores d´instal·lacions municipals i entitats protectores. Durant l´any 2005 s´ha obert una nova línia de suport als municipis per al foment de la tinença responsable d´animals de companyia, amb una inversió de 35.200 euros. {-50} Una nova etapa basada en la participació ciutadana Ara, comença una nova etapa en la gestió municipal orientada en dues direccions: l’impuls del voluntariat i de la participació ciutadana i l’assoliment de reptes com ara el cens i la identificació dels animals o l’aplicació de les ordenances municipals que persegueixin l’abandonament i controlin els nuclis zoològics o punts de reproducció i comerç d’animals.