Les ADF del Maresme es preparen per a un estiu amb alt risc d’incendis forestals

Prohibit fer foc als terrenys forestals fins el 15 d’octubre

 


Des d’avui i fins el 15 d’octubre queda prohibit encendre cap foc en terreny forestal. Aquesta mesura dictada per la Generalitat té com a objectiu intentar erradicar qualsevol situació susceptible de desencadenar un incendi forestal. Tots els indicis apunten que aquesta primavera-estiu, si no canvien les condicions meteorològiques, serà d’alt risc d’incendis. Davant d’aquestes previsions, les Agrupacions de Defensa Forestal del Maresme ja s’han començat a preparar.


Els propers 24 i 25 de març les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) del Maresme, els bombers, els agents rurals i els mossos d’esquadra celebraran un campus de treball en el qual abordaran com actuar i com coordinar-se per sufocar mitjans i grans incendis forestals. D’aquesta manera es vol seguir millorant el protocol d’actuació de tots els agents implicats en l’extinció dels incendis. En els últims 12 anys han cremat 840 hectàrees forestals al Maresme. Va ser l’any 2004 el més devastador pel que fa a incendis forestals (van cremar-hi 532 hectàrees), seguit del 2003 quan els incendis van afectar 248 hectàrees forestals. L’any 2006 es van comptabilitzar 5,59 hectàrees cremades, una xifra que aquest any ja s’ha vist triplicada únicament amb l’incendi del passat dissabte a Cabrils. A la comarca del Maresme comptem per a l’extinció d’incendis amb els parcs de bombers de Mataró, Pineda de Mar, Malgrat de Mar, Arenys de Mar, 2 parcs d’estiu de bombers i 11 ADF que compten amb 380 voluntaris i voluntàries que han rebut formació permanent en prevenció i extinció d’incendis. En els últims anys també ha millorat força l’equipament material del què disposen. Les tasques de les ADF es divideixen en prevenció, el seu principal objectiu, i en el suport de les feines d’extinció. Pel que fa a la prevenció, la seva fita principal és el manteniment dels Plans de Prevenció d’Incendis, conjuntament amb els ajuntaments i la Diputació de Barcelona. Amb aquest objectiu, s’arrengen anualment més de 100 km forestals i el voluntariat de les ADF dedica més de 10.000 hores a la vigilància de boscos, neteja i manteniment de fonts. En quant a l’extinció, col·laboren activament amb els bombers i la seva participació és molt important tota vegada que tenen un coneixement promenoritzat del territori que els permet accedir ràpidament al lloc on es detecta l’incendi. Al llarg de 2006, van participar en 26 incendis forestals al Maresme i en 8 incendis forestals a comarques veïnes. La Federació d’ADF del Maresme, que coordina el Consell Comarcal, agrupa 11 ADF que actúen en 34 municipis, desl quals 28 són del Maresme i 7 del Vallès Oriental. Les ADF que en formen part són: ADF Serra de Marina (Argentona, Mataró, Dosrius, Arenys de Munt, La Roca del V. i Vilanova del V.)
-ADF Òrrius
-ADF Tordera
-ADF Alt Maresme (Calella, Pineda de Mar, Malgrat de Mar, Sta. Susanna i Palafolls)
-ADF Burriac (Cabrera de Mar, Cabrils i Vilassar de Mar)
-ADF de Vallalta (Sant Iscle de Vallalta, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar i canet de Mar)
-ADF Teià
-ADF Vilassar de Dalt
-ADF Premià de Dalt
-ADF La Conreria (Tiana, Alella, Martorelles, St. Fost de Campcentelles, Sta. Maria de Martorelles, Montornés del V. i Vallromanes)
-ADF Montalt (St. Andreu de Llavaneres, St. Vicenç de Montalt, Caldes d´Estrac i Arenys de Mar) Prohibit fer foc al bosc El Decret de la Generalitat que estableix la prohibició de fer foc al terreny forestal entre el 15 de març i el 15 d’octubre estableix una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. L’any 2006 van cremar 3.689 hectàrees a Catalunya. Així, el Decret 64/1995 regula que en els terrenys forestals, siguin o no poblats d’espècies arbòries i a la franja de 500 metres que els envolta, no s’hi pot encendre foc per a qualsevol tipus d’activitat sigui quina sigui la seva finalitat. Especialment no s’hi poden cremar rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria. Tampoc no s’hi poden fer focs d’esbarjo ni derivats d’activitats relacionades amb l’apicultura. Dins les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, queda exclosa la prohibició de fer-hi foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires. Igualment queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, globus, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals. No obstant això, les persones que hagin de fer foc en aquest període han de presentar una sol·licitud a l’ajuntament corresponent o al Departament de Medi Ambient i Habitatge, que és qui determinarà si concedeix o no el permís per fer aquest foc i les mesures preventives que cal adoptar, si s’escau.