Informació dels acords del Ple del Consell Comarcal del Maresme
El Ple aprova per una unanimitat una Moció reclamant un millor finançament dels consells comarcals
El Ple comarcal celebrat dimarts va aprovar per unanimitat una moció presentada pels grups comarcals d’ERC i JuntsxCat demanant als governs de la Generalitat i l’Estat mesures per posar fi a la situació d’infrafinançament que pateixen els consells comarcals, unes administracions que conjuntament amb els ajuntaments, són les més properes a la ciutadania.
Es destaca, a més, que els consells comarcals estan demostrant ser l’espai idoni per compartir, mancomunar i concertar polítiques públiques.
Davant de la constatació que la insuficient dotació pressupostària per prestar serveis propis i delegats d’abast comarcals, la Moció aprovada inclou els següents acords:
PRIMER.- Traslladar al Govern de la Generalitat la necessitat de donar una solució
estructural a la greu situació de finançament dels Consells Comarcals.
SEGON.- Instar al Govern de la Generalitat que mentre no s’aprovi la Llei de Governs i
Finances locals, es creï un fons complementari al Fons de Cooperació local, que doti de
suficiència financera als Consells Comarcals per a garantir la continuïtat dels serveis que
presta.
TERCER.- Instar al Govern de la Generalitat a revisar el finançament i el marc jurídic dels
serveis que de forma delegada per part de la mateixa Generalitat o dels municipis de la
comarca, es presten des dels Consells. En especial, s’ha de vetllar perquè aquests puguin
tenir continuïtat, es puguin consolidar i cobreixin també les despeses indirectes que
comporta la seva prestació.
QUART.- Instar al Govern de l’Estat, al Govern de la Generalitat i als grups parlamentaris
amb representació al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats, a promoure les
modificacions legislatives que s’escaigui perquè els Consells Comarcals puguin participar
directament en els tributs de l’Estat i de la Generalitat.
CINQUÈ.- Instar al Govern de l’Estat perquè en totes les convocatòries de Fons
Europeus, els Consells Comarcals puguin ser-ne beneficiaris i garantir d’aquesta manera
que els municipis amb menys recursos i menys població puguin accedir de manera
conjunta a finançar les seves iniciatives amb fons europeus.
SISÈ.- Comunicar l’adopció d’aquests acords al Departament de la Presidència de la
Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, als grups parlamentaris amb
representació al Parlament de Catalunya, al Congrés de Diputats, a l’Associació Catalana
de Municipis i Comarques, i als Ajuntaments de la nostra comarca.
DOCUMENT:
Moció en suport dels Consells Comarcals per un millor finançament
El Ple aprova la creació del Servei comarcal del cicle de l’aigua
El Consell Comarcal del Maresme es dota d’un nou servei que li permetrà dur a terme una gestió integral del cicle de l’aigua absorbint els serveis en alta que ja presta (sanejament i abastament d’aigua potable al Maresme Nord), incorporant projectes de reutilització de l’aigua i obrint la porta a la incorporació dels serveis de sanejament i abastament en baixa en aquells municipis que li deleguin la competència.
L’objectiu és doble. D’una banda donar resposta a l’actual context climàtic que obliga a incorporar un enfocament integral tot impulsant la producció i distribució de l’aigua regenerada i de l’altra, incrementar el control públic en la gestió d’aquest bé tan necessari i escàs.
El Consell Comarcal ha apostat per crear aquest nou Servei coincidint amb la finalització ,al juny de 2024, de la concessió de l’abastament d’aigua potable en alta a 11 poblacions del Maresme Nord i del servei de sanejament en alta a tots els municipis del Maresme, exceptuant Montgat i Tiana. Actualment, el Consell Comarcal del Maresme gestiona l’abastament d’aigua potable en alta de forma indirecta mitjançant una concessió a l’empresa Sorea; i el sanejament a través de l’empresa mixta SIMMAR (20% pública i 80% privada).
La forma de gestió del nou Servei comarcal del cicle de l’aigua reverteix aquesta situació tota vegada que es farà a través d’una empresa mixta amb majoria pública (60% pública i 40% privada) durant un període de 15 anys i revisable a partir del desè.
La creació del nou Servei va ser ampliament debatuda i aprovada inicialment pel Ple celebrat dimarts. Va rebre els vots favorables de l’equip de govern (ERC i JxCat) i del conseller no adscrit Francesc Guillem; per la seva banda, Ciutadans i el conseller Ramir Roger (ERC) es van abstenir i el PSC, CUP, ECG i la consellera Carme Terradas (ERC) van votar-hi en contra.
L’aigua al Maresme
El Maresme és una comarca, tal i com constata l’informe d’ Estratègia de transició energètica i acció climàtica elaborat per la Diputació de Barcelona, amb un elevat risc de vulnerabilitat per la reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament, la disponibilitat d’aqüífers i l’afectació que pot tenir sobre sectors econòmics estratègics com l’agricultura o el turisme.
És per això que el Consell Comarcal planteja la necessitat de fer un servei integral que contempli totes les fases del cicle de l’aigua amb una aposta clara per la regeneració i reutilització. Actualment, l’administració comarcal ja té en curs d’execució dues actuacions en matèria d’aigua regenerada: la redacció d’un Pla director i la instal·lació d’una planta pilot a l’EDAR de Mataró per al tractament terciari.
El futur servei comarcal haurà de gestinar de forma integrada les instal·lacions de producció, adducció i distribució d’aigua regenerada en el conjunt de la comarca tancant així el cicle de l’aigua
Abastament en alta
El Consell Comarcal del Maresme va assumir el 1994 les funcions del control de l’abastament del Maresme Nord. Des de la Planta potabilitzadora de Palafolls s’abasteixen en alta un total d’11 poblacions: Palafolls, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Canet de Mar, Sant Iscle de Vallalta, Arenys de Mar i Arenys de Munt.
Sanejament en alta
La xarxa de sanejament del Maresme, gestionada pel Consell Comarcal, la configuren 11 EDAR (estacions depuradores) situades a Teià, Òrrius, Dosrius, mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar, Sant Pol de Mar, Pineda, Tordera, Sant Daniel (Tordera) i Sant Genís (Palafolls); 40 bombaments i més de 115 quilòmetres de col·lectors.
Abastament i sanejament en baixa
El control del sistema de clavegueram és competència municipal així com l’abastament d’aigua potable a les cases de cada població. El nou servei posarà a l’abast dels ajuntaments la possibilitat de delegar aquestes competències al Consell Comarcal.
El pressupost del Consell Comarcal del Maresme per a 2023 augmenta un 5,3% arribant a gairebé 55 milions d’euros
El Consell Comarcal del Maresme començarà 2023 amb el seu pressupost aprovat. Els comptes es van debatre en el Ple celebrat dimarts i van comptar amb els vots favorables de l’equip de govern (ERC i JxCAT), els vots contraris del PSC i les abstencions dels grups comarcals CUP, ECG i C’s. També s’hi va abstenir el conseller no adscrit Francesc Guillem.
El pressupost 2023 del Consell Comarcal ascendeix a 54.925.677,01 €, una quantitat en la qual està incorporat el projecte de pressupost del Consorci de Turisme Costa del Maresme (588.390,30 €). És el pressupost més elevat de la història del Consell Comarcal del Maresme amb un increment, respecte al d’aquest any, de 2.805.658 euros.
S’ha de tenir en compte que el pressupost comarcal és finalista deixant només un marge d’acció a la institució de menys del 5%. Tot i això, a hores d’ara, el Consell Comarcal del Maresme és una administració sanejada econòmicament, si bé preveu un endeutament de l’1,44% per a finals de 2023 motivat pels préstecs que sol·licitarà per dur a terme les obres de rehabilitació adients perquè l’edifici que alberga les oficines comarcals sigui sostenible i per a l’adquisició de nous espais per donar reposta a les necessitats dels serveis que estan en fase de creixement.
El pressupost 2023 incorpora, dins el marge de maniobra del Consell Comarcal, el compromís d’actuacions proposades pels grups de l’oposició com ara la reedició de la convocatòria d’ajuts a persones autònomes que han iniciat un negoci (proposta de Ciutadans i del conseller No Adscrit); inversions en energies renovables (proposta de Ciutadans).
També les propostes d’En Comú Guanyem de reforçar de personal per gestionar la renda Mínima Garantida, recursos per accions dins la Setmana de la Mobilitat, estudi de millora de l’eficiència de les policies locals, la implementació d’un servei mancomunat de salmavent i Socorrisme a les platges, campanya de divulgació del CAAD Maresme i el concepte de què els beneficis de la gestió de l’aigua al Maresme Nord es reinverteixin en accions mediambientals.
Igualment, el govern comarcal ha assumit les peticions del grups comarcal socialista respecte a la posada en marxa de l’expedient electrònic al Consell Comarcal, la millora de les instal·lacions del Centre d’Acollida d’Animals Domèstics del Maresme, la dotació de recursos tècnics, jurídics i econòmics per als àmbits de debat del litoral, la mobilitat i la serralada litoral i dotació econòmica per a projectes supramunicipals
El pressupost per àrees
Medi ambient i Canvi climàtic, Serveis a les persones i Equitat i acció social són les tres àrees que aglutinen el 91,6% dels ingressos comarcals.
Medi Ambient té uns ingressos de 27.811.295,12 euros. Les principals novetats que incorpora per a 2023 són la dotació de més de 2,4 milios d’euros per a la construcció de dues noves estacions depuradores d’aigües residuals: l’EDAR Terra Brava i l’EDAR Àgora Parc. Ambdues en el terme municipal de Tordera. A més, planteja la consolidació del Consell Comarcal com a Entitat Local d’Aigua (ELA), accions per l’adaptació del territori al canvi climàtic i l’adaptació del servei de recollida de residus a la nova normativa europea d’obligat compliment l’any 2025.
Serveis a les persones (11.170.074 euros) presenta un increment del 5,74% en ajuts individuals de menjador per necessitats socioeconòmiques amb una partida per a 2023 de 8.125.597,60€. També comptabilitza un increment en la dotació dels serveis de transport i menjador escolar per donar resposta a l’augment de preus dels carburants.
Com a novetat, preveu la posada en marxa del nou Ens d’Habitatge Social i Assequible, amb un pressupost inicial de 150.000€, per fomentar, promoure i gestionar l’habitatge social a la comarca i facilitar-ne l’accés. I, en matèria cultural, es contempla una partida per la commemoració del 175è aniversari de la primera línia de ferrocarril, dotacions per donar continuïtat al Consell de Cultura del Maresme i per a una nova convocatòria de subvencions a entitats culturals de la comarca.
Equitat i Acció Social preveu uns ingressos d’11.170.074,35€ que permetran mantenir els serveis que es presten des d’aquesta àrea, la consolidació de professionals de reforç dels equips bàsics de serveis socials i de l’equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA), així com la priorització d’altres programes de lluita contra la pobresa i per la inclusió social. Destaquen les polítiques d’abordatge del sensellarisme i la continuïtat del projecte Sostre 360 per atenció del jovent sense llar.
Tanmateix, es mantindran els ajuts d’urgència social, els serveis de l’Oficina d’Atenció als drets Energètics i l’atenció i acompanyament a les persones susceptibles de tramitar l’ingrés mínim vital.
D’altra banda, es desenvoluparà el Pla de Participació sociocultural de les persones grans en els municipis de menys de 20.000 habitants, es donarà suport als municipis per al desenvolupament del programa Temps per Cures i es millorarà el sistema de resposta integral per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles.
Promoció Econòmica tindrà uns ingressos d’1.273.256,60€ que s’invertiran en el desplegament d’actuacions per fomentar i millorar l’ocupació i el mercat laboral i ajudar a enfortir el teixit empresarial mitjançant la implementació de diversos programes i el manteniment del serveis que ja s’estan prestant de foment de l’emprenedoria, suport a l’empresa, foment de les activitats agroalimentàries, ajut a la inserció laboral de persones amb malalties mentals, ajut a joves en el trànsit entre el sistema educatiu i el món laboral…..
La novetat serà la incorporació d’un nou servei de dinamització de l’oferta industrial i l’acompanyament en el procés de digitalització a les empreses ubicades en municipis de menys de 20.000 habitants.
Dins d’aquesta àrea estan inclosos els serveis comarcals de Joventut, que consolida i reforça la seva estructura i l’acció a la comarca, i Consum que mantindrà la seva activitat d’informació i tramitació de les consultes, queixes, reclamacions, denúncies o sol·licituds d’arbitratge per part de les persones consumidores.
Serveis als Municipis preveu uns ingressos de 907.270,15€ que permetran millorar les instal·lacions del Centre d’atenció d’animals domèstics de companyia (CAAD) ampliant espais per poder acollir la creixent demanda dels ajuntaments.
Es mantindran també els serveis de Salut pública i Borses comarcals. Aquest darrer servei reforçat després de l’èxit de la prova pilot de selecció unificada d’agents de policia local.
Planificacio estratègica compta amb uns ingressos de 58.166,00€ i al llarg de 2023 continuarà treballant en la recerca de finançament per tirar endavant projectes supramunicipals que ajudin a millorar el benestar de les persones i el territori. Així mateix, durant el primer trimestre de l’any culminarà la senyalització i geolocalització de la Ruta de la Guerra Civil. L’Àrea també projecta l’ampliació d’ajuntaments (de 19 a 22) amb connexió troncal a la Xarxa comarcal de banda ampla del Maresme.
Innovació pública i tecnologies parteix amb una previsió modesta d’ingressos (7.800,00€), però contempla importants accions per facilitar que els ajuntaments més petits de la comarca puguin adequar els seus procediments administratius i la relació amb la ciutadania a l’entorn digital. També crearà espais col·laboratius amb els municipis per tractar, entre d’altres, matèries tan rellevants com la ciberseguretat.
Serveis generals i d’Organització i Recursos humans és l’àrea que dona suport al conjunt de serveis del Consell Comarcal del Maresme. Per a 2023 compta amb uns ingressos de 2.319.820,52€. Al llarg de l’any vinent té com a grans reptes la consolidació de l’administració electrònica i l’administració sense papers i la implantació de sistemes d’eficiència energètica en el funcionament ordinari del Consell Comarcal amb la substitució de la xarxa de vehicles i l’adequació de la seu comarcal. A més de desplegar les accions per garantir els principis ètics i les bones pràctiques de l’administració.
Podeu ampliar aquesta informació consultant les xifres més destacades del Pressupost 2023 aprovat pel Ple celebrat dimarts
El Consell Comarcal del Maresme traspassa prop de 425.000 euros a 17 municipis per a accions del programa Temps x cures

Temps x Cures és un programa promogut pel departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat a partir de la iniciativa de “Corresponsables”, del Ministeri d’Igualtat. El Consell Comarcal el gestiona en els 25 municipis de menys de 20.000 habitants del Maresme.
Aquest programa ofereix serveis de cura puntual per a infants de 0 a 14 anys amb l’objectiu de descarregar les famílies, i en especial les dones, dels treballs de cura familiars i d’aquesta manera avançar en la corresponsabilitat pública.
El Consell Comarcal, que ja està treballant en l’ampliació de serveis per a l’any vinent, ha traspassat als ajuntaments una aportació econòmica per subvencionar les actuacions realitzades al llarg de 2021: casals per períodes no lectius, espais d’acollida fora de l’horari escolar, colònies, serveis de lleure, serveis de cura personal a domicili…..
En total, l’any passat es van prestar 41 serveis d’aquestes tipologies en 17 dels municipis que formen part de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Maresme (municipis de menys de 20.000 habitants). Van poder gaudir-hi 3.335 infants i se’n van beneficiar 2.315 famílies.
Després de fer una avaluació dels serveis prestats, el Consell Comarcal ha repartit 422.539,08 euros entre aquests municipis en concepte de subvenció.
En concret, han rebut ajut econòmic del programa Temps x Cures 17 casals realitzats en períodes no lectius, 7 espais d’acollida a l’escola fora de l’horari escolar, 2 serveis de colònies, 2 serveis de cura puntual a domicili, 9 serveis anàlegs de lleure, 1 servei de cura puntual en equipaments i 3 actuacions més de canguratge.
Els municipis beneficiaris, tal i com va ratificar el Ple celebrat ahir són: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Canet de Mar, calella, Dosrius, Malgrat de Mar, Montgat, Palafolls, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa susanna, Teià, Tordera i Vilassar de Dalt.

El Consell Comarcal reclama una millora del finançament de l’administració local
El Ple del Consell Comarcal, celebrat dimarts, va aprovar amb l’abstenció de C’s una Moció presentada pels grups comarcals d’Esquerra Repúblicana de Catalunya (ERC) i de Junts x Catalunya (JxCat) exposant les dificultats estructurals de finançament del món local i com aquestes shan vist agreujades per tot un seguit de situacions com la pandèmia, la Sentència del TC sobre l’impost de l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (plusvàlua), l’increment de la factura energètica, l’augment de l’IPC, l’increment del tipus d’interès bancari i l’increment d’obligacions legals que no van acompanyades de suficient dotació econòmica.
Davant d’aquestes circumstàncies, el Consell Comarcal reclama a les administracions competents (Estat, Generalitat i Diputació) un increment de transferències per a les administracions locals (ajuntaments i consells comarcals).
Els acords adoptats són els següents:
Primer.- Sol·licitar al Govern de l’Estat:
- Considerant que per al 2023 les transferències en el marc del model de finançament preveuen un increment d’un 3% en relació amb el 2022, sol·licitem al govern de l’Estat la dotació d’un fons extraordinari en favor dels ens locals per donar resposta a l’augment de despeses vinculat, directament o indirectament, a l’increment de costos de l’energia.
- Que es realitzi una compensació a favor dels ajuntaments per la pèrdua d’ingressos provocada per la sentència del TC en referència a l’impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, tant per les devolucions realitzades com per les conseqüències de la reforma normativa.
- La creació d’una dotació addicional de recursos per incrementar el finançament dels ens locals amb motiu de l’increment salarial de l’1,5% pel 2022.
- La derogació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local.
- Tot i que en els darrers anys s’han augmentat l’import de les transferències realitzades a favor dels ens locals, fruit del bon comportament de les figures tributàries que incideixen en el model de finançament i la voluntat del Govern de l’Estat, la realitat és que ha estat insuficient per a cobrir ni tan sols les noves necessitats de despeses dels ens locals Per això, és necessari que es revisi definitivament el finançament local per fer possible el mandat constitucional d’autonomia local.
Segon.- Sol·licitar al Govern de la Generalitat de Catalunya:
- Que actualitzi i revisi els fons de cooperació local a les necessitats actuals dels ens locals de Catalunya.
- Que generi un Fons de Cooperació Local Extraordinari que cobreixi els increments dels costos derivats de la inflació.
- Que presenti en la present legislatura la Llei de Governs Locals i la Llei de Finances Locals per recuperar el principi d’autonomia local i els recursos suficients per a dur-la en plenitud.
- Que quan es produeixi una delegació de competències en els municipis, es faci garantint els recursos necessaris perquè puguin ser desenvolupades sense generar cap cost a les administracions locals.
Tercer.- Sol·licitar a les Diputacions:
- Que sufraguin el 50% de la despesa addicional de l’increment del cost de subministraments energètics dels ajuntaments que han de suportar les administracions locals.
Quart.- Comunicar aquests acords al Govern de l’Estat Espanyol i al Congrés dels Diputats, al Govern de la Generalitat de Catalunya i al Parlament de Catalunya, a la Diputació catalana corresponent del territori i a la Federació de Municipis de Catalunya.
Podeu llegir la Moció sencera en aquest enllaç
El Consell Comarcal del Maresme es constitueix en Entitat Local de l’Aigua

La gestió integrada de l’aigua és una de les 8 línies estratègiques d’adaptació al canvi climàtic que contempla l’Estratègia de transició energètica i canvi climàtic al Maresme. L’informe, elaborat per la Diputació de Barcelona, qualifica d’elevat el risc de vulnerabilitat de la comarca respecte a la reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament, la disponibilitat d’aqüífers i l’afectació que pot tenir sobre sectors econòmics estratègics com l’agricultura o el turisme.
A la vegada, forma part de les línies estratègiques consensuades pel Comitè Científic davant la tendència a una disminució general de les precipitacions anuals i també hi ha consens entre els ajuntaments sobre la necessitat d’actuar en aquest àmbit ja que l’aigua és un recurs bàsic i fonamental.
En aquesta línia de treball, el Ple celebrat dimarts va aprovar la constitució del Consell Comarcal en Entitat Local de l’Aigua (ELA) per la prestació dels serveis de sanejament en alta i d’abastament d’aigua en alta als municipis del Maresme. Aquesta figura permetrà donar un enfocament integral a la gestió de l’aigua i coordinar actuacions que tinguin en compte la complexitat del sistema d’abastament i sanejament de la comarca i la reutilització d’aigües terciàries. L’objectiu és contemplar en el seu conjunt el cicle de l’aigua i promoure un ús racional d’aquest bé tan escàs i necessari.
La consellera de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Montserrat Garrido, ha explicat que la gestió integral del cicle de l’aigua és un dels projectes estratègics incorporats al Pla d’Actuació Comarcal (PAC) 2020-2024 i segueix el full de ruta establert per fer del Maresme “un comarca conscienciada amb la preservació del nostre entorn i dels nostres recursos“
Actualment, el Consell Comarcal del Maresme presta el servei supramunicipal d’abastament d’aigua potable en alta als municipis del Maresme Nord: Sant Iscle de Vallalta, Sant Cebrià de Vallalta, Arenys de Munt, Arenys de Mar, Canet de Mar, Sant Pol de Mar, Calella, Pineda de Mar, Santa susanna, Malgrat de Mar i Palafolls. A més, n’és el titular de totes les instal·lacions de captació en alta en aquests municipis.
Paral·lelament, el Consell Comarcal del Maresme té atorgada, per part de l’ACA, la gestió de la depuració d’aigües residuals en alta en tots els municipis, a excepció de Tiana i Montgat, amb un total d’11 depuradores.
El Ple comarcal aprova una moció amb motiu del 25 de Novembre, Dia Internacional contra la violència envers les dones
El Ple comarcal celebrat dimarts va començar amb la lectura, per part de la vicepresidenta Maite Viñals, de la Declaració institucional del 25 de novembre de 2022 Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones i va finalitzar amb l’aprovació per unanimitat de la Moció presentada pels grups comarcals d’ERC i JxCAT també de rebuig a les violències masclistes.
El text aprovat defensa que els municipis han de ser espais segurs de convicència lliures de violències masclistes i per això s’acorda:
1.- Condemnar els feminicidis i totes les expressions de les violències masclistes
2.- Dissenyar instruments específics per a la prevenció i la sensibilització en igualtat que ataqui des de l’arrel la cultura patriarcal que atempta contra la vida i els drets humans de les dones, manifestant el compromís de treballar per fer de la nostra comarca un espai lliure de violències masclistes.
3.- Revisar, avaluar i actualitzar les eines i plans d’acció comarcals vigents per adaptar-los a les noves realitats i que contemplin totes les for mes de violència masclista.
4.- Garantir la formació especialitzada en perspectiva de gènere dels i les professionals que intervenen en els circuits de la violència masclista.
5.- Manifestar el compromís per eradicar i actuar amb determinació contra qualsevol manifestació sexista i estereotipada a les activitats i espais culturals i d’oci que rebin el suport del Consell Comarcal
6.- Impulsar els recursos d’atenció i prevenció (com els SIE i els SIAD) i garantir els recursos d’acollida i habitatges per emergències en situacions de violència masclista
Podeu accedir al text de la Moció, clicant aquí
El Contracte Programa 2022-2025 preveu destinar gairebé 29 milions d’euros per a accions socials en els municipis de menys de 20.000 habitants del Maresme

El Contracte Programa és un conveni pluriennal que se signa entre la Generalitat i els ens locals i en el qual -després del consens entre els diferents actors implicats (Departament de Drets Socials, entitats municipalistes, entitats del tercer sector…)- s’especifiquen les actuacions que es duran a terme en matèria de serveis socials, així com la seva dotació econòmica durant la vigència del conveni.
En el cas del Maresme, el Consell Comarcal és l’administració que coordina i dona suport als serveis socials bàsics dels 25 municipis del Maresme de menys de 20.000 habitants i per tant és l’encarregat d’impulsar i realitzar les actuacions fixades en el Contracte Programa.
El Ple celebrat dimarts va acceptar – amb el vot contrari de Ciutadans i les abstencions dels grups comarcals del PSC i CUP- el conveni que especifica les actuacions a desenvolupar en els 26 ajuntaments maresmencs de menys de 20.000 habitants entre 2022 i 2025. Es tracta de 26 fitxes que despleguen actuacions i programes orientats a donar resposta a les necessitats de la població i, en especial dels col·lectius més vulnerables. Alguns vigents des de fa anys, altres d’activació recent i altres que es posaran en marxa els propers mesos.
El nou Contracte Programa 2022-2025 millora i reforça l’Equip Bàsic d’Atenció Social del Maresme dotant-lo de més professionals per fer-hi front a les necessitats actuals -més nombroses i més complexes- i millorar la qualitat de l’atenció a les persones. També es fixen els ajuts d’urgència social per assegurar que les persones puguin cobrir les seves necessitats bàsiques (alimentació….) i puguin fer front al pagament de les factures de subministraments energètics.
A més, contempla les actuacions a realitzar i la dotació pressupostària de diferents programes de suport a les famílies, de promoció de l’autonomia personal de joves i gent gran, de protecció de la infància i adolescència… Així com actuacions específiques amb col·lectius en risc d’exclusió social.
La consellera d’Equitat i Acció Social del Consell Comarcal del Maresme, Meritxell Romero, ressalta que el nou Contracte Programa a més de reforçar l’equip professional “consolida les polítiques de lluita contra el sensellarisme i enforteix el servei d’atenció en l’entorn domiciliari a les persones“. En relació a l’ajuda domiciliària, es preveu la prestació de 38.638 hores anuals de SAD social en els municipis que formen part de l’Àrea Bàsica del Maresme i un augment progressiu fins a 2025 (de 91.465 a 105.883 hores) de prestació del SAD Dependència. A més, incrementa el preu/hora de prestació SAD. Els ajuts docimiciliaris són uns serveis que faciliten que les persones que no són autònomes o que es troben en situació de vulnerabilitat i necessiten ajut a casa puguin continuar vivint en el seu habitatge.
En termes econòmics, el Contracte Programa 2022-2025 aportarà a l’Àrea Bàsica del Maresme 28.952.229 euros per als serveis socials i programes de benestar social que, per anualitats, queden desglossats de la següent manera:
- 2022: 6.664.942€
- 2023: 7.102.735€
- 2024: 7.405.960€
- 2025: 7.778.592€
El Contracte Programa acceptat pel Consell Comarcal del Maresme s’implantarà en els següents municipis: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Dosrius, Malgrat de Mar, Montgat, Òrrius, Palafolls, Premià de Dalt, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Teià, Tiana, Tordera i Vilassar de Dalt.
Ajuts per afavorir l’autoocupació de les persones de 45 anys i més del Maresme
CONVOCATÒRIA OBERTA
Les sol·licituds es poden presentar del 26 de juliol al 23 de setembre, ambdós inclosos
El 63% de l’atur maresmenc es concentra en les persones de 45 anys i més. El Consell Comarcal ha centrat els ajuts 2022 a l’autoocupació en les persones autònomes o persones jurídiques d’aquesta franja d’edat que hagin decidit posar en marxa una idea de negoci.
El Ple celebrat aquest dimarts ha aprovat les bases de la convocatòria que s’obrirà els propers dies expecificant que el Consell Comarcal destinarà 75.000 euros a persones autònomes i persones jurídiques de 45 anys o més i tinguin el domicili fiscal en algun dels 30 municipis del Maresme.
S’ha de tenir en compte que és una convocatòria en règim de concurrència no competitiva per tant obtindran un ajut de 3.000 euros les 25 primeres persones autònomes o empreses que presentin la sol·licitud i compleixin els requisits especificats a les bases de la convocatòria.
En el moment que s’obri la convocatòria, les sol·licituds s’han de presentar de forma telemàtica a la seu electrònica del Consell Comarcal del Maresme, aportant tota la documentació requerida a les bases.
Imprés per a les persones autònomes
Requisits per a les persones autònomes
- Tenir 45 anys d’edat o més en la data d’alta de l’activitat empresarial (data d’alta a
l’IAE).
- Tenir el domicili fiscal en algun dels 30 municipis de la Comarca del Maresme.
- Haver estat d’alta en el règim especial de treballadors autònoms de la Seguretat Social (RETA) i haver tramitat l’alta d’IAE a partir de l’1 de juny de 2021, aquest inclòs.
- Haver estat d’alta en l’activitat de forma ininterrompuda durant 6 mesos.
- Mantenir l’activitat en el moment de la presentació de la sol·licitud.
- No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de persona beneficiària que preveu l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
Requisits per a les persones jurídiques
- Que la totalitat de les persones sòcies treballadores fundadores de l’empresa tinguin 45 anys d’edat o més a la data de constitució de l’empresa (data d’alta IAE).
- Que en el cas que s’hagi tramitat noves altes de persones sòcies treballadores a l’empresa sol·licitant, aquestes compleixen amb el requisit d’edat especificat en el paràgraf anterior.
- Tenir el domicili fiscal en algun dels 30 municipis de la Comarca del Maresme.
- Haver constituït l’empresa i haver tramitat l’alta d’IAE a partir de l’1 de juny de 2021, aquest inclòs.
- Haver estat d’alta en l’activitat de forma ininterrompuda durant 6 mesos.
- Mantenir l’alta d’activitat en el moment de la presentació de la sol·licitud.
- No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de persona beneficiària que preveu l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
El Consell Comarcal promourà accions municipals i supramunicipals per millorar la qualitat de vida de la comunitat gitana del Maresme
El Ple del Consell Comarcal del Maresme ha aprovat per unanimitat la Proposta de Resolució presentada pels grups comarcals d’En Comú Guanyem, Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Catalunya per promoure accions municipals i supramunicipals que millorin la qualitat de vida de les persones que integren la comunitat gitana del Maresme.
En aquest sentit, el text aprovat fa un reconeixement del Poble Gitano, la seva cultura i llengua i manifesta la “importància de la diversitat lingüística i cultural per a la transmissió i preservació dels coneixements i les cultures tradicionals en societats diverses“.
Tenint en compte que un nombre elevat de persones que formen part de la comunitat gitana de la comarca es dediquen a la venda ambulant, el Consell Comarcal elevarà al Consell d’Alcaldies del Maresme tota una sèrie de propostes per millorar i dignificar la situació d’aquestes persones. En concret, els punts que es presentaran són:
1.- L’elaboració d’un estudi i un pla d’acció sobre la venda no sedentària a la comarca
2.- La programació de formacions professionals específiques per a la bona gestió dels negocis de venda no sedentària i de les economies familars
3.- L’impuls d’una estratègia conjunta per homogeneïtzar les taxes per la venda no sedentària en tots els ajuntaments de la comarca
4.- Promoure accions amb altres institucions per a assegurar la pervivència dels drets dels fills en relació als permisos que tenen els pares en la venda no sedentària
5.- Promoure actuacions per a aconseguir una regularització de l’herència del negoci familiar dels fills i filles gitanos que es dediquin a la venda no sedentària.
Podeu consultar la Proposta de Resolució aprovada pel Ple en aquest enllaç.