El Consell Comarcal constitueix una Taula de treball per potenciar el sector agrolimentari, la planta i la flor i la gestió forestal

 

Administracions, agents socials i iniciativa privada han començat a treballar plegats per valoritzar i donar un nou impuls a les activitats econòmiques derivades del sector primari i la gestió forestal. Amb aquest objectiu s’ha constituït la Taula de treball “Productes de la Terra i el Mar” que fins el 2018 analitzarà i promourà polítiques i accions que facin del Maresme una comarca puntera en aquests sectors.

Tot i la disminució d’explotacions agràries (vegeu l’informe: “El sector agrolalimentari del Maresme: una mirada a les petites empreses dedicades al producte alimentari de proximitat” elaborat per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal) el sector agrícola maresmenc s’està reinventant i l’esforç dels professionals de la terra ha aconseguit que la denominació “Maresme” sigui sinònim de qualitat en productes estrella com el pèsol o la maduixa, però també en els tomàquets i en la resta de productes d’horta. El mateix és aplicable a la producció de flor i planta i a la pesca.

Les condicions geogràfiques de la comarca, que aporten un valor afegit als productes, i la tradició del primàri el converteixen en un sector econòmic estratègic que enforteix la marca “Maresme” com a territori sostenible km0 i té un gran potencial de futur per al desenvolupament de nous focus d´activitat vinculats, per exemple, al turisme, tal i com queda recollit al Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic del Maresme 2015-2019. A això, s’afegeix l’oportunitat de generar noves activitats econòmiques a l’entorn de la necessària gestió sostenible dels boscos. 

Amb aquests antecedents ahir es va constituir la Taula “Sector Primari:Productes de la Terra i el Mar” que aplega administracions (Consell Comarcal, ajuntaments, Diputació de Barcelona i Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat), agents socials i entitats representatives de les diferents activitats econòmiques del sector (en aquest ENLLAÇ podeu veure tots els/les membres).

Aquesta és la tercera taula sectorial que constitueix el Consell Comarcal en el marc de l’Acord del Desenvolupament Econòmic i l’Ocupació del Martesme. Ja estan treballant la de Política Industrial del Maresme i la d’Economia Solicial i Solidària. Properament es formarà la de Comerç, restauració i turisme i la de Maresme Marítim.

Amb aquestes taules de treball sectorial es vol sumar esforços per avançar cap a una recuperació econòmica de la comarca.