El Consell Comarcal ha format part de la delegació catalana que ha viatjat a Israel per conèixer el seu model d’emprenedoria

 

El Servei d’emprenedoria del Consell Comarcal del Maresme ha format part de la delegació catalana que ha visitat Israel per conèixer el seu model de foment de l’emprenedoria. El viatge, organitzat per la Xarxa Emprèn, ha permès als tècnics catalans participar en sessions formatives i seminaris sobre l’ecosistema emprenedor d’Israel, un clúster mundial d’innovació i esperit empresarial. La tècnica maresmenca que hi ha assistit, Natàlia Montoya, explica l’experiència.

“El Servei d´emprenedoria del Consell Comarcal del Maresme, en el marc del Programa Catalunya Emprèn de la Generalitat de Catalunya, porta més de vuit anys oferint informació, assessorament i acompanyament a persones emprenedores que vulguin crear la seva empresa. També organitzen al llarg de l´any seminaris i cursos formatius que ajuden a que persones de la comarca amb inquietuds emprenedores siguin més competitives i innovadores. 

Després de tots aquestes anys oferint aquest servei als emprenedors, el Consell Comarcal del Maresme va ser una de les entitats seleccionades pel Departament d´Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya per participar en el seminari ‘Israel Innovation and Startup’, que va tenir lloc del 30 d´octubre a l’1 de novembre a Tel Aviv, on s´exposaren els fonaments i l´èxit de l’ecosistema emprenedor de Israel, un dels més importants del món a l´actualitat.

Israel és un clúster mundial d’innovació i esperit empresarial. L’ecosistema israelià ha estat titular en els últims anys per l´impressionant nombre d’adquisicions a gran escala i per l´índex d’empreses creades per càpita, superior al de la Xina, Índia, Canadà, Japó i el Regne Unit, així com per l’atracció d’inversions de capital de risc que és dues vegades la dels EUA i 30 vegades la d’Europa. Les empreses i els líders de la indústria de tot el món viatgen a Israel per conèixer de primera mà el funcionament de un ecosistema vibrant, establir contacte amb actors de classe mundial i visitar el centre neuràlgic d´on sorgeixen alguns dels projectes emprenedors més exitosos i innovadors dels últims temps.
 
Un dels punts claus d´aquest ecosistema israelià és la gran vinculació i recolzament que hi ha entre els agents que la formen: el govern, les universitats, star-tups i els centres d´investigació.

L’estat hebreu té algunes de les coses que més enyora Catalunya: cultura del risc, generoses inversions públiques en recerca i desenvolupament i, conseqüentment, un creixement econòmic que supera a molts països emergents. Això ha convertit Israel en un gran planter d’empreses tecnològiques. El nombre d’ startups per càpita és el més elevat de tot el món. Però no només això, aquest focus tecnològic també ha suposat un gran atractiu perquè grans tecnològiques estrangeres –moltes de les quals nord-americanes– hi hagin instal·lat centres de R+D.

El llarg d´aquets tres dies, que part de l´equip tècnic del Consell Comarcal del Maresme ha estat a Tel Aviv, s´han realitzat seminaris, networkings i taules rodones amb experts i amb els principals actors que conformen l´ecosistema emprenedor de Israel. També hi van participar casos reals de startups israelians d´èxit, com Pixtier, especialitzada en ‘mapping´ 3D, i GreenIQ, dedicada a la jardineria sostenible.

StarTAU, el Centre Empresarial de la Universitat de Tel Aviv, en col·laboració amb els principals actors de l’ecosistema d’startups d´Israel, va ser l´amfitrió especial en aquests seminaris, en el qual els representants de les diferents entitats estan coneixent de primera mà els fonaments d´un ecosistema emprenedor pioner en el foment d´empreses sofisticades i de noves tecnologies, aportant visió integral des de la fundació de l’ecosistema israelià.

Aquesta estada amb 35 tècnics de tot Catalunya, facilitarà l´establiment de xarxes internacionals i la promoció de l´ecosistema emprenedor català a Israel. També ha estat una bona oportunitat per fer networking entre les diferents entitats que conformen la Xarxa Catalunya Emprèn, establint noves col·laboracions i propostes de millora per oferir als emprenedors del territori català”.