El Consell municipal de la gent gran presenta el vídeo “Mataró, una visió del segle XX”

Dijous, 27 de març, el regidor de Sanitat i Serveis Socials, Oriol Batista, presentarà el vídeo “Mataró, una visió del segle XX” que ha estat produït i editat per la Comissió de la memòria històrica del Consell municipal de la gent gran de Mataró. L´acte es farà a les 10.30 h al Teatre Monumental en el transcurs del Consell municipal de la gent gran.


L´objectiu de la Comissió de la memòria històrica que es va crear el juny del 2001, és transmetre als joves i a la població en general l´experiència i els coneixements de la gent gran.

De la cinta “Mataró, una visió del segle XX” se n´han editat 425 en format vídeo i 75 en DVD que es distribuiran a tots els membres del Consell municipal de la gent gran, a la Unió de Botiguers, al Moviment Educatiu de Mataró, a la Biblioteca pública Pompeu Fabra, al Museu de Mataró, a les entitats de la gent gran i a totes les escoles i instituts de la ciutat.

“Mataró, una visió del segle XX”

El vídeo fa un repàs, a través de les paraules i els testimonis de diferents persones, de la ciutat de Mataró al llarg del segle XX. Mataronins de diferents professions mostren les seves pròpies vivències i la seva visió de fets històrics i transcendentals de la història com poden ser la República, la Guerra Civil, la postguerra, la dictadura, la transició o la democràcia.

Així, amb les imatges d´empresaris tèxtils, mestresses de casa, comerciants, pagesos, sindicalistes i mecànics tèxtils entre d´altres, s´hi barregen imatges històriques i personatges cabdals del moment com Alfons XIII, Francesc Macià, Lluís Companys, Joan Carles I, Josep Tarradellas, Adolfo Suárez, Felipe González o Dolores Ibárruri “La Pasionaria”.

A més dels moments polítics, el vídeo també mostra la situació econòmica que ha anat visquent la ciutat i les transformacions urbanístiques que ha patit amb motiu de la vinguda de nova població, primer procedent d´altres regions de l´Estat espanyol i més recentment d´altres països.

Previ al passi del vídeo, Pascual Fernández, representant del Consell municipal de la gent gran, explicarà com s´ha elaborat i quin ha estat el mecanisme de treball per produir el vídeo, en el qual hi han participat moltes entitats de la ciutat.

Després, l´historiador Ramon Boter de Palau pronunciarà la xerrada “Visió històrica de Mataró, imatges del segle XX”.

Per altra banda, la Creu Roja disposarà d´un transport adaptat per a totes aquelles persones que tinguin dificultat de mobilitat i vulguin assistir a l´acte. El servei es farà porta a porta.

També el Mataró Bus oferirà dos autobusos que recolliran a les persones que vulguin presenciar la jornada. Aquests autobusos tindran 5 punts de recollida: a les 10 del matí al Pla d´en Boet (davant la Biblioteca Pompeu Fabra); 10.10 h a Cerdanyola (davant el Centre Cívic, al passeig Ramon Berenguer III); 10.20 h La Llàntia; 10.30 h Cirera-Molins (a la cruïlla de la riera de Cirera amb l´avinguda Frederic Mistral); 10.40 h a Rocafonda (al carrer Pau Picasso, davant del Centre Cívic); 10.50 s´arriba al Parc Central.