El Museu de Mataró mostra una de les tres millors col·leccions del món de màquines de cosir domèstiques

El Museu de Mataró acull entre el 4 de març i el 27 d´abril la mostra “Màquines de Cosir (1850-1930). Col·lecció Emilio Cano”, organitzada per l´obra social de Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) i el Patronat Municipal de Cultura. La col·lecció d´Emilio Cano, que durant més de trenta anys ha anat reunint màquines de cosir domèstiques, està considerada com una de les tres millors del món, ja que aplega peces construïdes entre la segona meitat del segle XIX i el primer terç del segle XX.


L´exposició presenta un centenar d´aquestes màquines, algunes de les quals difícilment poden ja cosir, que el museu mostra en cinc blocs diferenciats: les màquines d´acció manual, les contingudes en costosos mobles, les portàtils, les accionades amb pedal i les de joguina.

Les peces es mostren tal i com van ser trobades o adquirides, amb petits ajustos i l´oportuna neteja per tal que estiguin en funcionament, però cap d´elles ha estat reconstruïda. Juntament amb les màquines de cosir el visitant de la mostra pot veure testimonis gràfics, com ara cartells publicitaris i altres elements visuals, que desvetllen la importància d´aquest instrument en la vida familiar dels segles XIX i XX, i com es va anar estenen per tot el món.

La mostra es pot visitar de dimarts a divendres de 18 a 21 h, i els dissabtes, diumenges i festius d´11 a 14 i de 18 a 21 h.

Emilio Cano, el col·leccionista

Emilio Cano ha anat recopilant durant trenta anys per tot el món unes tres-centes màquines de cosir domèstiques. En la seva tasca de recerca de peces gairebé úniques s´ha desplaçat fins i tot a mercats ambulants de Moscou o Lima i ha participat en diverses subhastes internacionals. Això l´ha convertit en el posseïdor d´una col·lecció que està entre les tres millors a nivell mundial, ja que representa un recorregut per l´art, la ciència, la tècnica i l´enginyeria del període 1850-1930. Les peces incorporen elements artístics d´orfebreria que representen un viatge per la influència del modernisme, l´art noveau o l´art decó, en el disseny industrial.

A banda d´adquirir o trobar màquines de cosir, Emilio Cano ha recopilat una extensa bibliografia sobre la matèria, que l´ha permés catalogar aquests enginys, que es van començar a fabricar a mitjans del segle XIX. El col·leccionista ha volgut treure de l´oblit als percursors de la invenció d´un aparell que permet cosir per mitjans mecànics, introduïnt així un gran avenç tècnic amb importants repercussions socials i econòmiques durant els últims 150 anys.

L´exposició, que té caràcter itinerant, es va presentar per primera vegada al gener de 2002 a Alacant i ha recorregut les ciutats de Cartagena, Elx, Alcoi i Manlleu, localitat on va estar durant els mesos d´agost i setembre passats.