El Museu de Premià de Dalt acull l´exposició Els colors de la guerra, una col·lecció de cartells de la Guerra Civil

Divendres passat, dia 16 de maig, va quedar inaugurada l´exposició Els colors de la Guerra, una mostra de 32 cartells de la Guerra Civil espanyola que formen part de la col·lecció privada de Jordi Carulla, persona vinculada a Premià de Dalt. A la inauguració de l´acte hi van assistir l´alcalde de Premià de Dalt, Joan Baliarda (CIU), en Jordi Carulla –comissari de l´exposició-, la directora del Museu, Imma Gimferrer i, tot i no estar previst, l´únic cartellista de la Guerra Civil viu en l´actualitat, en Carles Fontseré.


L´exposició que acull el Museu fins el proper 14 de setembre de 2003 ve directament d´un museu de Londres, lloc de residència d´en Jordi Carulla. La possibilitat de portar l´exposició al Museu de Premià de Dalt va néixer d´una trobada entre Carulla i l´alcalde de Premià de Premià de Dalt, Joan Baliarda (CIU), qui va reconèixer que “ens satisfà enormement poder acollir una mostra d´aquesta envergadura”, va afegir, “fet que demostra el compromís de la família Carulla amb el nostre municipi i la seva col·laboració durant tot l´any en actes culturals i festius”. La família Carulla és una de les famílies més notables de Premià de Dalt, que habitualment col·labora amb festes com el carnaval, la cavalcada de Reis, el Mil·lenari de la Cisa i altres.

En Jordi Carulla va agrair les paraules de l´alcade i va explicar la història del cartellisme i la litografia durant la Guerra Civil espanyola. La seva col·lecció particular de cartells de l´època consta de 3.400 peces que formen un exhaustiu estudi recopilat i publicat l´any 1997 en dos volums que formen el treball La Guerra Civil en 2000 cartells. República-Guerra Civil-Postguerra.

L´acte d´inauguració va comptar amb la inesperada presència “d´un dels cartellistes més notables de la Guerra Civil, conjuntament amb Bardasano i Renau”, segons Carulla, en Carles Fontseré. Es tracta de l´únic cartellista viu actualment, i un dels més importants de Barcelona. En Fontseré va explicar que “els dos primers cartells apareguts a Paris van ser meus” i va coincidir amb en Jordi Carulla alhora d´apreciar que “a la ciutat de Barcelona hi va haver molta activitat cartellista durant el primer any de Guerra Civil, un dels punts geogràfics més importants conjuntament amb Madrid i València en menor grau”.

La col·lecció de cartells de l´exposició són autèntics documents històrics que ajuden a interpretar els esdevenimensts bèl·lics des del punt de vista artístic i estètic. Els cartells concentren la seva força en els missatges contundents i, molts d´ells, esgarrifosos.

Paral·lelament a l´exposició, el Museu ha organitzat dues xerrades sobre la Guerra Civil, una d´elles centrada en Premià de Dalt, que oferiran els professors Rafael Mateos i Jaume Oliver, el 23 i el 30 de maig, respectivament.


———————————————-

Els colors de la guerra
Inauguració: divendres 16 de maig, a les 19:30 hores
Fins el 14 de setembre de 2003-05-14

Horari:
De dimarts a dissabte, de 17 a 20 hores
Dissabtes i diumenges, d´11 a 14 hores

Casa de Cultura Can Figueres, Riera 88, Premià de Dalt
Tel. 93 754 83 25
museu@premiadedalt.org