Els alcaldes del Maresme expressen la necessitat de sumar esforços i mancomunar serveis

 

Organitzat conjuntament per elpuntavui.cat i alcaldes.eu, s’ha celebrat un esmorzar col·loqui sobre “El Maresme, visions d’una comarca estratègica”. A la taula presidencial, el president del Consell Comarcal del Maresme i alcalde de Sant Vicenç de Montalt, Miquel Àngel Martínez i Camarasa; l’alcalde de Mataró, David Bote;  l’alcalde de Premià de Mar i president de l’ACM, Miquel Buch; l’alcalde de Pineda de Mar i president de la FMC, Xavier Amor; i l’ex-alcalde de Mataró i ex-ministre d’Indústria Joan Majó. Entre el públic, una nodrida representació d’alcaldes i alcaldesses de la comarca, d’entitats i associacions maresmenques. Més de dues hores de reflexió i de posada en comú de propostes per crear dinàmiques de treball que contribueixin a enfortir el territori.

 
La gran “idea-força” que va planar al llarg de la tertúlia va ser la de la necessitat d’abandonar les visions exclusivament locals, que sovint són molt reduccionistes, i establir dinàmiques de treball col·laboratiu que permetin establir estratègies comuns i actuacions coordinades entre les diferents administracions del Maresme. En paraules de l’alcalde de Mataró “canviar de xip”; “atuar-se a pensar i plantejant reptes conjunts de territori”, va dir Miquel Buch; “trobar estratègies comuns” va corroborar Xavier Amor. “Acabar amb el tòpic de què El Maresme no existeix”, va reblar Miquel Àngel Martínez.

El president del Consell Comarcal va insistir en la necessitat de creure’ns el territori. Som la quarta comarca de Catalunya en pes demogràfic i anem guanyant població perquè estem identificats com una comarca amb “qualitat de vida”, un territori amb una ubicació estratègica privilegiada, entre la gran Barcelona i Girona, amb un clima excel·lent que atrau anualment milions de visitants (l’any passat el nostre parc hoteler va registrar gairebé 1.350.000 pernoctacions). Ara bé, també som un territori fortament castigat per la situació econòmica general i una prova d’això és la nostra taxa d’atur que es troba per sobre de les mitjanes provincials i catalana.

 

Davant d’això, va dir Miquel Àngel Martínez i Camarasa, cal una reflexió conjunta perquè, contràriament al que es pot pensar, la diversitat de la nostra comarca pot ser un gran actiu a potenciar i ara tenim a sobre de la taula una eina que ens permet treballar plegats i compartir projectes que beneficiaran al conjunt de maresmencs i maresmenques. Es tracta del recentment aprovat Pla Estratègic de Promoció Econòmica que fa una acurada anàlisi de la situació actual del territori, valora les seves debilitats i les seves fortalesses i proposa tot un seguit d’estratègies i línies d’actuació que impliquen tant les polítiques municipals com els actors econòmics. 

L’economia va estar ben present al llarg de tot l’acte, però també les polítiques socials i tot allò que contribueix a millorar la qualitat de vida dels ciutadans.