Equip de Centinel: “La imaginació de l’home no té límits”

 


En Jordi i en Miquel són dos socis fundadors d’una empresa que es dedica a treballs tècnics amb drons.

També tenen una acadèmia de formació; formen gent jove per fomentar l’accés al món laboral.

Per estructurar, impulsar i consolidar el seu projecte, es van deixar assessorar pel Servei d’Emprenedoria de l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Maresme.

Avui, CENTINEL DRONE és ja una realitat.

JORDI GUTIÉRREZ GUIU: Vaig néixer a Sta. Coloma de Gramenet. Els meus pares eren funcionaris. M’agraden el submarinisme i els esports d’aventura. Vaig estudiar a l’IES Sant Andreu de Llavaneres i sóc professional de la Seguretat Privada. Vaig formar part d’un cos militar amb l’especialitat d’escortes.

MIQUEL ÀNGEL CARVAJAL DOMÍNGUEZ: Vaig néixer a Girona i vaig passar la meva infantessa a Blanes, on vaig cursar el batxillerat a l’institut Sa Palomera. Sóc tècnic superior en prevenció de riscos professionals i Director de Seguretat Privada. M’agrada l’herpetologia i l’escriptura.

  • L’adaptació a les noves tecnologies serà sempre possible, o creieu que en algun moment la humanitat s’haurà d’aturar?

Crec que la humanitat no té gaires límits i que l’adaptació als canvis és una virtut que fa home a l’home; igual que la necessitat de seguir aprofundint en la recerca del coneixement, ha fet possible noves fites.

  • En què millora la nostra vida un dron?

Es poden programar les coordenades de vol perquè pugui arribar a llocs on l’home no pot arribar. És un fet que ja s’estan fent sevir pel rescat de persones desaparegudes.

«L’adaptació als canvis                    és una virtut que fa home a l’home»
  • Està prou regulada la seva utilització?

La nova llei per pilotar drons ha permès avançar en certs aspectes; però crec que, com tota llei, encara falta cert recorregut per adaptar les seves disposicions.

  • Sobretot pel que fa a la privacitat…

La Llei Orgànica de Protecció de dades de caràcter personal s’ha de respectar. Quan es dona formació, s’explica amb claredat. La nova llei 1036/2017 de 15 desembre per pilotar drons comporta que no tothom ho pugui fer lliurement. Es regula el seu ús en tots els aspectes.

  • Com a professionals, quins perills creieu que té l’ús de drons en espais públics?

Per poder pilotar un dron, s’han de demanar permisos a l’AESA, “Agència Estatal de Seguretat Aèria”, i s’ha de protegir l’espai de vol on es treballi. Tot això fa que no tothom pugui volar, i que hi hagi certes garanties per evitar riscos. Per poc que pesi, un dron no deixa de ser un element que pot fer mal, ja sigui provocant un accident o pel fet de caure al cap d’una persona.

  • És difícil de fer funcionar?

No són aparells complicats, tot i que, depenent del tipus de dron, s’ha de tenir la formació i l’acreditació necessàries. Òbviament, els drons de més de 25 kilograms no es veuen a segons quines feines.

  • Quina aplicació té en el camp de l’agricultura?

Mitjançant diferents software que permeten cobrir grans extensions de terreny i monitoritzar les imatges des d’una base, es poden controlar possibles plagues, com ara bandades d’ocells, o detectar lladres de fruita. També es poden identificar carències, com la manca d’aigua o de nutrients, i realitzar fumigacions de precisió que permeten protegir millor el medi ambient.

  • I quines altres possibles aplicacions?

Prevenció de riscos, emergències, treballs audiovisuals, promoció immobiliària…

Hem desenvolupat un projecte per a la protecció de polígons i urbanitzacions i l’hem presentat a la UPIC, “Unió de Polígons Industrials”, oferint un servei de resposta d’alarmes efectiu i menys costós que l’actual, fent servir la tecnologia dron. Estem esperant l’oportunitat de fer una proba pilot.

  • Expliqueu això de les recerques policials…

Com ja s’ha pogut provar en certes ocasions, el dron és un complement perfecte per fer recerques de persones que s’hagin perdut o accidentat en muntanya, o s’hagin ofegat a la mar. La seva versatilitat i els complements que pot portar afegits, el fan un mitjà molt útil per arribar allà on no pot arribar l’home. CENTINEL DRONE s’ha ofert als ajuntaments del Maresme per col·laborar en aquests supòsits.

L’ús de drons per a situacions de seguretat s’ha convertit en una eina cada cop més demanada pels cossos policials. A curt termini, es donarà prioritat a la formació pràctica per als agents en la seva feina diària, des de controlar un lliurament de droga, amb la detecció de substàncies químiques a l’aire, fins a fer la recerca d’un desaparegut a muntanya fent servir càmeres tèrmiques.

  • Com se us va acudir aquest negoci?

Tots dos venim del món de la seguretat privada, volíem fer arribar als joves dues alternatives laborals que avui van de la mà: la seguretat privada i el pilotatge de drons. La nostra experiència en el sector ens permet posar èmfasi en certs aspectes i aprofundir en diversos continguts. Ja hem tingut experiències formatives amb la policia.

  • I com us ha ajudat a dur-lo a terme el Servei d’Emprenedoria del Consell Comarcal del Maresme?

Ens ha permès explicar la nostra idea, reflectir la nostra inquietud vers el món dels drons i la formació que volem oferir als joves. També ens ha ofert recolzament per aconseguir contactes. Ja hem tingut una entrevista per proposar un dels nostres projectes.

«El Servei d’Emprenedoria ens ha permès      reflectir la nostra inquietud vers el món dels drons»
  • Quan eres petit, t’imaginaves que seria aquesta, la teva professió?

Quan era petit tot era ben diferent de com és ara. El més semblant a un dron ho vaig veure a la pel·lícula Star Wars.

  • Explica’ns una anècdota…

La nostra oportunitat de néixer com a empresa de formació de pilots de dron ens l’ha donat l’empresa que ens va formar. Tot just aprovat l’examen de pilot avançat, es van fixar en nosaltres i els va agradar la nostra proposta.

  • I la cosa més curiosa que heu vist a través d’un dron…

Un esquirol fent un niu mentre treballàvem en un projecte immobiliari.

  • Com diuen els gals d’Astèrix: hem de tenir por que algun dia el cel ens caigui sobre el cap?

La seguretat i la responsabilitat són factors imprescindibles. Si les operacions de vol es fan amb prou seny, no té per què haver-hi cap accident. El cel no caurà mai; però la imaginació de l’home no té límits!